Някой правил ли го е това упражнение? Как става, с какви програмни средства, има ли пречки от страна на БТК?
Разчитам на мнението на патилите!
Някой правил ли го е това упражнение? Как става, с какви програмни средства, има ли пречки от страна на БТК?
Разчитам на мнението на патилите!
Ами да, правил съм го, и писах това в темата "ADSL БТК - работи ли тази услуга?"
Държа да отбележа, че съм го правил под Windows. Не виждам причина да не работи и под Linux. "Врътките" при пускането? Нищо особено - на сървъра се пуска RAS, на клиента чрез wizard-a се прави VPN връзка, и това е. И ако не се лъжа, това беше през NAT, единственото си заявихме да ни конфигурират виртуален сървър по TCP с порт 1723 (за pptp протокола) към хоста със сървърната ОС...![]()
Планирам да го пробвам. Имам следното:Първоначално публикувано от Lupus
2 бр . ADSL със статичен адрес и напълно отворени портове ( пращах заявка до БТК )
2 бр. Linksys BEFSX41 които уж поддържат хардуерен VPN
Теоретично това трябва да заработи. Предполага се че ще имам пълна видимост между двете мрежи ( 192.168.2.х и 192.168.3.х ) а всяка от тях спокойно ще си излиза в интернет през рутера си.
Понякога се получава нещо странно при gre модула под линукс ако от двете страни имаш DMZ не ще да си говори с другия незаивисмо от това, че си има дмз.Трябва поне една от двете страни да е с реално ип на мрежовата карта а не на модема.
Те хората по-горе вече са казали, че това упражнение става. Искам само да добавя, че става и с два WinXP компютъра, като на единия (чакащия) се прави следнотоПървоначално публикувано от Lupus
Control Panel/Network Connections
File/New connection
Избира се Set up an advanced connection
Избира се Accept Incoming connection
NEXT/NEXT
Избира се Allow virtual private connection
и т.н.
// Порт 1723 трябва да се отвори във файъруола на чакащия компютър. Не съм сигурен дали при SP2, това не става автоматично. В ADSL-модема, тоя порт трябва да се пренасочи към адреса на чакащия компютър. Това става на тел.070017111.
Той emos вече го е написал, но може да не е станало ясно.
// Току що проверих, във файъруола порт 1723 не се появява като exception, така че ще трябва да се добави на ръка
Точно тук е зарито кучето! А ако от тел.070017111 откажат да го направят? Задължени ли са или е въпрос на доброто настроение на сисадмина? Имам ли юридическото основание да ги заставя? Защото до мен достигна информация, че отказват...Първоначално публикувано от MitkoS
Не отказват. Обаждал съм се поне 20 пъти за различни портове.
Доколкото знам, всички обаждания се записват и се проследява дали са обслужени. Като казвам "записват", предполагам, че става въпрос за хартия.
Дай боже да си прав, че иначе ще набутам човек, който уважавам с три ADSL акаунта за тоя, дето клати гората!Първоначално публикувано от MitkoS
Щом става въпрос за сериозна работа, най-добре се обади и питай в bTk. Като обясниш за какво става въпрос ще ти дадът и точен отговор.Първоначално публикувано от Lupus