1 Прикачен файл(ове)
Отговор: Съвет в избора на PVC дограма
Цитат:
Първоначално публикувано от
Gena_bs
Под дървена дограма имам предвид такава със стъклопакет, подобен на PVC. И тя ли има нужда от обслужване?
Нещо явно съм останал с грешно впечатление, че не се нуждае от освежаване на UV лаковото покритие.
Има , има.
Какъвто и лак да сложиш - пече ли го пряко слънцето (юг) издържа към 3 години.
Ако навреме шкурнеш леко - става бързо и безболезнено.
Само последния път се “изтарикатих” и я оставих още една година.
Е тогава падна голямото шкурене.Правихме го обаче с прятел дърводелец , който поназнайва
повече от мен.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=28884&stc=1
Ето я - 12 годишна, сух чам, нищо не се е изметнало.
Отвън е лакирана 3 пъти (южната) , изток-запад 1 път - няма нужда от повече.
Отвътре - нула.
Колегата спомена парен бук - е може би в следващия живот:lol:.
1 Прикачен файл(ове)
Не ги разбирам тънкостите на дограмите. Так изглежда на съседа ми.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=28896&stc=1
Преди около 12 години работих в една дърводелна и още тогава шефът поръчваше от ***** червен чам. Профилите идваха по 4 метра като бяха изградени като от конструктор отделни еднакви летвички. Гаранцията на профила беше 30 години без допълнителна обработка. Просто ценово не е по джоба на всеки.
Цитат:
Първоначално публикувано от
tony34al
По принцип, хубавата дървена дограма не се прави от масив. Това прави цената още по висока.
Няма как да е от масив.
Явно си запознат,че всичко е варено с пара на определена температура и слепено.
При масив всичко се измята,ако не е по тази технология.
В БГ това си е рядкост - 90% са измишльотини от масив със стъклопакети. А пък нашата иглолистна дървесина за дограма си е нелепост, но тук става.
кратко и ясно:
- PVC-то и без това е изолатор, а стъклото не е. помисли си каква площ от прозореца заема пластмасата и каква стъклопакетът, респективно дали има смисъл от тройния стъклопакет или не (отговор: ОГРОМЕН смисъл)
- марката е без значение, от значение е колко дебела ламарина ще имаш вътре в профила, която да играе ролята на "скелет" и ще ти подсилва пластмасата. а дали ще е 5, 6, 7 или 17 камерен профила е само маркетингов трик, защото ако дебелината му е N см, помисли дали ще има разлика ако тези N см са разделени на 5 или 7 камери (отговор: няма)
- енерджи и на терасата ще има смисъл ако ще стоиш на нея. аз имам три стаи с чисто южно изложение, пред две от които имам балкон, на който няма енердци стъкло, но стаите са с троен с енерджи и К. действителността е следната: на балкона е прохладно, защото имам отворени прозорци и движението на въздуха отнема топлината от слънчевата радиация, натрупваща се в стените. в стаите е прохладно, когато затворя, защото енерджи стъклото я отразява. бях се засилил да сменям стъклата на балкона, но горното ме разубеди
@capricorn
Бих избирал между Кьомерлинг или КБЕ според финансите.
Тройния пакет(Кьомерлинг може да е 44мм, а на КБЕ 32мм мисля беше) е задължителен според мен(колегата @FearMe по горе го обоснова) и бих сложил по евтиния профил за сметка на това ако бюджета не стига. Вече дали да е Ен/Б/К или друга комбинация трябва да се каже след оглед най добре.
Ако ще остъкляваш и терасите то на тях двоен с Б стъкла са предостатъчни. Всяко Ен/К стъкло намаля % светлина навлизащ в помещението имай го в предвид.
Механизмите гледай да са MACO или нещо на същото ниво. Вече каква арматура ще ти сложат вътре е Божа работа.....
Камерите са маркетингов трик освен ако не се гледа някоя от реномираните марки. Там са подредени по различен начин и са с различен размер както камерите така и самия профил. Но не съм съгласен, че марката е без значение.
Ако останат пари и за PVC дистанционери ще е още един +.
Немски профили не им се продава най вероятно, защото не могат сами да си ги сглобяват (не печелят допълнително и от това).
Троен стъкло пакет не искат, защото тежи повече и е по трудно за монтаж. Също ако е калпав профила/арматурата/обкова може да доведе до проблеми.
Благодаря за изчерпателните отговори! Дадохте ми много добри насоки.Почти всички от фирмите казаха, че предпочитат да работят с Мако обков. Проблемът е, че няма фирма, която да предлага всичко, където и да отида ще трябва да направя компромис с нещо, например единия дограмаджия казва аз не слагам алуминиеви подпрозоречни первази отвън, защото може да порежат?! А вкъщи сме от 15години с такива и няма проблем. Също според него пвц дистанционера бил причина за разхерметизиране на стъклопакета и работел само с алуминиев, а от друга фирма ми го предложиха, но вярно ли е че е само в черен цвят, казаха че нямало друг цвят, но така или иначе ще ми се вържело с уплътненията на дограмата. Там където поставят пвц дистанционер пък не искат да ми направят малки прозорчета над балконските врати и вече не знам, не е лесно да избера фирмата. Имам още малко време да помисля.
Алуминиевата от вън ако вали дъжд на среща няма ли да е шумно? Може и с плочки да го направиш също.
Уплътненията са ми светло сиви, но PVC дистанционерите черни. Не е болка за умиране.
Малкото прозорче колко пъти ще го отваряш щом е на високо? По добре направи механизма да има и "падане".
1 Прикачен файл(ове)
А, сиви били. Ама лепилото е черно.
Прикачен файл 29184
Не зная от къде сте и как са възможностите във вашето населено място, но ако имате възможност не слагайте алуминиеви первази. Наистина ще броите капките дъжд, колкото и да са ви добри дограмата и пакета. Най-добре е первазите да са от гранит или врачански камък. Тук вече е въпрос на финанси-гранитът е по-добър, но доста по-скъп. Аз съм вече 10г. с врачански камък и няма никакви проблеми.
Взимаш импрегнатор за 10 лв и врачанецът спи няколко години :)
много ще ти счупи светлината с две енерджи съкла ?
честно мързи ме да чета nazad до питанката на човека, но виждам как се счупва светлината с едно енерджи или ка стъко в пакета и ми е леко трудно да го приема, камо ли с две. ако ще се слагат две стъкла нискоемисионни - и се гони луда икономия - по-добре я зазидайте дупката.
не знам колко е оправдано за бг да слагаме тройни пакети - някой трябва да сметне икономиката на въпроса... ще бъде интересно.