Моля за малко разяснение по този въпрос.
Опитах се да намеря еднозначно инфо в този раздел на форума, но след близо 2 часа ровене намерих само откъслечна информация и то от типа: "... ако не вярваш питай собствениците които са гледали няколко години по този начин..."![]()
Мислех че LCD екраните нямат проблема на плазмените такива, но след като и в user manual-a на телевизора пише: "Избягвайте доколкото е възможно показването на статични изображения на екрана... " явно нещо бъркам. И колко ли е това "доколкото е възможно" - един час, един месец ?
От няколко дена ползвам такъв (16:9) телевизор и не искам да си причинявам мъчението да гледам предаванията, които са в 4:3 със zoom, колкото и да е "смарт". Абонат съм на Blizoo и имам достатъчно предавания и в двата формата, така че определено телевизора няма да е 100% от времето на 4:3 но от друга страна ме човърка мисълта че гледайки по този начин ще си повредя екрана... (а все пак телевизора е само една вещ - майната му)
Интересно, защо няма такива инструкции за мониторите? Та нали при ползването на компютъра има доста статични изображения (например Taskbar-а на Windows или лентата с менютата в горната част на екрана при MAC OS) . Ще дам за пример факта че вече 4 години ползвам един и същ монитор в работата си - най-малко 8 часа на ден - занимавам се с обработка на изображения и предпечат и (вервайте ми !) бих забелязал ако имаше някаква деградация в определени области на екрана.
Предварително благодаря за отговорите и - весело посрещане на новата година!