Някой правил ли го е това упражнение? Как става, с какви програмни средства, има ли пречки от страна на БТК?
Разчитам на мнението на патилите!
Преглед за печат
Някой правил ли го е това упражнение? Как става, с какви програмни средства, има ли пречки от страна на БТК?
Разчитам на мнението на патилите!
Ами да, правил съм го, и писах това в темата "ADSL БТК - работи ли тази услуга?" :tongue:
Държа да отбележа, че съм го правил под Windows. Не виждам причина да не работи и под Linux. "Врътките" при пускането? Нищо особено - на сървъра се пуска RAS, на клиента чрез wizard-a се прави VPN връзка, и това е. И ако не се лъжа, това беше през NAT, единственото си заявихме да ни конфигурират виртуален сървър по TCP с порт 1723 (за pptp протокола) към хоста със сървърната ОС... :Drinks:
Планирам да го пробвам. Имам следното:Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
2 бр . ADSL със статичен адрес и напълно отворени портове ( пращах заявка до БТК )
2 бр. Linksys BEFSX41 които уж поддържат хардуерен VPN
Теоретично това трябва да заработи. Предполага се че ще имам пълна видимост между двете мрежи ( 192.168.2.х и 192.168.3.х ) а всяка от тях спокойно ще си излиза в интернет през рутера си.
Понякога се получава нещо странно при gre модула под линукс ако от двете страни имаш DMZ не ще да си говори с другия незаивисмо от това, че си има дмз.Трябва поне една от двете страни да е с реално ип на мрежовата карта а не на модема.
Те хората по-горе вече са казали, че това упражнение става. Искам само да добавя, че става и с два WinXP компютъра, като на единия (чакащия) се прави следнотоЦитат:
Control Panel/Network Connections
File/New connection
Избира се Set up an advanced connection
Избира се Accept Incoming connection
NEXT/NEXT
Избира се Allow virtual private connection
и т.н.
// Порт 1723 трябва да се отвори във файъруола на чакащия компютър. Не съм сигурен дали при SP2, това не става автоматично. В ADSL-модема, тоя порт трябва да се пренасочи към адреса на чакащия компютър. Това става на тел.070017111.
Той emos вече го е написал, но може да не е станало ясно.
// Току що проверих, във файъруола порт 1723 не се появява като exception, така че ще трябва да се добави на ръка
Точно тук е зарито кучето! А ако от тел.070017111 откажат да го направят? Задължени ли са или е въпрос на доброто настроение на сисадмина? Имам ли юридическото основание да ги заставя? Защото до мен достигна информация, че отказват...Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
Не отказват. Обаждал съм се поне 20 пъти за различни портове.
Доколкото знам, всички обаждания се записват и се проследява дали са обслужени. Като казвам "записват", предполагам, че става въпрос за хартия.
Дай боже да си прав, че иначе ще набутам човек, който уважавам с три ADSL акаунта за тоя, дето клати гората!Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
Щом става въпрос за сериозна работа, най-добре се обади и питай в bTk. Като обясниш за какво става въпрос ще ти дадът и точен отговор.Цитат: