Резултати от 1 до 10 от общо 10

Две в едно

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2003

Две в едно

Здравейте предстои ми изграждане на LAN в една средно голяма фирма, и в карйна сметка не можем да се разберем с проектантите за начина на изграждане, в смисъл проектанта ми иска да пуска по един UTP кабел мрежа и телефон. То верно че не се използват всички жила в кабела ама доставчикът на оборудването ми (swith и 20 PC-та), ми врънка че няма да ми признае гаранцията ако нещо се случи. Т.е. нямало да излезнат измерванията(какви измервания има в предвид така и не разбрах) на мрежата. А смятаме да използваме един Cisco Catalyst 2950 24 Switch. Така че моля помагайте, как да постъпя: да спестя някой лев за жица или да настоявам да се пускат отделни линии за телефоните.

2.  

3. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Re: две в едно

Пускай отделни кабели за телефона, не се знае кога и къде ще потрябва гигабит.

4. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Не мога да намеря информация дали вълновото съпротивление на синия чифт е по-различно от това на зеления и оранжевия, за да се потвърди (или отхвърли) мнението, че може да се пусне телефония по синия чифт ведно с LAN мрежата.
    Факт е, че в розетка за конектор RJ45 може да се бучне и конектор RJ11, но както знаем, 4 и 5-ти пин не се ползват. Според мен по съображения за сигурност - при ISDN-ските телефони там има 90V, докато при другите телефони е 60V и то ако не звънят.
    Измерванията на мрежата могат да са всякакви: изолационно съпротивление, прислушввания в близкия и далечния край, честотна лента, дори и с рефлектометър, ако щеш (за Layer1), но аз бих проверил как се държи при реален трансфер (Layer7)- iperf е удобен за целта...
    Друго - при цена на UTP Belden ~0,20лв/m какво толкова може да се икономиса? Колко ще му бъде "теглото" спрямо това на Cisco-то? Още повече, че така ще си оставиш и резерв за разширение - по отделния кабел ще можеш да пуснеш още 2 апарата.
    Отделно ми е интересно как ще се държи мрежата при full натоварване, ако по синия чифт се пусне сигнал за broadband услуга (с честотна лента към 1MHz) - дали този сигнал няма да внесе смущения в този за LAN-a?
    Така, че спазвай изискванията на мрежарите - това ми е съвета!

P.S. А за Gigabit Ethernet се консултирай с мрежарите си дали закупения от теб UTP става и за тези скорости. Плюс това трябва да провериш дали plugin модулите в RJ розетките (или самите розетки) ги има и във вариант за Gigabit Ethernet...

5. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Още един глас за втори кабел - не се знае колко (и какви) телефонни чифта ще потрябват някой ден, а и 100Mb по четири жици не винаги вървят - имал съм проблеми и на къси разстояния.

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Досега като няма друг начин или съм пускал 4 за лан и 2 х 2 за телефон
    или 2 х 4 за две ланчета и съм нямал проблем
    Скоро познат каза че кабеларките масово пускали 4 за лан , 2 за захранване на Switch и 2 за тел. без проблем !
    Изобщо не съм мислил кой чифт да напрявя телефон. които хвана ( сега ще кажете че съм Шано ! )
    Оранжевия и зеления са за ЛАН - останалите както ми кефне

но не се прави така.
    по добре си пусни втори кабел и не се излагай.
    АКО ЩЕ ГО ПРАВИШ ПО ГОРЕОПИСАНИЯ НАЧИН - НА ТВОЯ ОТГОВОРНОСТ !

7. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2003

Благодаря за експресните отговори , въобще няма да се занимавам с импровизации а ще карам както пише по дебелите книги. Като в крайна сметка евтиното да не вземе да ми излезне скъпо.

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Точно днес ми се наложи да уплътнявам един UTP. Окабеляването е правено само 18 месеца назад - до всяко бюро 2xUTP и във всяка стая бяха оставени по два-три резервни кабела. Да, ама само за 18 месеца резервите се изчерпаха.

Австрийците практикуват 4xSTP на бюро. Понякога правят компромис - 4xFTP.
    Пусни си самостоятелни кабели и искай още.

10. Тук е от
    Nov 2006

в нашата фирма сме вързали 10 компютъра с 16 телефона(ADSL) и няма проблем вече година и половина всичко си е наред
    просто във всяка стая отива само един кабел и ползваме един чифт за телефон-след консултация със специалисти разбира се

11. Тук е от
    Feb 2002

Телефоните би трябвало много да не смущават. Но ако има ниакаде факсове по тез линии вече може да не е за препоръчване да са заедно.

12. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Re: Две в едно

И аз да вметна моите две стотинки.
    Жица се пуска с планове за няколко години напред. Поради причината че винаги се налага да се разшири нещо, наемат се нови хора и т.н. Имайки предвид факта че пач панелите на които се развързват кабелите, както и самите кабели са относително ефтини, няма абсолютно никакъв смисъл да се пести. Прави се по 2 розетки на работно място, като се има предвид че работно място е всяко едно на което на някой, някога може да му скимне да сложи бюро. Както вече е казано по-нагоре, RJ11 конектор си влиза идеално в RJ45 дупка. Защото последващото опъване на кабели по пода с помощта на такер и слагането ан 8 портови сапунерки по бюрата, далеч не е добра идея.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Гафче с едно HDD
    От devichkata във форум Общ - хардуер
    Отговори: 1
    Последно: 23-01-12, 10:32
  2. Копие на Flash drive - едно към едно. Може ли ?
    От milenk във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 21-07-10, 20:14
  3. 16:9 и 4:3 в едно avi?
    От vast във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 01-06-06, 09:31
  4. Едно питане за ...
    От exorcist във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 3
    Последно: 10-02-05, 17:47
  5. Задача 155 (3 в едно)
    От Edin_Lud във форум Логически задачи
    Отговори: 14
    Последно: 30-01-05, 19:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе