1 Прикачен файл(ове)
Влошена картина на TV Samsung. Заслужава ли си ремонта?
Здравейте! Имам 48" LED телевизор Samsung, който закупих в края на 2014г. и все още използвам. На скоро се появи неприятен проблем и започна да предава доста зле. Има ярко светло петно близо до центъра, както и по-големи синеещи до лилавеещи петна в краищата е на екрана, като най-осезаемото е в горния ляв ъгъл. Когато се пусне тестово видео с цветни заливки е най-ясно и видимо. Прикачвам снимка и видео, за да добиете по-ясна представа. Според AI, проблема е в подсветка и наистина има логика. Изглежда да е точно това. Макар че допускам и, че може да греши. Въпроса ми е - Колко би струвал ремонта ориентировъчно? Сложен ли е за извършване или в повечето кадърни сервизи биха могли да го отстранят перманентно? И заслужава ли си? Принципно аз съм за нов телевизор, но се ползва от майка ми, която си го харесва много (най-вече заради рамката и стойката) и не й се разделя с него. Благодаря предварително на отзовалите се със информация!
https://streamable.com/77u4ro - Видео
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43504&stc=1
Отговор: Влошена картина на TV Samsung. Заслужава ли си ремонта?
Едва ли да е подсветката защото вероятно е Edge Led. Каквото и да е, по-добре нов. Това не е живо същество че да се привърже човек емоционално към него;)
Паднала лупа на подсветката е. Но колко струва подмяната не знам точно, може би някъде 100-150 евро
И като го оправят, утре ще дойде време и на подсветката...
Доста е издържал, макар че зависи от работните часове. Или когато Самсунг е бил Самсунг.
Това си е точно подсветка - отлепени и "заминаващи" си ЛЕД и лещи.
Както писах и в другата тема - при качествено свършена работа и използвани качествени компоненти (примерно оригинална подсвитка), за мен си заслужава ремонта/подмяната на подсветката.
За около 150€ отлагаш с още няколко години подмяната... и си спестяваш нерви/навици с нов модел и май не винаги по-качествен... пък и намаляме изхвърлянето на още ел. отпадъци.
Абе то и аз съм съгласен да се ремонтира, но няма никаква гаранция че ще стане по учебник. Един ще е доволен, а друг ще съжалява че е хвърлил едни пари напразно.
Ако бях аз на сервиз не бих го дал, но бих се помъчил да го оправя сам и ако не успея ще го сменя с нов. Това не е нещо класическо с висока стойност все пак.
Предполага се че за над 10 години, нов ще харчи поне по-малко енергия, може и по-пъргаво да работи. Малко хора ще се навият като чуят 150 евро според мен, ако не искат да запазят нещо наистина специално.
Дали тези от линкове са оригинални? Мязат на заместващи.
Провери колко струва работещ същият модел във вехтошарниците.
Минах по този път, но на 5 годишен LG. Смениха ми подсветката с турска за 160лв. преди 6 години.
Уж аналог, ама на еднороден фон се виждат лещите. Не като на лисващите, но отначало много ме дразнеше.
Иначе всичко си работи перфектно.
Но аз 150€ за ремонт на 14 годишен телевизор не бих дал!
Имай предвид, че при отварянето и сглобяването след това е възможна повреда (прекъсване) на лентовите плоски проводници от T-CON към матрицата!
Мен ме карах да подписвам на поръчката, че съм уведомен за възможност от такава необратима повреда.
Залепването на лещите по принцип е възможно, но трябва всички да се демонтират и възстановят.
Обаче за мен е безсмислено, защото самите LED вече са работили достатъчно време и са деградирали.
Успех!
Благодаря на всички за отделеното време, информацията и откровеното мнение! Мен също ме притеснява, че ремонта може и да не е напълно успешен и да има още следи от неравномерна подсветка. При всички положения нов ще е в пъти по-добре във всяко положение. Особено и предвид приличните цени на китайски MiniLED модели на нашия пазар... Весели празници и благодаря отново!