Цитат:
Първоначално публикувано от kando
1.тази исттория със FullHD е много привлекателна,но тука във форума и сред други подобни,срещам не едно-две мнения че има телевизори които показват много по-добра картина макар и със по ниска резолюция от такива със тази екстра - в крайна сметка вярно ли е това или .... и оправдана ли е при всички положения покупка на Full HD
Има много писано по темата, но ще се опитам да обощя моите впечатления по темата. FullHD е нещо добро, но трябва човек да се запита дали да направи компромис с други /по-важни/ параметри за него. Към настоящия момент въпроса FullHD или HD Ready всъщност се премества към LCD или плазма защото вече LCD-та HD Ready почти няма. Та въпроса е дали за този бюджет да вземеш FullHD с немалки компромиси или HD Ready плазма като Panasonic 42PV80 с малки компромиси. На практика това е избора, който трябва да направиш. Аз само ще ти кажа, че няма LCD за тази цена, което да се доближава като качество и размер до тази плазма.
Доказано е, че от над 2 метра никой не прави разлика между FullHD или HD Ready панел.
Цитат:
2.това за което ще се ползва телевизорчето ще бъде най-вече за филми(по телевизията гледам предимно определени спортове и музика),но от комп. - терзанията ми тука са следните: така и не разбрах получава ли се повреда при плазмите в този вариянт или да нямам притеснения
При положение, че са продадени огромно количество от този модел, а само 2-3 са се оплакали от този проблем ми се струва, че или самите бройки са били с проблем или хората са боравили неправилно с тях. Хубавото е, че тази плазма има VGA вход, през който се подава 1024х768 и картината е уникално ясна без никакъв overscan.
И аз уточнявам, че не се препоръчва продължителното време работа като монитор. Колкото да заредиш филма и това е. За другото хората са измислили мониторите. Иначе рискуваш да си повредиш телевизора, който е 5 пъти по-скъп от един монитор.
Цитат:
3.диагонала - от моите малко на брой наблюдения (все още са рядкост над 37 инча) си правя извода че по големия диагонал си е по-готино,но разстоянието от което ще гледам е точно 3,70метра,дали все пак един 42 инчов(да не говорим че искам 50 :) )ще създава известен дискомфорт
Понеже аз гледам от 3,50 ще ти кажа, че този размер е идеален за гледане на телевизия и определено малък за гледане на филми. Ако наистина си фен на големия екран и искаш да постигнеш кино реалност, то ще ти трябва 50-52 ична екран, който е ясно, че не е достижим за тези пари и е излишно да го коментираме.
Това, че пикселите на плазмата идват малко по-едри не трябва да те притеснява освен ако няма да го гледаш от 1-1,50 метра.
Цитат:
4.сега това ми е много важно - на по голямата част LCD които съм гледал(примерно мото GP)се получава следното:на правата където най-много се изсилват моторите се омазняват очертанията им и дори се получава едно едвам доловимо прекъсване на движението им(но все пак видимо) .... е този ефект,както един от вас се беше изразил "джеки чан със 6 ръце" направо го мразя,изобщо не искам да притежавам такъв телевизор,егати дразнещото е това - та под колко ms. трябва да се търси(ясно колкото по малко по добре,ама горната граница колко е)
Коклото и да се се подобрили LCD-тата те все още имат нерешим проблем с времето за реакция. Някои хора не ги дразни, а други като мен, които ползват плазма и CRT монитор да.
Наличието на 100Hz подобрява доста нещата по този показател, но пък много често влошава други /дефекти в картината/. Моделите с добре разботещи 100 херца са доста над 2000 лева, а и не вярвам и до Нова Година да паднат чак толкова. Прецизната обработка се нуждае от мощен хардуер, който струва пари и не вярвам за 2-3 месеца да се променят драстично нещата.
Цитат:
5.плазмите имат ли го изобщо този ефект(говоря за т4) - защото това което аз съм разбрал е че при тях няма забавяне или .... или разбрал съм,ама как се яде зелен хайвер
При плазмите този проблем реално не съществува тъй като при тях времето за реакция е около 5-10 хилиди пъти по-бързо.
Цитат:
6.1024 x 768 e резолюция при която немалко хора от вас се учудват на качеството на картината(примерно при панасоник -особенно плазмите,гледам доста от вас са доволни макар и при голям диагонал) - трябва ли да търся при всички случаи макс. резолюция,и според вас при кои от двата вариянта(плазма/лсд)този фактор влияе повече - (да се доизясня че е малко неясно какво имам в предвид)като че ли при плазмите дори при по голям екран две близки резолюции от един модел са по трудно различими от колкото при ЛСД
Това вече го засегнах по-горе - няма от какво да се притесняваш от тази резолюция. И друх път съм писал - резолюцията картина не прави.
Правил съм няколко пъти тестове, при които един HD Ready модел разкрива повече детайл в картината от един FulHD модел при нормална дистанция на гледане.
Цитат:
7.като че ли щом искам по голям диагонал,а ще гледам от 3,50м. май май трябва висока резолюция а??? кои от двата(лсд/плазма)е по капризен от тази гледна точка(близко - широко - резолюция)
Колкото повече толкова повече са казали някои умни хора /животни/.
При положение, че все още си далеч от покупката то не виждам смисъл да ти предлагам модели и да гадаем дали по Нова година ще са им паднали цените.