Резултати от 1 до 9 от общо 9
Like Tree13Одобрявам
  • 6 Post By hristoslav2
  • 4 Post By hristoslav2
  • 1 Post By hristoslav2
  • 1 Post By hristoslav2
  • 1 Post By apmil4ev

Ръководство за избор на HDMI кабел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,431
    #1

    Ръководство за избор на HDMI кабел

    Ръководство за избор на HDMI кабел

    Въпреки че има много атрибути, които работят в синхрон, за да осигурят оптимална производителност на HDMI кабела, вероятно най-важният фактор ще бъде дебелината на проводника. Обикновено това се измерва с помощта на американската система за измерване на тел (AWG). Колкото по-нисък е рейтингът, толкова по-дебел и по-малко устойчив на огъване ще бъде кабелът. AWG е рейтинг на това колко пъти кабел може да се навие около телена макара.
    По-долу ще дам повече информация относно това как дебелината на проводника е свързана с HDMI производителността.

    Каква е разликата между HDMI кабелите 24 AWG, 26 AWG и 28 AWG?
    AWG е съкращение от American Wire Gauge. Това обикновено се използва като стандарт за измерване на електрически проводник. Тази мерна единица може да се прилага и за аудио-визуални връзки като кабел за високоговорители, RCA кабели и HDMI кабели и т.н.

    В рамките на тази статия ще изясним връзката, която това има с HDMI кабелите и какви предимства ще предложи по-дебелият габарит. Тук също е важно да се отбележи, че по-малката стойност всъщност се отнася до по-дебел габарит на кабела. Например 24 AWG е по-дебел от 28 AWG.

    По отношение на HDMI кабелите има редица фактори, които са важни за производството на качествен HDMI кабел. Въпреки това, един важен аспект, който е свързан с проводимата жица, е колкото по-дълго трябва да се движи сигналът, толкова повече той ще отслабва (губи сила). В усилията за борба с тази загуба е обичайна практика да се прилага по-дебел габарит за по-дълги пробези на кабела.

    За съжаление, има много производители на HDMI кабели, които не произвеждат кабели с необходимия габарит, за да осигурят оптимална сила на сигнала, или още по-лошо, изброяват спецификации, които не са точни. Ако се съмнявате, препоръчваме да използвате нониус или цифрови дебеломери, за да получите точно измерване и да сравните дебелината с фигурите по-долу.

    Естествено, тъй като дебелината на вътрешните проводници се увеличава, както и общият диаметър на кабела. Като ориентировъчно ориентиране, 30 AWG трябва да бъде между 6,0 mm и 7,5 mm, 28 AWG трябва да бъде между 7,0 mm и 8,5 mm, 26 AWG трябва да бъде между 8,0 mm и 9,5 mm, а 24 AWG трябва да бъде между 9,0 mm и 10,5 mm.

    Причината, поради която има отклонение от тези цифри, може да е резултат от редица фактори. Някои от тях включват (но не само) разлики в използваните диелектрични материали, разлики с външната екранировка за отделните проводници, разлика с външния плетен щит или разлика във външната PVC обвивка и т.н.

    Имайки това предвид, измерването на външния диаметър на кабела не винаги е гаранция за дебелината на вътрешния проводник, но може да се използва като отправна точка. Това обаче може да осигури доста точна оценка, ако диаметърът на кабела е много по-малък от очаквания. Например, HDMI кабел с външен диаметър от 7,0 mm до 8,5 mm почти сигурно няма да има 24 AWG проводника.

    За кабели, които отговарят на очакваните размери на външния диаметър на кабела, ще трябва да се предприемат по-усъвършенствани процедури за тестване, за да се стигне до точно заключение. Крайната цел обаче е производителността и това може лесно да бъде измерено с аудио и видео оборудване на потребителско ниво.


    Препоръки и алтернативни решения за HDMI кабел AWG

    Информацията по-долу разделя препоръките за HDMI кабел в три категории честотна лента.

    Моля, обърнете внимание, че е невъзможно да се предоставят абсолютни правила в това отношение, тъй като има твърде много променливи, които могат да повлияят на производителността на HDMI връзката.

    4K при 30Hz (без HDR / 4: 4: 4), 1080p и по-долу
    Като насока се препоръчва 28 AWG за дължини до 5 м. Ако бюджетът ви безпокои, можете да изберете HDMI кабел 30 AWG за по-кратки дължини.

    За дължини от 5м до 10м се препоръчва 26 AWG. Въпреки това, ако искате да намалите леко разходите, можете да изберете HDMI кабел с 28 AWG проводника в този диапазон от дължини.

    За дължини, които варират от 10m до 20m, препоръчваме да изберете кабел с 24 AWG проводници. Още веднъж, ако бюджетът е от първостепенно значение, можете да изберете HDMI кабел от 26 AWG в този диапазон на дължина. Въпреки това, за дължини, приближаващи се до 20-те метра, това става все по-рисковано и 24 AWG биха предложили много по-безопасен избор с по-силен сигнал на това по-голямо разстояние.

    За кабелни пробеги над 20 метра ще са необходими активни решения като HDMI ретранслатори, HDMI през Cat5e / Cat6 удължители или активни HDMI кабели.


    4K при 30Hz с HDR (или 4: 4: 4) или 4K при 60Hz без HDR
    За да се отговори на изискванията за честотна лента в тази категория, се препоръчва 26 AWG за всички дължини.
    Въпреки това, за дължини до 5 м, 28 AWG често са достатъчни, ако искате да намалите леко разходите. За дължини от 5 до 10 метра силно се препоръчва HDMI кабел с поне 26 AWG проводника.

    За дължини на кабели, които са 10 m или повече, препоръчваме да изберете кабел с 24 AWG проводника.Моля, обърнете внимание, че пасивните (неактивни) HDMI кабели с дължина над 15 м обикновено не се препоръчват за инсталации от тази категория. Някои системи обаче са по-устойчиви на загуба на сила на сигнала и успешната връзка може да се поддържа с висококачествен 20-метров HDMI кабел. В противен случай трябва да се обмислят активни решения (HDMI удължители и активни HDMI кабели и т.н.).


    4K при 60Hz с HDR (или 4: 4: 4)За да осигурим най-висока съвместимост със съвременното оборудване, препоръчваме 26 AWG като минимум за всички дължини, като 24 AWG са за предпочитане (особено над 5 m). Ако обаче целта е да се поддържат разходите възможно най-ниски, 28 AWG обикновено са достатъчни за дължини до 3 метра.

    За дължини на HDMI кабели, вариращи от 5m до 10m, силно се препоръчва 24 AWG, тъй като това ще осигури възможно най-високата честотна лента, което ще доведе до далеч по-надеждна HDMI връзка в тази категория.

    За кабели с дължина над 10 м, силно препоръчвам активни решения като оптични HDMI кабели, HDMI повторители (усилватели) или HDMI удължители, тъй като те ще осигурят надеждна връзка на по-голямо разстояние и са далеч по-малко склонни към затихване.

    Оптичните HDMI кабели са широко тествани и са потвърдени, че поддържат честотна лента от 18 Gbps (HDMI v2.0b) на всички налични дължини. Като алтернатива, може да ползвате HDMI повторител, а HDMI Extender с IR и Loop Out или HDBaseT HDMI Extender , всички от които предлагат надеждни решения при по-голямо разстояние и решения в тази категория.


    Как да разбера дали HDMI кабелът ми осигурява оптимална производителност?
    Предимството на HDMI като цифрова връзка е, че недостатъците на сигнала ще станат очевидни по съвсем очевиден начин.

    Някои признаци на лошо качество на сигнала ще включват искри (бели точки), мигане на екрана или отпадане (или части от видеоклипа, или целия екран) или липса на сигнал изобщо. За разлика от аналоговата връзка, при която са възможни разлики между различните класове кабели, дори когато сигналът е напълно стабилен, HDMI е далеч по-здрав и сигналът обикновено ще бъде перфектен или проблемите ще бъдат много очевидни.


    https://www.lanshack.com/HDMI-backwa...atibility.aspx
    Проверете кабела по изписаните върху него спесификации.
    Препоръки към всички по избор на правилен HDMI кабел - първото нещо поглеждаме диаметъра на кабела.
    1-3m - > 6-7 mm (30AWG)
    5-10m - > 7-8 mm (28AWG)
    10-15m - > 8-9 mm (26AWG)
    15-20m - > 9-10,5 mm (24AWG)
    20m - > 10 mm (22AWG)
    до 100м -> Хибридна оптична - 4K при 60Hz и HDR Поддържа се на всички дължини.

    Използвайте оптични HDMI кабели на по-голямо разстояние. Благодарение на предаването на оптичен сигнал, няма затихване при високи честоти в кабела и нямате проблеми с неща като HDR. Те струват малко повече от медни кабели, но са подходящи за купуване, когато става въпрос за високи резолюции.
    https://www.aliexpress.com/item/4000859024986.html
    https://www.vention.cn/products/

    Zeskit

    Внимание!!
    Когато се свързват уреди /РС, ТВ, сет-топ-бокс/ с HDMI кабел, те трябва предварително се изключат от контакта!!
    Уредите трябва да са вързани на един и същи контакт /или разклонител,/ който е заземен.
    Преди да включите или изключите HDMI кабела, задължително трябва да извадите кабела на външната антена, който се явява източник на статично електричество и често е причина за изгаряне на HDMI порта при изключване на HDMI кабела. Желателно е телевизора, да се изключва преди това. Контактите задължително трябва да са занулени, особено за компютрите и кабелната през разделителен филтър. Нека включването на външни устройства, да става при изключен от мрежата телевизор и устройство. Включвайте тв-ра и мултимедийното устройство в един и същ контакт (разклонител)...


    HDMI кабелите могат да имат различни конектори. Най-често използван е големият "стандарт" тип A конектор; по-малките "Mini" тип-C и "Micro" Type-D конектори се намират основно в мобилни устройства, като фото и видео камери. Всички версии работят с 19 сигнални щифта и са идентични по техническа експлоатация и възможности.
    Въпреки че HDMI интерфейсът вече е готов за версия 2.1, важно е да се спомене, че номерата на HDMI версиите не се отнасят за кабелите, а само за портовете на устройствата за източник, приемник и дисплей, които използват HDMI. Така че няма такова нещо като HDMI 1.4, 2.0 или HDMI 2.1 кабел.

    Въпреки това не всички HDMI кабели са едни и същи и наистина има разлики в (гарантираните) възможности на различните кабели. От спецификацията hdmi 1.4 се прави разграничение между кабели "Стандарт" и "Висока скорост", като последното е сертифицирано за 1080p60, 4k30, 3D и дълбок цвят. И двата варианта на кабела се предлагат и във версии с "Ethernet", гарантиращи безпроблемно предаване на мрежови сигнали. Пристигането на hdmi 2.0 добави сертификата „Premium High Speed“ за кабелите, което гарантира, че 4K60 сигналите с 10-битов цвят се предават без никакви проблеми. С HDMI 2.1 е създадена нова сертификация за кабели, този път с името „Ultra High Speed ​​HDMI“ или „48G Cable“.

    За всички тези версии на кабелите сертифицирането и гаранцията са важни думи, защото на практика по-старите кабели често работят добре с нови високоскоростни сигнали. Дали всички форми на сигнали HDMI 2.1 ще преминат и през по-старите несертифицирани кабели, не смея да кажа, но има голяма вероятност, че със сигурност по-късите високоскоростни кабели ще бъдат напълно способни за 4K120 и 8K60 сигнали с 10 битов цвят за предаване.

    Моля, уверете се, че телевизорът и уредът с който ще го свързвате, са изключени от захранващия контакт, преди да свързвате или откачвате кабели или оборудване. В противен случай, рискувате да изгорите комутационния чип на HDMI порта на вашият телевизор.


    HDMI кабелите имат ли версии като HDMI портовете?
    Не - нямат. Те имат отделни сертификати. https://www.hdmi.org/consumer/finding_right_cable.aspx

    Таблицата от спойлера долу която сте виждали и често цитират някои тук е за поддържаните от версиите портове функции, а не за кабелите
    HDMI port version
    -- 1.0 1.1 1.2–1.2a 1.3–1.3a 1.4–1.4b 2.0–2.0b 2.1
    Full HD Blu-ray Disc and HD DVD video Да Да Да Да Да Да Да
    Consumer Electronic Control (CEC) Да Да Да Да Да Да Да
    DVD-Audio Не Да Да Да Да Да Да
    Super Audio CD (DSD) Не Не Да Да Да Да Да
    Auto lip-sync Не Не Не Да Да Да Да
    Dolby TrueHD / DTS-HD Master Audio bitstream capable Не Не Не Да Да Да Да
    Updated list of CEC commands Не Не Не Да Да Да Да
    3D video Не Не Не Не Да Да Да
    Ethernet channel (100 Mbit/s) Не Не Не Не Да Да Да
    Audio return channel (ARC) Не Не Не Не Да Да Да
    4 audio streams Не Не Не Не Не Да Да
    2 video streams (Dual View) Не Не Не Не Не Да Да
    Perceptual Quantizer (PQ) HDR OETF (SMPTE ST 2084) Не Не Не Не Не Да Да
    Hybrid Log-Gamma (HLG) HDR OETF Не Не Не Не Не Да Да
    Static HDR metadata (SMPTE ST 2086) Не Не Не Не Не Да Да
    Dynamic HDR metadata (SMPTE ST 2094) Не Не Не Не Не Не Да
    Enhanced audio return channel (eARC) Не Не Не Не Не Не Да
    Variable Refresh Rate (VRR) Не Не Не Не Не Не Да
    Quick Media Switching (QMS) Не Не Не Не Не Не Да
    Quick Frame Transport (QFT) Не Не Не Не Не Не Да
    Auto Low Latency Mode (ALLM) Не Не Не Не Не Не Да
    Display Stream Compression (DSC) Не Не Не Не Не Не Да
    -- 1.0 1.1 1.2–1.2a 1.3–1.3a 1.4–1.4b 2.0–2.0b 2.1
    HDMI version
    Не е трудно да се предположи, че колкото по-висока е честотата на пикселите, толкова по-сложен е HDMI кабелът. Бих искал да изясня, че няма такова нещо като кабелна версия. Версиите се отнасят за конектора, а възможностите на кабела обикновено са неуточнени. Тук, всъщност, може да се използва логиката, че колкото по-скъп е кабелът, толкова по-добре. Някои производители определят параметрите чрез печат върху кабели, например обозначението "18Gpbs", което означава 600MHz и съвместимост с някои UltraHD формати - както в горната таблица. Не е необходимо обаче да се проверява. За съжаление няма такива правила. Единственият валидиран сертификат е "Premium HDMI кабел", повече на страницата HDMI . Той удостоверява, че даден кабел с дадена дължина може действително да изпрати 18Gbps.

    Сертифицираните кабели имат залепен стикер като този долу на кутията.
    ___________________
    Високоскоростен висококачествен HDMI кабел и високоскоростен висококачествен HDMI кабел с Ethernet
    са специални сертификационни означения за високоскоростни HDMI кабели, които са проектирани и сертифицирани за ултра-надеждна работа за 4K / UltraHD, включително разширени функции като 4K60, HDR, разширени цветови пространства, включително BT.2020 и 4:4:4 хроматография. Те имат нисък ЕМИ и са идентифицирани с HDMI сертификационния етикет за сертифициране от HDMI лицензиращия администратор за удостоверяване на автентичността.
    -
    Ultra High Speed ​​HDMI кабелът поддържа 48G честотна лента за некомпресирана поддръжка на HDMI 2.1. Кабелът се отличава с много ниски емисии на EMI и е обратно съвместим с по-ранните версии на спецификацията HDMI и може да се използва със съществуващи HDMI устройства.

    https://www.hdmi.org/spec21Sub/UltraHighSpeedCable




    https://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_2_1/index.aspx

    Какво представлява Ultra High Speed ​​HDMI кабел?
    Високоскоростният HDMI кабел е първият кабел, е определен от HDMI форума. Свръхскоростните HDMI кабели отговарят на строгите спецификации, предназначени да осигурят поддръжка за видео режими с висока резолюция, като 4Kp50 / 60/100/120 и 8Kp50 / 60, както и нови функции като eARC и VRR. Свръхскоростните HDMI кабели надхвърлят изискванията на най-новите международни EMI стандарти, за да намалят значително вероятността от смущения при безжични услуги като Wi-Fi.


    Може ли Ultra High Speed ​​HDMI кабелът да работи със съществуващите HDMI устройства?
    Кабелът е обратно-съвместим и може да се използва с всички съществуващи HDMI устройства.


    Каква е максималната дължина на Ultra High Speed ​​HDMI кабела?
    Спецификацията не указва дължина на кабела. Дължината на кабела зависи от производителя на кабела. Вероятно максималната дължина на пасивните кабели ще бъде приблизително 2 до 3 метра.


    Мога ли да използвам HDMI кабел по-дълъг от 10 метра?
    Да, но ще има много смущения, които ще се отразят на качеството на сигнала.
    Има много компании, които работят по HDMI решения, които разширяват ефективния обхват на кабела от типичният 10м обхват, до много по-големи дължини. Тези компании произвеждат различни решения, които включват оптични или активни кабели (с вградена активна електроника, която усилва и разширява сигнал по кабела), усилватели, както CAT5/6 кабели и увеличен брой влакна.
    Едно от решенията е технологията HDBaseT, която се прилага от много IT фирми.
    HDBaseT™ – A Standard of the Future, Today


    Съществуващите HDMI кабели с висока скорост ще доставят ли и функциите на HDMI 2.1?
    Съществуващите HDMI високоскоростни кабели с Ethernet могат да доставят само някои от новите функции, а новият Ultra High Speed ​​HDMI кабел е най-добрият начин за свързване на устройства с поддръжка на HDMI 2.1, за да се гарантира доставянето на всички функции.


    Съществуващите продукти с ARC ще работят ли с нови продукти, които използват eARC?
    Може би. Производителите могат да произвеждат продукти, които са съвместими както с eARC, така и с ARC. Въпреки това, eARC не е дефиниран като обратно съвместим с ARC.


    Избор на HDMI кабел.
    Пазаруването за HDMI продукти не трябва да е сложно, но има няколко неща, които трябва да знаете. Ето някои бързи съвети, които ще ви помогнат да изберете подходящата предавка.

    Пазарувайте за функции, а не за версии на HDMI.
    Изберете правилния HDMI кабел за работата, за която се ползва. Търсете оригинални HDMI продукти.
    Някои хора имат погрешната идея, че трябва да пазаруват за определена версия на спецификацията HDMI, например HDMI 2.0 или HDMI 1.4. Това никога не е било вярно. Вместо това трябва да пазарувате за специфичните функции, които искате, и се уверете, че тези функции се поддържат от всички HDMI устройства, които ще използвате.

    Спецификациите не уточняват ограниченията по отношение дължината на HDMI кабела. Въпреки това, индустрията има достатъчно опит, за да знаете:
    - препоръчителната дължина на кабела е до 3 метра,
    - При дължина над 7,5 метра, настъпва затихване на сигнала, който може да доведе до накъсване на изображението, или черен екран, тъй като не стига цялата информация от сигнала.
    - 15 метра, предложени от повечето производители на HDMI кабели, са така наречените "пасивни" и това е максималната дистанция преди сигнала да затихне прекалено много. Именно за това разстояние, са предназначени активните HDMI кабели ("Active"). Тези кабели имат вградени усилватели на сигнала в куплунгите в двата края, като има и оптична тяхна версия.
    https://www.fibbrtech.com/productlist.php
    https://www.ebay.com/bhp/hdmi-optical-cable
    https://www.silicon-line.com/home.html

    Въпреки че няма точно определена максимална дължина за HDMI кабелите, ослабването на сигнала (в зависимост от качеството на проводниците и изработката на кабела) ограничава практически приложимата дължина.
    HDMI 1.3 разграничава две категории кабели: Категория 1 – сертифицирани кабели, които са тествани при честота 74.5 MHz (което включва резолюции като 720p60 и 1080i60) и Категория 2 – сертифицирани кабели, които са тествани при честота 340 MHz (включително резолюции като 1080p60 и 2160p30). HDMI кабелите от категория 1 се наричат „Стандартни“, а тези от категория 2 – „Високоскоростни“. Това означение е въведено на 17 октомври 2008 г.
    Кабел със спецификации на категория 1, дълъг около 5 метра (16 фута), може лесно да бъде произведен с помощта на 28 AWG (0.081 mm²) проводници. При използване на по-качествени материали, включително 24 AWG (0.205 mm²) проводници, един HDMI кабел може да достигне дължина до 15 метра (49 фута). Много HDMI кабели под 5 метра дължина, изработени преди HDMI 1.3 спецификацията, могат да работят като кабели от категория 2, но само кабели, които са тествани по условията и характеристиките на категория 2, могат със сигурност да послужат за цели, предназначени за тази категория.

    За HDMI кабели с дължина между 5 и 20 метра, производителите обикновено работят с кабелни секции с различни диаметри, използвайки единица мярка AWG.
    Те работят при конвенционална разлика в мащаба: на AWG 26 има диаметър 0.4 мм, а кабел AWG 24 ще има диаметър от 0,5 мм (26 и 24 са в действителност броят на преминаващите жила). С други думи, тъй като диаметърът на кабелът е ограничен, важно е количеството и диаметърът на преминаващите през него жила. По-големият диаметър на кабела ще бъде по-добре, тъй като медните жила вътре ще бъдат повече. AWG 24 осигурява транспортирането на сигнали по HDMI кабел на разстояние до 15 м (до 20 м, ако се комбинира с други технологии), докато AWG 30 или повече не надвишава 5 метра.


    Влиянието на HDMI кабела върху качеството на изображението
    https://hdtvpolska.com/wplyw-kabla-h...ie/?showfull=1


    Удължители
    HDMI удължителят е устройство (или няколко устройства), захранвано от външен източник или с 5V постоянен ток от HDMI източника. Дългите кабели могат да доведат до нестабилност на HDCP защитата и премигване на екрана, дължащо се на отслабения DDC сигнал, който се изисква за HDCP защита. HDCP DDC сигналите трябва да бъдат мултиплексирани с TMDS видеосигнали, за да бъдат съобразени изискванията на HDCP за HDMI удължители на базата на единични кабели от Категория 5/Категория 6. Някои компании предлагат усилватели, еквалайзери и ретранслатори, които биха могли да съединят няколко стандартни HDMI кабела.
    Активните HDMI кабели използват електроника в рамките на кабела, която да подобри сигнала, и това дава възможност за използването на HDMI кабели с дължина до 30 метра (98 фута); тези, които се базират на HDBaseT, могат да достигнат дължина до 100 метра; HDMI удължители, които са базирани на двойни кабели от Категория 5 / Категория 6, могат да достигнат дължина до 250 метра (820 фута); HDMI удължители на базата на оптични влакна могат да се достигнат дължина HDMI до 300 метра (980 фута).


    Защо имам звук само от телевизора, вместо от тонколоните, когато съм свързал с HDMI ARC?
    Първо проверете дали HDMI кабела е свързан във HDMI ARC входа, на двете устройства. Ако желаете звука да излиза само през тонколоните, а не през телевизора, трябва да натиснете [Apps] на дистанционното и да изберете [Viera Link]. След това променете на „Home Cinema”


    Какъв вид HDMI кабел е добре да използвам, за да свържа моят UltraHD Blu-ray плейър към UltraHD телевизор?

    Когато искате да изкарате UltraHD сигнал, моля използвайте кабел с дължина максимум 5.0 метра. Уверете се, че кабелът е версия 2.0 или по-висока - високоскоростен HDMI-съвместим кабел,който поддържа 18 Gbps трансфер.
    HDMI :: Resources :: FAQ

    HDR 10 HEVC HLG Dolby Vision HDR 10 + Technicolor HDR You Tube HDR
    TV's HDMI interface PQ 10 HLG 10

    SL-HDRx VP9-PQ VP9-HLG
    HDMI 1.4b
    HDMI 2.0a ✔ * o
    HDMI 2.0b ✔ * o
    HDMI 2.1 ✔ ** oo

    * : AV приемника трябва да есъвместим с Dolby Vision (Dolby Vision metadata pass through)
    ** : Една бъдеща версия на Dolby Vision която ще бъде съвместима с HDMI 2.1 Dynamic HDR
    o : AV приемника трябва да есъвместим с HDR10+ (HDR10+ metadata pass through)
    oo : Една бъдеща версия на HDR10+ която ще бъде съвместима с HDR10+ Dynamic HDR
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 23-12-20 в 08:40.
    tshishkov, competition, israeliBG и 3 други харесват това.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,431
    #2

    Отговор: Ръководство за избор на HDMI кабел

    Постът е в процес на допълване и редактиране... ако имате какво да допълните, пишете на лични.

    Какво е eARC и по какво се различава от ARC?

    eARC означава Enhanced Audio Return Channel . Това е подобрена версия на ARC (обикновен аудио канал за връщане ).

    eARC и HDMI 2.1
    Последната версия на HDMI интерфейса е HDMI 2.1 и предлага множество важни промени. За нас тук е уместен eARC или подобрен аудио връщащ канал.

    Докато Dolby Atmos може да бъде предаван през обикновения ARC днес (чрез Dolby Digital Plus ), eARC предлага подобрена честотна лента за по-висококачествени потоци Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio, включително Atmos.

    Новият формат също има вградена компенсация за синхронизиране на устните. Тази функция не е задължителна в ARC, но сега е задължителна. Това ви позволява по-лесно да напасвате звука с визуализациите, нещо, което винаги е било проблем в модерната телевизионна ера.

    За да се възползвате от новите функции, и двете съоръжения трябва да са съвместими с eARC.
    Вероятно не ви трябват нови HDMI кабели за eARC. По-старите кабели с Ethernet, стандартни или високоскоростни, ще работят. Новите Ultra High Speed ​​кабели също ще работят, разбира се. Но има вероятност вашите текущи кабели да имат Ethernet и дори не сте го знаели, така че и те вероятно ще работят.

    HDMI 2.1 разполага с подобрен аудио връщащ канал (eARC), което е напредък спрямо предишния аудио връщащ канал (ARC).
    Той поддържа най-новите аудио формати с висока битрейт до 192kHz, 24-битов и некомпресиран 5.1 и 7.1 и 32-канален некомпресиран звук.
    Той също така поддържа DTS-HD Master Audio, DTS: X, Dolby TrueHD, Dolby Atmos.
    <аботи с HDMI високоскоростни кабели с Ethernet и новия Ultra High Speed ​​HDMI кабел.

    Какво е подобреното в eARC?
    С развитието на звуковите технологии (като например звук, базиран на обект), подобряването на връзката Audio Return Channel стана необходимо, за да му позволи да носи много повече информация.
    Основните разлики между ARC и eARC се крият в честотната лента и скоростта . Подобрената версия на Audio Return Channel има много по - висока честотна лента от предшественика си. Широчината на честотната лента представлява диапазона от честоти или количество данни, които се прехвърлят в даден момент. Можете да го представите като водопровод, който може да транспортира ограничено количество вода наведнъж, в зависимост от диаметъра на тръбата.
    По-високата честотна лента се превръща в по-голямо количество данни, които могат да бъдат прехвърлени (по-голяма тръба). По-високата честотна лента означава също, че цифровият аудио сигнал не трябва да се компресира и е много по-детайлен, богат и жив. В резултат на това с eARC канал можете да се насладите на дълбочината на качествения съраунд звук с качество на киносалон чрез формати като DTS: X и DOLBY ATMOS . Поради ограниченията на редовния ARC, само eARC в момента може да обработва тези формати.
    Не се притеснявайте, ако вашият телевизор е съвместим с eARC, но вашият Soundbar или усилвател са съвместими само с ARC . Все още ще можете да слушате аудио през вашата звукова система. Въпреки това, поради ограничения на честотната лента, няма да можете да изпитате максималния високобитрейт аудио от източника.

    Списък: Телевизори с HDMI eARC
     
    2021 LG Z1 8K OLED
    2021 LG G1 4K OLED
    2021 LG C1 4K OLED
    2021 LG B1 4K OLED
    2021 LG A1 4K OLED
    2021 LG QNED99 8K LCD
    2021 LG QNED95 8K LCD
    2021 LG QNED90 4K LCD
    2021 LG NANO99 2021 8K LCD
    2021 LG NANO95 2021 8K LCD
    2021 LG NANO90 2021 4K LCD
    2021 LG NANO85 2021 4K LCD
    2021 LG NANO80 2021 4K LCD
    2021 LG NANO77 4K LCD
    2021 LG NANO75 4K LCD
    2021 LG UP80 4K LCD
    2021 LG UP77 4K LCD
    2021 LG UP75 4K LCD
    2021 Panasonic JZ2000 4K OLED
    2021 Panasonic JZ1500 4K OLED
    2021 Panasonic JZ1000 4K OLED
    2021 Panasonic JZ980 4K OLED
    2021 Panasonic JX940 4K LCD
    2021 Philips OLED856 4K OLED
    2021 Philips OLED806 4K OLED
    2021 Philips OLED706 4K OLED
    2021 Philips PML9636 4K LCD
    2021 Philips PML9506 4K LCD
    2021 Philips PUS9206 4K LCD
    2021 Philips PUS8506 4K LCD
    2021 Philips PUS7506 4K LCD
    2021 Sony Z9J 8K LCD
    2021 Sony A90J 4K OLED
    2021 Sony A80J 4K OLED
    2021 Sony X95J 4K LCD
    2021 Sony X90J 4K LCD
    2021 Sony X85J 4K LCD
    2021 Sony X80J 4K LCD
    2021 Samsung QN900A 8K LCD
    2021 Samsung QN800A 8K LCD
    2021 Samsung QN95A 4K LCD
    2021 Samsung QN90A 4K LCD
    2021 Samsung QN85A 4K LCD
    2021 Samsung Q80A 4K LCD
    2021 Samsung Q70A 4K LCD
    2021 Samsung Q60A 4K LCD
    2021 Samsung Frame 2021 4K LCD
    2021 Samsung AU9000 4K LCD
    2021 Samsung AU8000 4K LCD
    2021 Samsung AU7000 4K LCD
    2021 TCL X925 Pro 8K LCD
    2021 TCL X925 8K LCD
    2021 TCL C825 4K LCD
    2021 TCL C728 4K LCD
    2021 TCL C725 4K LCD
    2021 TCL P725 4K LCD


    https://www.rtings.com/tv/tests/inpu...io-passthrough

    Активирайте CEC на вашия телевизор.
    Consumer Electronics Control или CEC позволява на телевизора (и неговото дистанционно управление) да контролира силата на звука на звуковата лента. За да работи функцията HDMI ARC, трябва да се активира CEC, опция, която обикновено се предлага в системното меню на телевизора.

    Проверете настройките на високоговорителите на телевизора.
    Повечето телевизори имат настройка в аудио менюто, която ви позволява да включвате и изключвате вътрешните високоговорители. Функцията и етикетирането на този контрол се различават в зависимост от телевизора, така че, ако имате въпроси, консултирайте се с ръководството за употреба на вашия телевизор. Най-общо казано, включването на оборудвана с HDMI звукова лента чрез HDMI ARC връзка автоматично изпраща звук към звуковата лента, но трябва да превключите настройката на вътрешния високоговорител на телевизора в положение „изключено“ или „автоматично“.

    Опитайте да изключите eARC на телевизора, ако нямате звукова лента Atmos, оборудвана с eARC.
    Подобрен аудио връщащ канал (или eARC ) е характеристика на новата спецификация HDMI 2.1, която позволява на новите телевизори да изпращат по-висококачествен, некомпресиран многоканален аудио сигнал към саундбар или AV приемник, стига и двете устройства да поддържат eARC. Един производител каза, че оставянето на функцията eARC на телевизора включена може да доведе до непредсказуеми проблеми с връзката, ако е свързан към звукова лента, която не поддържа eARC. Трябва да можете да изключите eARC в менюто за настройки на звука на телевизора.

    Изключете телевизора и звуковата лента за 10 секунди и след това ги включете отново. Понякога възстановяването на HDMI връзката между телевизора и звуковата лента може да поправи незначителни неизправности.

    Актуализирайте фърмуера в телевизора и звуковата лента и след това включете захранването.
    Производителите често се опитват да поправят известни проблеми с HDMI, като актуализират фърмуера. Проверете в собствените менюта на устройството или в раздела за поддръжка на уебсайта на производителя, за да видите дали вашият телевизор или саундбар има най-новия фърмуер. Ако не стане, трябва да инсталирате фърмуера, обикновено като го изтеглите директно от интернет или като го прехвърлите с USB стик. След това не забравяйте да изключите телевизора или звуковата лента за поне 10 секунди и след това да ги включите отново. Възстановяването на фабричните настройки, както е обсъдено по-долу, също може да помогне.

    Използвайте нулиране на фабричните настройки на телевизора и / или звуковата лента.
    Правейки пълно нулиране на вашите устройства, HDMI връзката може да работи правилно. На телевизорите тази опция обикновено е в подменюто Система. При звукови ленти възстановяването на фабричните настройки обикновено включва натискане на бутони в определена последователност; консултирайте се с ръководството си или с раздела за поддръжка на уебсайта на производителя за инструкции. Имайте предвид, че много или всичките ви предишни настройки на устройствата могат да бъдат изтрити при нулиране, така че след това може да се наложи да сканирате отново за телевизионни канали, ако използвате антена, възстановите Wi-Fi връзки и т.н.

    Опитайте нов HDMI кабел.
    HDMI кабел, който е на много години, може да няма широчината на честотната лента, за да се справи с най-новите HDMI технологии, а някои устройства могат да бъдат придирчиви към HDMI кабелите по причини, които са трудни за постигане.

    Превключете към оптична цифрова връзка.
    Ако сте изпробвали всичко, което можете да измислите, за да накарате HDMI връзката да работи, но въпреки това тя все още не функционира, можете да заобиколите свързаните с HDMI проблеми, като използвате оптична цифрова аудио връзка (връзка с оптичен кабел, обикновено просто наречена „оптична“ на гърба на вашият телевизор) от телевизора до звуковата лента. Това решение обаче идва с недостатъци, които може да подразнят някои хора - най-вече не можете да предавате Dolby Atmos и DTS: X аудио през оптична цифрова връзка. Вижте Как да свържете звукова лента, която няма HDMI, по-долу за повече подробности.


    Как да коригирате грешки при синхронизиране на устните(Lip Sync)
    1. Превключете към вътрешните високоговорители на телевизора и вижте дали грешката продължава. Ако грешката при синхронизирането на устните все още се появява с високоговорителите на телевизора, проблемът не е във вашата звукова лента - той е във вашето устройство източник (като медиен стример или Blu-ray плейър) или е технически проблем в услугата ви за стрийминг или грешка в процеса на видеопродукция.

    2. Използвайте настройката за синхронизиране на устните на вашия телевизор или устройство източник. Много телевизори и устройства предлагат настройка за синхронизиране на устните, която ви позволява да компенсирате тези грешки. Проверете менютата за настройки на вашите устройства за тази настройка и ако е налице, увеличете компенсацията, докато грешката при синхронизиране на устните изчезне.


    Как да коригираме отпадането на звука
    1. Проверете кабелните си връзки. Уверете се, че всичките ви HDMI кабели са здраво поставени в своите жакове и не подлежат на удари или натиск.

    2. Опитайте настройката на битовия аудио изход на вашия телевизор и устройства източник.Тази настройка определя дали цифровият аудио сигнал се декодира в устройството (телевизор или Blu-ray плейър) или в звуковата лента. Опцията за битов поток, налична в менюто за настройка на аудио на вашия телевизор и устройства източник (вижте снимката по-долу), настройва устройството да изпраща точния цифров сигнал, кодиран в програмата, било то Dolby Digital, DTS, Dolby Atmos, стерео аудио или харесването. Много устройства (особено телевизори) по подразбиране преобразуват всички тези сигнали в двуканален PCM цифров сигнал (същият като при CD), което може да доведе до изрязване на първите няколко секунди звук във филм или телевизионна програма. Някои телевизори и устройства имат опция “auto” за цифров аудио изход, което трябва да бъде сигурен залог. Имайте предвид, че звуковата лента трябва да може да декодира битовия сигнал, за да получи правилен звук; почти всички звукови ленти могат да декодират основен съраунд звук Dolby Digital, но мнозина не могат да декодират DTS съраунд звук или по-завладяващи формати като Dolby Atmos и DTS: X. Също така, някои телевизори не могат да обработват DTS сигнали чрез HDMI ARC - в тези случаи настройте устройството източник да извежда Dolby Digital.

