Re: Съвет в избора на PVC дограма
Щом дървената натежава с троен стъклопакет двоен ли да сложа ако избера дървена?
Кои двуосови механизми са добри? Maco, G-U са добри, доколкото разбрах след много 4етене...., нали?
Кое е най-подходящо за шумен булевард?
Аз също бях гледала Salamander, Steamline 3D, с троен стъклопакет 4+5+6 мм от фирма Ника. Само 4е стъклопакета е направен от Елиа за които не знам какви отзиви има, та за това мислех ако е PVC да е Киоммерлинг със стъклопакет на Кристиан и Нейко.
много ви благодаря за помощта!
Цитат:
Първоначално публикувано от Julian
Е как да не е вярна за едноплоскостното отваряне. Много по надеждно е. Няма лъжа и измама. Не е вярно, че троен стъклопакет се слага само на PVC. Тоно на PVC-то най му пречи голямото тегло на стъклопакета.
Тая фирма само в София я има. Не ме топли.
Ти имаш ли дървена дограма?
С алуминий съм.Имам опит обаче,продавах аксесоари за алуминиева дограма в един склад.Има такива механизми които ще те надживеят.По принцип е добре да има повече отваряеми прозорци.Виждал съм комични случаи когато заради едно спестено отваряне няма как после да си измият прозореца.Монтирал съм и дограма малко.Сега се занимававам с друго.Само едно ще ти кажа за пластмасовата дограма,самолет от ПВЦ няма.Питай някой който прави дограма и мислиш че няма да те излъже и ще видиш.Хубавата алуминиева с термопрофил и мост в комбинация с К-стъкло няма равна по качество.Има двуосови механизми Giesse(Италия) които няма да мръднат.За дървената имах колега който я правеше и изкарваше много пари от реглаж само защото тя увисва след време заради материала.Иначе няма спор че дървото е най-приятно,хубавата дървена струва доста.Гледам Видира има адрес и във Варна,ул. "Селиолу" №17 .
Цитат:
Първоначално публикувано от pgv70
Каквато и дървена дограма да вземеш ,не ти ли изпекат материала отлично,след 3 години ще се изметне.АКО не пече много слънце на прозореца слагаш ПВЦ-ама от по скъпите и забравяш.
Дървеният материал, не се "изпича" а се изсушава :)
В огромна сушилня се подреждат дъските (най често от 3 до 5см) После се изравнява влагата. И в зависимост от вида на дървесината се суши от 14~28 дни. От тази процедура идва високата цена на качественната дограма. На пръстите на двете ръце се броят фирмите в България които има ново поколение компютъризирни сушилни, които следят температура и влага.
Работил съм в този бранш до преди няколко години :jamaika
Относно PVC дограмата, аз си сложих 5 камерен Streamline на Salamander, еднокамерен стъклопакет с К-стъкло и обков ROTO Супер доволен съм! А който казва че нямало "файда" от К-стъклото, "да си гледа работата" Вчера температурата през ноща падна до -5 градуса. Сутринта в долната част на стъклопакета имаше около два сантиметра широка ивица конденз. Минути след като изгря слънцето всичко изчезна, а в стаята стана приятно топло (при спрян от часове климатик) въпреки, че навън беше едва 2 градуса над нулата.
Цитат:
Първоначално публикувано от Sunlight
а как да разбера дали е добре изпе4ена? Бор/ 4ам добър ли е за дограма - разни приятели твърдят 4е не е, но аз не мисля, 4е те много разбират....
Бягаш далеч от иглолистна дървесина! Тя не е подходяща за дограма! Не казвам, че не може(в нашата "татковина" може всичко), но поради голямото съдаржание на смоли не е добро решение. Бих препоръчал бук.
Цитат:
Първоначално публикувано от dragozow
С алуминий съм.Имам опит обаче,продавах аксесоари за алуминиева дограма в един склад.Има такива механизми които ще те надживеят.По принцип е добре да има повече отваряеми прозорци.Виждал съм комични случаи когато заради едно спестено отваряне няма как после да си измият прозореца.Монтирал съм и дограма малко.Сега се занимававам с друго.Само едно ще ти кажа за пластмасовата дограма,самолет от ПВЦ няма.Питай някой който прави дограма и мислиш че няма да те излъже и ще видиш.Хубавата алуминиева с термопрофил и мост в комбинация с К-стъкло няма равна по качество.Има двуосови механизми Giesse(Италия) които няма да мръднат.За дървената имах колега който я правеше и изкарваше много пари от реглаж само защото тя увисва след време заради материала.Иначе няма спор че дървото е най-приятно,хубавата дървена струва доста.Гледам Видира има адрес и във Варна,ул. "Селиолу" №17 .
Ама и аз казвам, че качественат аалуминиева дограма е най-добро. Можеби погрешно си ме разбрал. Мисълта ми беше, че качествената дограма е скъпа. Възможно е да се получи увисване, ако не е качествена дървената дограма. Аз в апартамента на родителите ми имам стара дървена дограма. Няма усвисване или където го има е от пантите. Дограмата е много стара и много по качесвена от дограмата на панелките. Увисването зависи колко е качествен профила.
Sunlight , аз съм с обков G-U и съм много доволен. За сушилните ти написаха, че нещата не са толкова прости. Все пак има произдство на качесвтени профили в БГ.
Цитат:
Първоначално публикувано от tyo_bg
Бягаш далеч от иглолистна дървесина! Тя не е подходяща за дограма! Не казвам, че не може(в нашата "татковина" може всичко), но поради голямото съдаржание на смоли не е добро решение. Бих препоръчал бук.
Няма проблеми с иглолистната дървесина, но не от всяко дърво става. Чеповете се изчистват, а съ ссъвременните дълбокопроникваши грундове дървото става от висок клас на устойчивост. Има си разработена технология.
Незабравяйте, че дървената дограма е подходяща предимно за дома, а са обществени сгради и офиси само алуминий.
Слагай SALAMANDER ,не Сюлеймандър.По лични наблюдения от 6години не е мръднала .Баджанака ми сложи на целия апартамент ВАЙС-ПРОФИЛ и само след 5 месеца нищо не се затваря.Като тръгна да излизам на балкона ми вика ЧАКАЙ МАЛКО,като влизам пак същото.ЕБ....ти дограмата.
Каквато и да е само да е качествен материала , обкова , стъклото и сглобките м/у елементите , за предпочитане е да не е произведена в БГ , TR и секви такива. Все пак няма да живеем по още 50 години (или поне аз).
Наскоро и аз слагах дограма Саламандър.
Доволен съм .
Но вапроса е друг .
Преди да я купя пратих маил на саламандер Германия с питането , каде от БГ мога д аси купя продукти направени с техни профили. След 2 дена ми званнаха от официалноя им представител за БГ и ми дадоха списък с фирмите оторизирани от Саламандер.
Според мен повечето профили произведени в германия , не турските им копия , са качествени.
Въпросът е фирмата , която ще произведе дограмата трябва да работи с истинските профили , да е оторизирана от производителя и да ползва ноу хау на същата фирма.
Стъклопакета и обкова не трябва да се пренебрегват разбира се .
мога ли да знам фирмата засхтото и аз искам да си порачам дограма Salamander.
даи малко инфо за качествени фирми за пвц дограма
Стига с този Саламандър, има и други качествени немски дограми, напр. VEKA
Щом питате, аз да кажа за некоректни фирми!
Бягайте далеч от фирма Алскай(Братя градеви) монтират Gealan , до монтажа са супер, НО ако не дай си боже ви се разхерметизира някой от стъклопакетите, нямат никакво намерение да спазват гаранцията, която дават от 5г!!! А след разправии по телефона и съгласие от моя страна да заплатя профила и обещан монтаж след 3-4 дни, ден преди монтажа отказаха дори да го сменят. Казаха "потърсете друга фирма за да ви сменят профила". Много "коректна" фирма, дано някой не е направил същата грешка като мен.
:offtopic:
Цитат:
Първоначално публикувано от alexb
Щом питате, аз да кажа за некоректни фирми!
Бягайте далеч от фирма Алскай(Братя градеви) монтират Gealan , до монтажа са супер, НО ако не дай си боже ви се разхерметизира някой от стъклопакетите, нямат никакво намерение да спазват гаранцията, която дават от 5г!!! А след разправии по телефона и съгласие от моя страна да заплатя профила и обещан монтаж след 3-4 дни, ден преди монтажа отказаха дори да го сменят. Казаха "потърсете друга фирма за да ви сменят профила". Много "коректна" фирма, дано някой не е направил същата грешка като мен.
Е нали ще им счупя вратовете ако ми направят такъв номер. Направо ще ги разнасям из комисии и съдилища като "свинкя блажен вестник нийз кален двор".
от 10год съм в бранша, работил съм с различни PVC профили в различни фирми.
Ако се абстрахираме от субективния фактор и цената :), най доброто за момента на пазара в БГ е
Brugmann 5-камерен 73мм 40мм троен асиметричен пакет с аргон и К-стъкло обков - MACO
Изказвам лично професионално мнение! :Drinks: