Моите наблюдения от VE Shootout 2023. Бях тук като съдия и разгледах внимателно (накратко) калибрациите преди събитието.
Следното са мои лични наблюдения, а не тези на която и да е компания. Не приемайте нищо за даденост тук, вече не правя прегледи на потребителски телевизори, така че не съм прекарал много време с някой от тях. Това са само моите наблюдения от това събитие.
Ден 1/2160p:
Конкуренцията всъщност беше между три емисионни дисплея (Samsung QD-OLED, Sony QD-OLED, LG WRGB OLED с масив от микролещи).
На най-горния ред имаше и три LCD телевизора. Samsung беше по-добър от другите два, но очевидно не беше в същата класа като емисионните дисплеи за подобни тестове при слаба светлина/тъмна стая. LCD телевизорите имат своето място на пазара и може би са добър вариант, когато не е необходимо гледане в тъмна стая. Но това събитие е предимно за филмово съдържание, така че фокусът беше върху три OLED дисплея.
И така, с това казано: двата QD-OLED са невероятно добри, а LG WRGB OLED също е отличен. QD OLED са забележителни, защото са много близки до Sony BVM-x310.
Единствената незначителна разлика в производителността между тях и Sony BVM, която мога да си спомня, е точността на проследяване на EOTF точно над черното (мисля, че най-вече в HDR, но не ме цитирайте за това). Качеството на градация точно над черното не е толкова добро, колкото на монитор за мастеринг. Докато BVM би имал кадифено плавен преход на детайлите в сенките точно над черното, черното на QD-OLED може да е малко прекалено силно или твърде слабо. Ще трябва да сравните с BVM, за да видите това.
Освен това зависеше от сцената. Разгледахме клип от 1917 г., предложен от Сесил Мийд (приносът му беше изключително ценен тази година) близо до началото на един от маркерите за глави, където лицето на войника гледа нагоре от прозореца. Като цяло Samsung беше по-точен в тази сцена по отношение на проследяването на яркостта. Изглежда, че Sony има лек удар в проследяването на EOTF точно над черното. Черното все още беше черно, но всичко над него имаше леко преувеличена яркост. Samsung не е имал този проблем на този етап. Има спекулации, че това е умишлен опит от страна на Sony да имитира BVM-X310, който е двуслоен LCD, който не може да постигне пълно черно... което само по себе си е интересна дискусия.
Имаше някои цветови разлики и в тази сцена, но забравих какви са, съжалявам. Може би някой друг може да се присъедини.
Сигурен съм, че имаше други сцени, при които точността на Sony QD-OLED беше по-добра от тази на Samsung. Не мога веднага да си спомня какви бяха тези сцени (съжалявам, изминаха дълги няколко дни, за да разбера всичко). В по-голямата си част никой не беше очевидно по-добър от другия.
LG OLED ще смаже почти черни части. Това се вижда в шаблона на DRL Spears & Munsil, където се вижда само около кодова стойност 70 (10-битово черно видео е код 64), а също и в гореспоменатия 1917. Предполагам, че това е някакъв вид нелинейно поведение, при което точната настройка на нивото на черното ще зависи от APL шаблона, който се използва за настройката. (Не калибрирах нито един от панелите тази година, бях просто съдия, така че не ме цитирайте за това).
Детайлите в сенките не се виждаха на LCD дисплеите. Светодиодите или се изключват напълно, или избирателно светят. Отново, това трябваше да се очаква.
В допълнение, QD-OLED имат анти-алиасинг, който се доближава до черното, точно като PDP, само че много по-малко забележимо. Самият аз не съм прекарвал много време с QD-OLED, така че очаквам с нетърпение да науча повече за него и защо е така. OLED екраните на LG се сблъскват с пространствено замъгляване от поколения. И двете форми се виждат само отблизо (пикселно надничане).
Разбира се, BVM са много по-малки от големите потребителски телевизори. Дори за хора, свикнали да сравняват изображения ден за ден, това може да затрудни сравняването на тези нюанси.
Еднородност: Двата QD-OLED бяха почти еднакви, когато се гледаха на 3% сиви екрани, което означава, че бяха несъвършени с някои видими ивици. Това няма да ме спре да го купя; Споменавам това само за пълнота. Оставащата хетерогенност на QD-OLED е незначителна в сравнение с проблемите, пред които са изправени 2015 WRGB OLED дисплеи, и е просто област за бъдещи подобрения.
Текущият LG WRGB OLED беше по-чист, почти черен. Всички OLED дисплеи осигуряваха приемлива еднородност, с която бях щастлив. След като се отървете от прекалено тъмните нюанси, еднородността на QD-OLED изглежда почти идеална. За съжаление, не успях да прегледам LG WRGB OLED с изцяло бял екран, но не усетих, че изостава твърде много. В предишни години имаха незначителни цветни примеси.
Еднородността на LCD дисплея е много трудна за преценка, защото има толкова тясна конусност по оста. На LCD дисплеи с голям екран можете да седнете точно по оста пред панела и, въпреки че е почти черен, центърът на екрана ще има различен нюанс от краищата, които изглежда имат по-малък контраст от центъра. LCD дисплеите също имаха различни смущения на яркостта на физическо ниво („mura“). Те нямат същите ивици с фиксиран модел като OLED, но имат свои собствени проблеми.
Движение: В първия кръг от SDR тестове и двата дисплея на Samsung не успяха да възпроизведат входната кадрова честота от 23,98 fps при кратни на честотата на опресняване. Разбирам, че те могат да бъдат конфигурирани да правят това, но имаше някакъв друг компромис, който означаваше, че те не са били там от самото начало. Не съм запознат лично с текущото поколение на Samsung, така че очаквам с нетърпение да науча повече.
В сравнение със Sony BVM-X310: Това е двуслоен LCD, много високо качество. Интересното е, че изглежда леко червено, когато се гледа извън оста. Разбира се, това е монитор за мастеринг, предназначен да бъде гледан от колорист във фиксирана позиция в комплекта за мастеринг, така че това събитие вероятно е един от малкото случаи, когато някой наистина го вижда извън оста.
Скала на сивото: Не забелязах никакви проблеми или почти черно обезцветяване на никой от OLED. Проследяването на сивата скала на LG OLED изглежда се изкривява към зелено при по-високи APL.
Когато за първи път видях LG OLED, той добави постеризация (наричана още лента или прескачане на тонове) към градиентите. Доколкото разбирам, този панел е бил калибриран с помощта на вътрешен LUT от компютъра, взаимодействащ с дисплея. Ако този процес добавя ленти, това означава, че видеото не се обработва с достатъчно висока битова дълбочина, за да осигури пространство за оригиналното 10-битово съдържание, или възниква някакъв друг проблем.
Малко съм загрижен относно това, че потребителските телевизори имат 10-точкови, 20-точкови или пълни многоточкови LUT. Хубаво е да имате тази опция, но има потенциал за вреда в сравнение с 2-точковото калибриране. Просто съм притеснен, че калибраторите ще трябва да създават напълно плоски диаграми в сивата скала и EOTF за своите клиенти, но особено ако дисплеят старее по нелинеен начин, добавянето на толкова много цифрови отмествания към системата може да създаде проблеми, които да надигнат главата им по късно. Не казвам обаче, че калибрирането беше проблемът - просто ако все още гледах дисплеите и имах време, бих искал да сравня един, направен по този начин, с проста настройка в две точки.
Samsung QD-OLED беше калибриран от Сесил Мийд и очевидно да го накараш да проследява правилно цветовете е адски трудна задача. Самият аз не съм го разглеждал, но разбирам, че е свързано с това как подхождат към текущото съдържание, а именно „P3 в BT2020“. Очевидно Sony просто работи, докато Samsung може да бъде накаран да работи с помощта на опитен калибратор.