    3. Проверете вашата мрежова връзка. Ако използвате Wi-Fi за поточно предаване на видео, уверете се, че вашите устройства източник, вашият интелигентен телевизор и / или вашата звукова лента с възможност за стрийминг имат силна безжична връзка. Повечето устройства ви дават начин да проверите това. Ако вашите устройства не получават силна безжична връзка, помислете за преместване на мрежовия рутер или надграждане на мрежата. Ако използвате кабелна Ethernet връзка, проверете всички кабели между модема, рутера и аудио / видео устройствата.

    4. Вземете нови HDMI кабели. Както беше отбелязано по-горе, използването на модерни HDMI кабели понякога може да реши проблеми в аудио / видео системите и нашето ръководство за HDMI кабели предлага изключително достъпни опции.


    Как да поправим съраунд високоговорители
    1. Уверете се, че звуковата лента е настроена на режим на съраунд звук, с включени съраунд високоговорители. Повечето звукови ленти, оборудвани със съраунд високоговорители, предлагат няколко различни режима на съраунд звук. Поправката може да бъде толкова проста, колкото настройването на съраунд функцията или съраунд високоговорителите на „on“, или може да включва избор на режим на звук, като Филми или Кино, който вероятно включва съраунд звук.

    2. Уверете се, че слушате кодирано в съраунд съдържание, което вашата звукова лента поддържа. Въпреки че всички звукови ленти със съраунд високоговорители могат да бъдат настроени да доставят съраунд звук от стерео саундтраци и музика, вероятно ще получите много по-вълнуващ съраунд ефект, ако захранвате саундтраците на звуковата лента, кодирани с 5.1 или повече канали, като Dolby Digital (или DTS , ако вашата звукова лента поддържа този формат). Проверете дали програмата, която гледате, е кодирана за съраунд звук.

    3. Уверете се, че вашите източници и телевизор са настроени да извеждат битов поток аудио сигнал. Както споменахме по-горе, тази опция - налична в менютата за аудио настройки на телевизори, устройства за стрийминг и Blu-ray плейъри - изпраща естествения звук, кодиран със съраунд звук от източника към звуковата лента. Ако вместо това е избрана настройката PCM, получавате само стерео звук. Някои устройства предлагат настройка Dolby Digital или Dolby Digital / DTS вместо или в допълнение към опцията за битов поток и тази настройка също ще работи.


    Как да поправим високоговорителите на Atmos
    1. Уверете се, че Dolby Atmos е активиран на звуковата лента. Много звукови ленти, оборудвани с Atmos, предлагат опцията за „Atmos on / off“ или „височина включване / изключване“. Ако искате пълния ефект на Atmos (и DTS: X, ако звуковата ви лента го поддържа), трябва да включите тази функция.

    2. Ако вашата звукова лента или телевизор не поддържа eARC, свържете устройството източник директно към звуковата лента, за да получите най-добрия звук от саундтраците на Atmos. Стандартна HDMI ARC връзка поддържа Atmos сигнали, които използват компресиран аудио формат Dolby Digital Plus, но получаването на Dolby Atmos звук с пълна разделителна способност изисква използване на eARC връзка. Повечето звукови ленти, оборудвани с Atmos, включват допълнителен HDMI вход в допълнение към HDMI ARC порта. Ако вашата звукова лента или телевизор не поддържат eARC, за да получите Atmos с пълна разделителна способност и / или DTS: X, трябва да свържете устройството източник направо към звуковата лента, използвайки този допълнителен HDMI вход.


    Как да свържете звукова лента, която няма HDMI
    1. Изберете правилния вход на звуковата лента.Звуковите ленти, които не са оборудвани с HDMI, почти винаги предлагат оптичен цифров вход (понякога наричан Toslink) и аналогов вход. Повечето телевизори могат да изпращат звук и по двата начина. Няколко звукови ленти добавят коаксиален или RCA цифров вход, но тази връзка е несъвместима с повечето телевизори. Оптичната цифрова връзка може да поддържа Dolby Digital и DTS 5.1-канални сигнали, така че е най-добрият избор, ако имате звукова лента с възможност за съраунд звук. Но изходното му ниво е фиксирано за повечето телевизори и в този случай трябва да регулирате силата на звука с помощта на дистанционното на звуковата лента. Ако вашият саундбар е 2.1- или 2.0-канален модел, аналоговата аудио връзка е напълно добра и повечето телевизори ви позволяват да зададете техния аналогов аудио изход на „фиксиран“ или „променлив“; настройката му на „променлива“ ви позволява да контролирате силата на звука с дистанционното на телевизора.

    2. Ако използвате аналогова връзка, уверете се, че силата на звука на телевизора е увеличена. Ако аналоговият аудио изход на телевизора е зададен на „променлив“ и не чувате звук от звуковата лента, опитайте да увеличите силата на звука на телевизора. Ако телевизорът е изключен докрай, няма да чуете звук, дори ако звуковата лента е настроена на пълна сила на звука.


    Забележка: правилното свързване е, плейър -> AV приемник -> телевизор. Таблицата долу e за обратната връзка телевизор -> AV приемник.

    TV to AV Res - audio passthrough
    Formats & Codecs Optical HDMI ARC HDMI eARC
    LPCM 2ch
    LPCM 5.1ch
    LPCM 7.1ch
    Dolby Digital
    Dolby Digital 5.1
    Dolby TrueHD
    Dolby Digital Plus
    Dolby Atmos - Dolby ThrueHD
    Dolby Atmos via Dolby Digital Plus
    DTS
    DTS-ES Discrete 6.1, DTS-ES matrix 6.1
    DTS 96/24
    DTS HD High Resolution Audio
    DTS HD LBR
    DTS: X

    През оптичният изход(Toslink S/PDIF) не може да изкарате Многоканален PCM, но може да изкарате PCM 2.0, Dolby Digital.

    Некомпресиран HD звук (Atmos TrueHD, DTS-HD) се изпраща чрез eARC само от външен плейър чрез HDMI.
    Dolby Atmos може да се пренася по един от двата начина:
    1. Компресиран в контейнера Dolby Digital Plus
    2. Без загуби в контейнера Dolby TrueHD.
    DTS: X може да се пренася чрез DTS-HD MA

    За вградени телевизионни приложения като Netflix и т.н. eARC изпраща до AV Res компресиран Atmos (т. нар. DD +, E-AC-3).
    Вграденият мултимедиен плейър в телевизорите не пропуска HD аудио през eARC.
    Трябва да използвате източник с HDMI, за да можете да предавате HD аудио към eARC AVR или саундбар.

    Ако сте следвали ръководството за получаване на Dolby Atmos, но все още не виждате индикатор на Atmos в системата си или не чувате голяма разлика, има още едно нещо, което трябва да проверите. Телевизорите и поточните устройства имат различни настройки за своите цифрови аудио изходи. През повечето време те са зададени на „автоматично“ по подразбиране, което би трябвало да работи добре.

    Но от време на време, те могат да се окажат в режим на PCM - това означава Pulse Code Modulation. Ако не получавате Dolby Atmos, проверете дали устройството ви е настроено на PCM. Ако е, променете го на Auto или Bitstream, тъй като Dolby Atmos не е съвместим с PCM.

    Постигането на подходящ Dolby Atmos изисква малко старание от ваша страна и малко техническо ноу-хау, но напълно си заслужава. Успех и щастливо слушане!
    vencifcl, a.iliev, competition и 1 други харесват това.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2010
    Мнения
    64
    #3

    Отговор: Ръководство за избор на HDMI кабел

    Доста полезна тема. Благодаря за труда!
    Ще е много полезно, ако се добавят примерни Ultra High Speed (и други) ​​HDMI кабели (линк от магазин или нещо такова). Така ще е доста по- лесно да знаеш какво точно трябва да гледаш за да се разбере дали е просто маркетинг или кабела е сертифициран.
    Предполагам сертифицираните кабели са с доста висока цена, което може да се ползва за ориентир.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    1,413
    #4

    Отговор: Ръководство за избор на HDMI кабел

    купих си няколко кабела 8к / застраховка за новите тв/, 2 от Амазон с всички "печати" , но са около 14 евро без доставката , после си купих 2 от Алито по около 8 долара единия и разлика не намерих, но няма плащане за доставка. С 8 к няма как да тествам , но с 4 к се справят всичките

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,431
    #5

    Отговор: Ръководство за избор на HDMI кабел

    Преди смяна(разкачане-скачаве) на HDMI кабели, винаги трябва да изключвате напълно двете устройства (телевизор и свързаното към него устройство) от мрежата (извадете щепселите и на двете устройства от контакта и след това превключете HDMI кабелите).
    https://sat.com.ru/stati/vygoranie-h...-na-goryachuyu
    https://zen.yandex.ru/media/blog_vit...6503722340806b
    https://it-like.ru/ostorozhno-hdmi/
    meleager одобрява това.

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,431
    #6

    Отговор: Ръководство за избор на HDMI кабел

    HDMI 2.1a: скоро 4K/120 Hz чрез кабели, по-дълги от 5 метра!

    По-дълги HDMI кабели , без загуба на честотна лента или отделно захранване, е това, което предлага най-новата ревизия на HDMI 2.1a с помощта на нова функция: HDMI Cable Power.
    https://www.hdmi.org/spec21sub/cablepower

    С тази функция дългите HDMI кабели ще могат да се справят без отделно захранване, то ще се захранва директно през конектора. Внимавайте обаче, устройствата ще трябва да поддържат тази функция или кабелът ще трябва да продължи да се захранва от отделен конектор.
    Вместо пасивни кабели вече е възможно да се използват така наречените активни кабели, които изискват отделно захранване, обикновено чрез USB-A или USB-C . Това няма да е непременно с внедряването на функционалност HDMI Cable Power.

    Последното ще направи възможно използването на дълги HDMI кабели толкова лесно, колкото по-късите пасивни кабели, като същевременно се възползвате от видеосигнали, свързани с 4K/120 Hz, 8K/60 Hz или дори VRR и динамични HDR сигнали, като Dolby Vision. Кабелът наистина ще може да извлече до 300 mA от 5V захранване на източника. Както при конвенционалните активни кабели, те ще могат да се използват само в една посока и ще бъдат обозначени съответно – в най-лошия случай сигналът няма да се предава.

    От друга страна ще е необходимо да се изчакат устройства, съвместими с HDMI Cable Power. Така или иначе, тези нови кабели ще се доставят с отделен захранващ конектор за устройства, които не поддържат тази функция.
    meleager одобрява това.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    628
    #7

    Отговор: Ръководство за избор на HDMI кабел

    един въпрос не ми дава мира - как/къде се ползва етернет по hdmi ?
    Slusatel одобрява това.

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,431
    #8

    Отговор: Ръководство за избор на HDMI кабел

    Цитат Първоначално публикувано от apmil4ev Виж публикацията
    един въпрос не ми дава мира - как/къде се ползва етернет по hdmi ?
    https://thehometheaterdiy.com/hdmi-with-ethernet/

  11. Member
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    628
    #9

    Отговор: Ръководство за избор на HDMI кабел

    благодаря

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Избор на HDMI кабел
    От artttty във форум Аксесоари за телевизори
    Отговори: 4
    Последно: 12-04-23, 15:38
  2. Отговори: 2
    Последно: 04-01-19, 11:31
  3. Избор на HDMI кабел
    От Shmi във форум Аксесоари за телевизори
    Отговори: 11
    Последно: 07-06-12, 12:45
  4. Продавам кабел HDMI-HDMI 10 метра марка "HAMA"
    От SuN_CiTy във форум Продава
    Отговори: 7
    Последно: 06-11-10, 09:45
  5. HDMI-DVI кабел
    От doc във форум HTPC - мултимедийни компютри
    Отговори: 5
    Последно: 15-01-07, 00:55

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе