Отговор: Мнения и Избор на Ultra HD телевизор
  Мерси, точно това ще направя. Гледах и клипчета в YouTube, радвам се, че ще мога да свържа колоните и да гледам филмите с качествено аудио. Остава сега да реша какъв ТВ да взема. Търся smart UH до 650, но много държа качеството на картината да не ме разочарова и субтитрите от флашката с филм да не правят проблеми, че четох тук, че на някой му излизаха по-нагоре, а мен такива неща много ме ядосват. Ясно ми е, че за 300 евро няма как да имам толкова очаквания, но все пак искам максимално най-доброто.Изпуснах черния петък, защото на всичко намирах кусури от много четене...

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
PinkWasabi  
 Мерси, точно това ще направя. Гледах и клипчета в YouTube, радвам се, че ще мога да свържа колоните и да гледам филмите с качествено аудио. Остава сега да реша какъв ТВ да взема. Търся smart UH до 650, но много държа качеството на картината да не ме разочарова и субтитрите от флашката с филм да не правят проблеми, че четох тук, че на някой му излизаха по-нагоре, а мен такива неща много ме ядосват. Ясно ми е, че за 300 евро няма как да имам толкова очаквания, но все пак искам максимално най-доброто.Изпуснах черния петък, защото на всичко намирах кусури от много четене...

Точно заради качеството на картината ти трябва VA матрица. Ще се обоснова защо---- От 2012година ползвам самсунг с VA матрица. от 2015 имам друг самсунг с S-PVA матрица. ТАзи година, следейки новите технологии реших, че следващия ми телевизор ще е LG 65NANO863 . Викам си-- какво толкова че е с IPS. не вярвам да е толкова зле. ПОлучих го, пуснах и спрямо старите ми модели трагедия. Бледи цветове, размити, слаб контраст, никаква детаилност на картината. Какви ли не настройки пробвах и не става. Дори и в светла всекидневна не става. Върнах на деня.
Та изводът ми е -- Веднъж ползвал ли си телевизор с VA матрица, не си помисляй за друга освен същата или  OLED. 

ПП. И аз гледах доста ревюта и клипчета в Ютуб, но реалността е малко по различна.
   Цитат:

baron14  
 Здравейте! Предстои ми покупка на ТВ с бюджет 600-700лв. Предварително съм се насочил към следните модели / по реда на моите предпочитания /:
Samsung 43TU8072
LG 43UN73003LC
TCL 43EP640  Android
Ще ви бъда много благодарен за мнения, съвети и евентуално други предложения!

Вземай в реда в който си ги описал.
Лично аз не харесвам менюто на Samsung, но това е субективно и въпрос на време да му свикнеш.
LG-то има вероятност да е с WRGB матрица, но менюто и OS за мен са по-добри.
други варианти в твоят бюджет са
TCL 43P715
Hisense 43A7500F
   Цитат:

kokovi4  
 Точно заради качеството на картината ти трябва VA матрица. Ще се обоснова защо---- От 2012година ползвам самсунг с VA матрица. от 2015 имам друг самсунг с S-PVA матрица. ТАзи година, следейки новите технологии реших, че следващия ми телевизор ще е LG 65NANO863 . Викам си-- какво толкова че е с IPS. не вярвам да е толкова зле. ПОлучих го, пуснах и спрямо старите ми модели трагедия. Бледи цветове, размити, слаб контраст, никаква детаилност на картината. Какви ли не настройки пробвах и не става. Дори и в светла всекидневна не става. Върнах на деня.
Та изводът ми е -- Веднъж ползвал ли си телевизор с VA матрица, не си помисляй за друга освен същата или  OLED. 

ПП. И аз гледах доста ревюта и клипчета в Ютуб, но реалността е малко по различна.

Ще сгрешиш ако глобализираш на базата на твоя опит с това LG, просто си попаднал на смотан модел. Аз гледам на IPS и на VA матрица на Сони и нямам такива брутални разлики. Картината на IPS е ярка и детайлна, но е факт че IPS е с по-слаб контраст и това се вижда особено ако гледаш тъмни сцени на изгасена лампа. 

Аз лично LG не бих го взел ако не е ОЛЕД, в последните 2 години са слаби при LCD моделите. Освен това няма безплатен обяд, ако си взел голям диагонал на LG за малко пари не се учудвай.
  Здравейте,след ваша препоръка поръчах на черния петък 65" Q80T за 2200лв. Все още го чакам с нетърпение, но днес гледах в метро телевизори за по 1000лв, които изглеждаха с доста добра картина. 
Отделно четох доста негативни коментари за въпросния телевизор и започвам да се разколебавам дали наистина е оправдана високата цена. Като дойде ще направя тестове за да преценя дали да си го оставя. Най-голямото ми притеснение е, че картината няма да е коренно различна от настоящия ни нискобюджетен 43" Филипс от 2013. Като цяло дали е видима границата от нисък към висок клас ЛЦД?
  Разлика има между класовете . И 2к не са много пари за 65" телевизор . А тоя за тия пари си е добра оферта .
   Цитат:

kokovi4  

Ахах, имах подобно усещане, след 5 годишно гледане на ИПС и покупката на ВА. Липсата на детайл в тъмната гама ме убиваше, после ... свикнах. В момента повече харесвам ВА панела, но в началото ...   ако беше онлайн поръчка щях да го върна.
  А с какъв претекст се връща онлайн телевизор?
И има ли начин да ми пробутат на мен точно такъв върнат. Знам, че може да се провери в настройките колко часа е работил, но дали има някакъв начин да се трие тази информация? [emoji848]

PinkWasabi
Информацията може да се нулира, но на персонала в търговските вериги е категорично забранено, да влизат в сервизното/инженерното меню. Така че в това отношение може да си спокоен.

interrcooler
Нищо не пречи, ако не ти харесва, да го върнеш. Тогава ти остава Sony 55XH90 / 95

https://www.flatpanelshd.com/focus.p...&id=1606135005
   Цитат:

kokovi4  

Малко ми се струва, че преувеличаваш, без лоши чувства, разбира се. Миналата година по това време точно правих своя избор и се сблъсках с дилемата IPS - VA. Четох доста и бях 100% убеден, че VA е правилния избор. Дори бях поръчал едно LG с IPS (на черна оферта), но продължих да чета, докато го доставят. Отказах го преди да е дошъл и си поръчах сегашния ми TCL с VA матрица. От тогава започнах повече доста повече да се вглеждам в качеството на различни панели в магазините, когато ходя на гости при приятели и т.н. Еми разлика има, ама не е чак тооолкова доловима. Да, ако си решил, че ще се захванеш с нещо - има за какво. Но чак IPS матриците да са с "бледи цветове, размити, слаб контраст и никаква детайлност" в никакъв случай. И какво по-точно означава никаква детайлност? Да кажем при един и същи 4K сигнал? Бях се поинтересувал от въпросното LG, което спомена - NANO86, като най-евтиния модел на пазара с HDMI 2.1 и 120Hz. Гледах го в Зора. Еми супер си е телевизора. Хареса ми как предава. Със сигурност не е върха на технологията, ама ми се струва по-добър със сигурност от Samsung 2012-та...

Цитат:

hristoslav2  
 ...LG-то има вероятност да е с WRGB матрица...

И как така има вероятност? Определен модел не се ли произвежда само с една матрица. Този конкретен модел го намирам да е с IPS.

Цитат:

interrcooler  
 Здравейте,след ваша препоръка поръчах на черния петък 65" Q80T за 2200лв. Все още го чакам с нетърпение, но днес гледах в метро телевизори за по 1000лв, които изглеждаха с доста добра картина. 
Отделно четох доста негативни коментари за въпросния телевизор и започвам да се разколебавам дали наистина е оправдана високата цена. Като дойде ще направя тестове за да преценя дали да си го оставя. Най-голямото ми притеснение е, че картината няма да е коренно различна от настоящия ни нискобюджетен 43" Филипс от 2013. Като цяло дали е видима границата от нисък към висок клас ЛЦД?

Това са съвсем резонни размисли. Аз също ги имах преди и достигнах до своето заключение - разликата между висок и нисък клас LCD не е коооой знае каква. Ако имаш много набито око, внимание към детайла, подаваш му основно топ качество на сигнал и като цяло имаш високи изисквания - тогава си заслужава. Ако си regular user и не ти пука чак толкова, изхвърлянето за топ модел LCD за мен е безпредметно. WOW ефекта идва чак при OLED. Като и там нещата си имат своите минуси и цената е един от тях. В този ред на мисли... Казаха ти по-горе, че 2200лв за 65" LCD не са много, еми не са и малко, според мен. За черния уикенд избрах Philips 65" с Ambilight, Android и Dolby Vision за мой приятел за 1200лв. Същия от Extreme Digital щеше да дойде на 1140лв, но той предпочете да си го вземе от физически магазин. Телевизора е екстра и той е много доволен от избора ми и качеството на картина, като нито се интересува кой знае колко, като мен, нито има кой знае какви изисквания. И така... Samsung-а, който си поръчал е супер модел и със сигурност ще видиш сериозна разлика от 43" ти Philips от 2013та. Най-малкото диагонала ще те впечатли. Същото, обаче, ще направи и телевизор с 1000лв по-евтин. Според мен, разбира се...
  https://www.youtube.com/watch?v=0NCSGYhEgX8&t=441s

Ако гледаш филми , особено вечер на не много силно осветление (пък и ако някой филм с тъмни сцени :)) гарантирано ще забележиш измитите цветове, липсата на черно (от там и на дълбочина в картината ) , да не говори за малоумното "локално", което ЛГ продължават да ползват ...
Ако ще е за телевизия и спорт основно денем и на силно осветление (както е в магазините и с "въртящи" ярки рекламни клипове) си е добре , а разлика между добри и нисък клас тв има .

Панелите в ниските серии са обикновено тип каквото има под ръка ;), а ЛГ доскоро си плющяха WRGB IPS в  повечето си модели.
  От търговските вериги разбирам, че на персонала е забранено да нулира. Но емаг ме съмняват, там не се знае каква им е политиката и как процедират...Поправете ме, ако греша.

То добре, че понеже като им е забранено да нулират на търговските вериги ти знаеш дали го спазват. :lol:
   Цитат:

NeRoX  
 Малко ми се струва, че преувеличаваш, без лоши чувства, разбира се. Миналата година по това време точно правих своя избор и се сблъсках с дилемата IPS - VA. Четох доста и бях 100% убеден, че VA е правилния избор. Дори бях поръчал едно LG с IPS (на черна оферта), но продължих да чета, докато го доставят. Отказах го преди да е дошъл и си поръчах сегашния ми TCL с VA матрица. От тогава започнах повече доста повече да се вглеждам в качеството на различни панели в магазините, когато ходя на гости при приятели и т.н. Еми разлика има, ама не е чак тооолкова доловима. Да, ако си решил, че ще се захванеш с нещо - има за какво. Но чак IPS матриците да са с "бледи цветове, размити, слаб контраст и никаква детайлност" в никакъв случай. И какво по-точно означава никаква детайлност? Да кажем при един и същи 4K сигнал? Бях се поинтересувал от въпросното LG, което спомена - NANO86, като най-евтиния модел на пазара с HDMI 2.1 и 120Hz. Гледах го в Зора. Еми супер си е телевизора. Хареса ми как предава. Със сигурност не е върха на технологията, ама ми се струва по-добър със сигурност от Samsung 2012-та...

И как така има вероятност? Определен модел не се ли произвежда само с една матрица. Този конкретен модел го намирам да е с IPS.

Това са съвсем резонни размисли. Аз също ги имах преди и достигнах до своето заключение - разликата между висок и нисък клас LCD не е коооой знае каква. Ако имаш много набито око, внимание към детайла, подаваш му основно топ качество на сигнал и като цяло имаш високи изисквания - тогава си заслужава. Ако си regular user и не ти пука чак толкова, изхвърлянето за топ модел LCD за мен е безпредметно. WOW ефекта идва чак при OLED. Като и там нещата си имат своите минуси и цената е един от тях. В този ред на мисли... Казаха ти по-горе, че 2200лв за 65" LCD не са много, еми не са и малко, според мен. За черния уикенд избрах Philips 65" с Ambilight, Android и Dolby Vision за мой приятел за 1200лв. Същия от Extreme Digital щеше да дойде на 1140лв, но той предпочете да си го вземе от физически магазин. Телевизора е екстра и той е много доволен от избора ми и качеството на картина, като нито се интересува кой знае колко, като мен, нито има кой знае какви изисквания. И така... Samsung-а, който си поръчал е супер модел и със сигурност ще видиш сериозна разлика от 43" ти Philips от 2013та. Най-малкото диагонала ще те впечатли. Същото, обаче, ще направи и телевизор с 1000лв по-евтин. Според мен, разбира се...

