Re:Моля препоръчайте аудио кабели
Ама въобще нямам планове да те убеждавам в каквото и да било.
Разлика в кабелите се чува без каквото и да било напъване или специални медитативно-слухови техники.
Да споря с дървени философи и теоритици нямам грам желание.
Ако ти не чуваш разлика - чудесно .. това ще се отрази прекрасно на бюджета ти!
Е щом си доволен да слушаш с дебела просторна жица - никакъв проблем няма!
Пак повтарям никой не е длъжен да е аудиофил или да се интересува!
Живей си с формулите и слушай с мостов кабел ако щеш :)
Теории незнам колко си слушал, но хубави системи явно не си.
Както и да е омръзна ми от глупости.
Лека вечер и успех.
Ако момчето успее да си вземе нещо хубаво ще е добре, ако не - здраве да е.
Спокойствие и дълбоко дишане - и си припозмнете съвета ми от по-горния пост.
Нямам какво да ви пожелая повече :)
@Evlampio
Ами ти като не знаеш колко "глух" е mtodorov83, защо бързаш да му предлагаш кабели от по няколко стотин лева? :) Може да е глухар като мен..... :-memnon
@Evlampio,
Готов съм да се хвана на бас, че ако навържа половината ти колони с най-скъпия кабел, а другата половина с арматурно желязо, но със същото съпротивление и те пусна с завързани очи да ги слушаш, няма да направиш разлика и да ми кажеш 5 от 5 вярно кое с какво съм го свързал. :-memnon
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
@Evlampio,
Готов съм да се хвана на бас, че ако навържа половината ти колони с най-скъпия кабел, а другата половина с арматурно желязо, но със същото съпротивление и те пусна с завързани очи да ги слушаш, няма да направиш разлика и да ми кажеш 5 от 5 вярно кое с какво съм го свързал. :-memnon
Казвай парите и идвай?
Чудя се защо хора които явно не се интересуват от аудиотехника толкова се опитват да защитят някаква теза .. а да, забравих - българина разбира от всичко и винаги е прав :Drinks:
Аз не разбирам защо един от аудиофилите не даде някаква смислена аргументация, различна от написаното от мен в пост #10, а се опитвате да се позовавате на заклинания и магии. Все пак не ми се вярва аудиотехниката да не се подчинява на физичните закони.
Lupus, това дето си го дал в пост #10 е вярно и има приложение при проектиране на ел инсталация. Важи разбира се и при озвучителната техника, доколкото намалява демпинг фактора особено при транзисторните стъпала, както и мощността, разбира се.
Но другите фактори определящи "звученето" на един кабел са по-важни и определящи цената и качеството на аудиокабела.
Най-добрият начин при случая за който се говори в темата, е да има избрана предварително уредба - усилвател и колони и с проби на къси парчета (съответно по-тънки и евтини ) да се намери най-приятно звучащия за ухото на собственика кабел.
След което се взима максимално дебелия от същата серия за да покрие голямото разстояние.
Здравейте отново :). Благодаря за изразените мнения по въпроса. И все пак бихте ли препоръчали конкретни кабели като марка. Аз съм от Варна.
@лупус - Няма и как да ти даде такова. Това е религия, а не наука. Всичките тези сребра, безкислородни медни проводници и други свръхскъпи нещица действат като марихуаната на индианския шаман, който в момент на насищане започва да вижда и чува....гласове и звуци от отвъдното....Интересно ми е защо, след като научния потенциал на целия свят търси свръхпроводимостта при стайна температура в.....сплавите, разбрали със сигурност, че такава няма да получат от свръхчисти метали , само дебелите глави на аудиофилите се прехласват по свръхчисти материали. Интересно ми е още, защо всеки от тях ще ти каже колко по-скъп кабел да си купиш, а няма да те посъветва как да си почистиш например последния елемент от която и да е звуковъзпроизвеждаща система - ухото. Това последното май е и по-добре че не го правят, щото сигурно ще ти кажат да си правиш промивка преди слушане със сребърна вода и антирезонансни билки и със сигурност няма да има медицинско обяснение :) Имам още много други въпроси ама нейсе :)
Цитат:
Първоначално публикувано от mtodorov83
Здравейте отново :). Благодаря за изразените мнения по въпроса. И все пак бихте ли препоръчали конкретни кабели като марка. Аз съм от Варна.
Споменавал съм и друг път един евтин и интересен кабел - Proel. Мисля че е италиански, черен и го има в магазините на Динакорд. Той е с поне две дебелини и е много евтин. Има отворен и бърз музикантски звук, малко оцветен, но на мен това ми харесва повече от безличния и смачкан такъв на масовия Jamo (един жълт, с много тънки жила)
Просто пробвай. Горния коментар го подминавам с усмивка. :)
Цитат:
Първоначално публикувано от varieca
......
Но другите фактори определящи "звученето" на един кабел са по-важни и определящи цената и качеството на аудиокабела.
..........
Ами аз пак да попитам:
Кои са тези фактори? Как са дефинирани и как се определя влиянието им върху качествата на даден кабел?
Без да съм запознат в детайли съм чувал за начина на изтегляне на проводника, материала от който е направен - сребро, мед, месинг, чистотата му, вида на изолациятата и т.н.
Например аз наскоро установих откъде идва "посоката" на едни мои кабели и писах затова в hwbg, бгаудио и дайклуба.
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=127489
Цитат:
...откъде идва "посоката" на едни мои кабели
Какво е това "чудо" на физиката? Има значение разменянето на краищата при свързване (разлика в поляритета и във фазата на сигнала), но на тоците им е все тая дали текат "от ляво на дясно" или "дясно на ляво", ако условно обозначиш така двата края на един кабел.
В линка не видях много положителни отзиви за тая "идея".
Ако прочетеш последния ми пост там, и чуеш приложените тестови файлове, ще разбереш че разликата за която говоря и толкова малка, че едва ли си струва да я обсъждаме тук. Става дума за присъствието или не на стандартните мрежови смущения в сигнала.
Как точно се филтрират в едната посока не знам, мога само да констатирам факта.
Иначе ако говорим за разлика в звучене на кабели, примерът който дадох по-горе с Proel и Jamo е в пъти по-доловим и за нетренирано ухо.
------
Сега установих, че "ФАЙЛЪТ НЕ Е НАМЕРЕН". Нищо, имам ги в къщи и ще ги кача някъде ако има интерес.
Цитат:
Първоначално публикувано от varieca
Ако прочетеш последния ми пост там, и чуеш приложените тестови файлове, ще разбереш че разликата за която говоря и толкова малка, че едва ли си струва да я обсъждаме тук. Става дума за присъствието или не на стандартните мрежови смущения в сигнала.
Как точно се филтрират в едната посока не знам, мога само да констатирам факта.
Иначе ако говорим за разлика в звучене на кабели, примерът който дадох по-горе с Proel и Jamo е в пъти по-доловим и за нетренирано ухо.
------
Сега установих, че "ФАЙЛЪТ НЕ Е НАМЕРЕН". Нищо, имам ги в къщи и ще ги кача някъде ако има интерес.
За човек запознат добре с електротехниката и схемотехниката, не е проблем от един и същи кабел да ти "извади" различни звучения :)
Това как да го разбирам? Аз самият съм добре запознат с електротехниката и схемотехниката, но не "изваждам" звученето - кабелът го прави. Аз поставям различни кабели при еднакви условия и слушайки намирам разлика между тях.
Естествено, че един и същи кабел пуснат на различни усилватели (нали не говорим все пак за употреба на еквалайзери) ще се колебае около основното си "звучене". Собствената му комплексна характеристика е една и съща, но при различните усилватели капацитивното и индуктивното влияние може да има различна тежест. Бяха чел например за един скъп кабел, че може да докарва някои усилватели до самовъзбуждане и затова препоръчваха връзването на малък кондензатор паралелно на колоната.