В крайна сметка: Ще се радвам да имам някой от трите OLED. QD-OLED е малко по-добър от WRGB, но всички те имат огромни предимства, като невероятното контрастно съотношение на OLED, (почти) липса на проблеми с гледането извън оста и отлично представяне в тъмна стая. Не знам какви са цените и не съм го взел предвид при оценката.
Като се има предвид това, тъй като съм създател и мастер на съдържание, имам нужда от дисплей с възможност за Dolby Vision, за да тествам DoVi съдържанието, което управлявам на UHD BD. Не взех предвид това по време на престрелката (където не разгледахме никакви източници на Dolby Vision), но определено означава, че решението зависи от мен.
Ден 2 / 8K (4320p):
Като циник съм малко уморен от идеята за ДРУГА промяна в резолюцията на панела. Простата причина от моя страна е, че дисплей 1:1 винаги ще произвежда най-естествено чистото изображение без никакви артефакти за мащабиране. Нашият източник с най-високо качество в момента е 4K Ultra HD Blu-ray диск и вероятно ще остане такъв за известно време. Харесва ми факта, че можем да видим съдържание 3840x2160 в съотношение 1:1, показано на 4K панели.
С това казано, изцяло цифровото 8K съдържание на Фил Холанд изглеждаше страхотно, особено на единия 8K дисплей в стаята, който работеше при пълна 8K резолюция, и беше забележимо по-добро от това, което би изглеждало при намалена 4K резолюция. Можех да видя подобрението в разделителната способност дори от голямо разстояние във футове/метри. Разбира се, подобренията на разделителната способност стават по-малко значими с течение на времето (SD > 768 реда > 1080 реда > 2160 реда -> 4320 реда).
Едно голямо предизвикателство е откъде ще дойде съдържанието? Видеоигрите са очевидна област. За филми разполагаме с десетилетия съдържание на 35-милиметровия негатив на камерата. По-малко съм убеден, че дори добре заснет 35 мм негатив ще покаже голяма разлика, но за щастие това ще се окаже погрешно. Всъщност, разбирам, че опциите за сканиране на 35 mm филм сега достигат около 6,5K. Единствените машини, които могат да работят над това ниво, са устройствата с линейни масиви, които имат свои собствени проблеми. Така че, докато HDTV и UHDTV могат да използват съдържание, натрупано в продължение на много години, не можем да гарантираме, че същото ще важи и за 8K UHDTV.
Разделителна способност: Въпреки че и трите дисплея имаха панели с 8K разделителна способност, само един (LG OLED) доставяше всички пиксели от 8K източника към панела. Видях това миналата година на престрелка и тази година изтичах навън, за да съставя бързо основен 8K тестов модел с хоризонтални, вертикални и мрежести области, както и някакъв текст без алиаси, който Фил подаваше към дисплеите през същия Macbook Професионалист възпроизвежда неговото видеосъдържание.
OLED на LG току-що работи. Безупречно възпроизвеждане на хоризонтални, вертикални и мрежови зони. Без изкривяване около текста.
Единият от двата LCD дисплея ефективно филтрира всичко, както се вижда от по-слабо изразените ръбове и замъглените линии за разделителна способност в сивата рамка. Не показва пълната резолюция 7680x4320. Бихте ли го забелязали без ориентир или дори от няколко метра? Вероятно не, но по същия принцип вероятно няма да забележите ползата от 8K резолюция и в този случай.
По-късно чух, че пълна разделителна способност може да бъде постигната чрез активиране на компютърен режим, заобикаляйки някои видео обработки и ако това е така (нямах възможност да потвърдя това), мога само да предположа, че има някаква друга обработка (движение , CMS и т.н.), които са ограничени до по-малко от 8K разделителна способност в текущия дизайн на чипа, което те смятаха за по-важно от 8K разделителната способност и не искаха да го жертват.
Вторият LCD дисплей беше с междинна разделителна способност. Имаше интересен начин за достъп до панела: при гледане на пиксели отблизо, някои пиксели изглеждаха два пъти по-широки, отколкото бяха високи. Това съвпадна с това, което видяхме в моя тестов шаблон за разделителна способност, където само една от осите беше с пълна разделителна способност. Интересното обаче е, че този LCD изглежда превключи към режим на адресиране с пълна разделителна способност, когато открие по-малки зони с резки преходи във видеото. Например, поставих малък текст „lorem ipsum“ и моя имейл адрес в шаблона за разделителна способност и той спря да рисува „дебели“ пиксели, които бяха два пъти по-широки от височината му, и премина в типичен режим на изобразяване на квадратни пиксели за няколко секунди. пиксели около ясен текст. Изглежда, че е анализирал видеото и е разбрал Кога е най-подходящото време за пълна разделителна способност? Намирам тази "нелинейна разделителна способност" за много интересна и никога досега не съм виждал нещо подобно.
Всичко това се отнася само за 4320p/8K съдържание. Всички са способни на пълна 2160p/4K резолюция.
За щастие, единственият дисплей с истинска 8K резолюция е OLED, който също се представи по-добре в други области. Струва си да се отбележи обаче, че те са два пъти по-скъпи от два LCD дисплея, така че ако наистина имате нужда от дисплей над 4K резолюция, без да харчите $9000, това все още са полезни продукти, само с някои ограничения.
Проследяване на сивата скала/EOTF: Според информацията на Фил, LG OLED е удивително близо до (4K) Sony BVM. Sony 8K LCD имаше син нюанс в сивата скала и изглежда подобряваше детайлите в сенките. Бих казал, че Samsung беше някъде по средата, неговото проследяване в сивата скала изглеждаше много добро, но неговото EOTF проследяване беше различно от референтното.
Движение: Няма много за отчитане. Поисках да видя борсов тикер на Spears & Munsil при 59,94 кадъра в секунда (очевидно увеличен мащаб от 4K UHD BD, но това не би трябвало да има значение за теста за движение и нямахме собствен 8K) и всички дисплеи изплюха „Да“ е резултатът, който всеки дисплей, различен от CRT или PDP, ще даде в тази област. На Samsung LED сканирането е винаги включено, дори ако всички настройки за движение са деактивирани. Това е разбираем избор на дизайн, тъй като подобрява разделителната способност на възприеманото движение и не трепти забележимо. Помолих Sony да приложи подобна настройка, за да ги постави на равни условия, и след като го направих, и двете се оказаха много сходни. Оставихме OLED с деактивирано вмъкване на тъмни граници (не съм потвърдил, че има тази функция като текущия потребителски 4K, но очевидно има) защото вероятно ще трепти твърде много (в сравнение с LED сканирането, което може да се контролира по-прецизно). Доколкото можах да видя, нито един от тях нямаше нерешени проблеми, всички те просто изглеждаха като това, което бихте очаквали от дисплеите за проба и задържане при бързо движение.
Страхотно събитие и тъй като съм участвал в планирането му през предишни години, знам колко много движещи се части има за координиране. Всички калибратори работиха дълги часове, за да настроят всичко правилно, а селекцията от тестови клипове на Сесил беше отлична. Мисля, че завръщането на Samsung към емисионните дисплеи през 2022 г. беше забележително събитие, което заслужава повече празнуване (не забравяйте, че пуснаха последния си 1080p плазмен дисплей през 2013 г.). Чудесно е, че се върнаха. Заслужената победа на Sony е заслуга както на Sony, така и на Samsung Display. Нека не забравяме за LG Display и LG Electronics, които бяха първите, които разработиха OLED дисплеи с реалистичен размер, когато никой друг не го беше правил. Ние сме много щастливи да имаме всички тези играчи в индустрията в играта.