Лично за мен, най-важните параметри на избора са операционна система, връзки (HDMI, USB, жакове), честота на опресняване на екрана, диагонал и матрица. Качествените IPS-и не са по-различни от VA матриците. Да, има "клаудинг" (неравномерна гранулярност на подсветката, обикновено долу и от двете страни по краищата), особено при edge LED. Да, черното не е толкова наситено, а има и нещо, наречено IPS glow, което е светлеене с ъгъла и, което е по-неразличимо при VA-матриците (но пак го има в някаква степен). В крайна сметка, нищо толкова сериозно, ако се отчете, че при VA-матриците, цветовата гама се променя сериозно с ъгъла на гледане (даже и при малки ъгли), че има т.нар. black crush (загуба на детайли при фронтално гледане на тъмни сцени) и др. Разбира се, производителите компенсират по-горните "ефекти" на технологията по един или друг начин, но не могат да ги заличат докрай. А "кел файда", че имало 120 зони FALD, като gamma shift-а го има при всяка бройка?

Примерно, ако ще гледаш на повече от 55 инча (или ще играеш игри), най-важното е честотата на опресняване и т.нар. input lag (закъснението на сигнала от източника до платката на телевизора) плюс времето за промяната в състоянието на пикселите, както и портовете (HDMI по специално). В крайна сметка, има и хора (собено геймъри), за които 120Hz+ имат голямо значение, могат да ги видят на екрана, и затова си купуват най-добрите конзоли/източници на сигнал.

Операционна система споменах, защото има много стрийминг и други приложения, които може да се инсталират допълнително (ако ги няма предварително в менюто и без нужда от допълнително устройство) и телевизорът да се използва пряко като компютър. Android TV предлага най-много опции за това. Тук много хора не го харесват - бил със закъснения, user unfriendly в сравнение с WebOS и т.н., но за мен практическите ползи са по-важни от първичните глезотии. Всеки е различен, така че за всеки влак има пътници.

Ако искаш най-доброто от най-доброто и ще цедиш всеки минимален ефект и пиксел, единственото решение към момента е OLED. Перфектно черно, липса на подсветка, ясни и непроменими с ъгъла цветове, много нисък input lag. Но, пък го има проблема с "прогарянето", особено ако не внимаваш какво и как гледаш (лога, OSD и други постоянни менюта). Даже и производителите да са направили и невъзможното да мислят вместо потребителите, burn-ин-ът е нещо, което не може да се избегне на 100%. Трябва да го пазиш и спазваш определена "хигиена".

Та така. Хубаво е да искаш най-доброто за парите си, ама от чак такива претенции, разлики или заяждане за всеки ефект или недостатък, няма нужда. Аз примерно не мога да понасям промяната в гамата с ъгъла при VA (колкото и производителите да се мъчат да я скрият с различни покрития), както и black crush-a, и за мен IPS + HDMI 2.0+ + 120Hz+ + възможно минимален input lag са много по-важни. Ако е за гледане на филми и да се разтапям от цветовете от екрана - OLED. И точно в тази връзка се съгласявам, че и телевизор за 1200 лв. може да ти даде същото като такъв за 3000+, особено на стандартен за България сигнал IP/TV и повечето от нещата, за които се ползва от стандартен потребител през 2020. Избираш си модел и проверяваш в експертните сайтове, отиваш в магазина, намаляш яркоста (изключваш Display mode), тестваш го за пиксели и с твое съдържание и се хвърляш. Това е просто телевизор. След само година-две ще е вече стар модел и ще стане втори или трети.
  Колега, а кои са тези магазини, в които може да тестваме телевизори с наша флашка и да пипаме цветови настройки? Аз където ходих, не видях нито един ТВ с дистанционно за клиентите, всички хора си избираха телевизор без никой да им показва друга картина, освен тази ултра качествената, с която си върви телевизора и се рекламира..