Re: Мухълът: Оцеляващият вид
Много полезна информация колега, за което съм благодарен и ще го имам напредвид за вбъдеще. :bravo :Drinks:
Re: Мухълът: Оцеляващият вид
Nai dobre kajete kak da go premahnem tozi muhal kato se e polu4il i e vidim sas preparati ne stava
Писането на кирилица е задължително!
Re: Мухълът: Оцеляващия вид
Наистина много полезна информация!
Датчика показва че в  стаята е към 70% влага(понякога отива на 80 понякога минимума е 60),започна да се появява проблема с мухала в ъглите на външните стени , ще може ли да се реши с влагоуловител?дайте някой конкретен модел марка на влагоуловител на сносна цена?
Има отделна тема за влагоуловители май - там се дискутираха 4-5 модела, имаха успех хората. Цената на добрите е солена - 300-400 лв и хабят и ток доста, че са и шумни.
По-добре си оправи причината за влагата - проветрявай често, дръж нормална температура 22С, не изключвай отоплението, сложи си изолация.
Ако ще даваш 300-400 лв за влагоуловител, по-добре се бръкни за Уруру-Сарара. 2 в 1.
Аз където е климатикът нямам проблеми с мухъл, в другата стая обаче от няколко дни забелязвам сиви петна по тапетите. Помислих си - мокри са, влага, или тече отнякъде. Пипнах с ръка - петното се маха и остава на пръста ми. Хванах един бял парцал и избърсах целия тапет. Парцалът стана зелен, а тапетът отново бял. Там не се топли с нищо. PVC дограма, която сутрин цялата е мокра и сигурно изцеждам 500 мл вода от парцалите, с които бърша стъклата.
Истината е хубав климатик, по-възможност с UV-лампа. Такива обаче са много малко, както е писал valen1. Аз се спрях на такъв за въпросната стая с мухъла, 100-волтов обаче... европейските с тази лампа са на убийствена цена.
Абе, чудя се, има ли как да се сложи лампа отгоре на тялото и ще има ли ефект? Няма ли да блести - все пак е вредно за очите без очила? Или да е в кварцово стъкло или квото там UV защитно оградена? Имахме едни малки лампи, с които си триехме едно време EPROM-ките, когато бяха на мода, преди флаша, но не знам те издържат ли на дълговременно включване?
Можеш да проучиш каква точно е лампата и ако си мераклия да пробваш да монтираш такава. Ще си първият с ръчно добавена UV-лампа сигурно :)
Абе, поразтършувах аз и има големи опасности от катаракта и увреждане на окото, така че баш външно монтирана отпада като вариант. Явно в климатика слагат лампата в някакво специализирано отделение или знам ли кво - трябва да поразтършуваме сервизни ръководства на такива климатици, но как ли ще го направим това в нашите климатици, не е ясно, а и ме е страх! Абе ще си проветрявам по-често и тва е (мухъл нямам де).
Цитат:
Please note that germicidal lamps are intended to be dangerous to living cells. THESE THINGS ARE HAZARDOUS, especially to the conjunctiva of the eye. Any fixture should be made to block the shortwave UV. Such fixtures are often built with interlock switches that prevent operation with the lamp exposed. Ordinary glass does stop this dangerous UV, as well as all other UVC and UVB wavelengths. One dangerous aspect of UV exposure is the delay from exposure to appearance of symptoms. Symptoms usually don't begin until a few minutes after exposure, and typically reach their peak more than a half to a few hours after exposure. In the event of exposure, prompt emergency medical treatment may reduce any damage.
Много ясно - не се еба*ай с УВе лъчите - ВРЕДНИ са, не само за мухала. Парцалче/проветряване/изолацийка, всякакви лъчи/химии и прочие по-надалеч.
Ами то на практика моя (а и предишният) климатик имат само тия мрежестите филтри - никви въгленови, плазми, катехини, женшен, ябълка, ала-бала, UV - нарочно.
Дето викаш - зимата проветряване по 3 пъти по 2-3 минути от вратата на терасата му е майката, а лятото си държа прозорчето отворено (нищо че климата работи).
Като ми сложат моя с UV-то ще пиша как е монтирана ако изобщо я виждам като отворя капака.
С UV лампа - внимателно! Преди две, три години, бях претрупан от работа и преместих лампата на бюрото си(писна ми за всеки EPROM, да се разхождам), не ми пречеше(почти не "свети"). Вечерта, както си седя на терасата, падна една бяла мъгла, нищо не се вижда. Жената вика, ква мъгла бе? ти си се напил!(аз, че бях пил, да, ама чак толкова). В очна клиника(посред нощ, аз нищо не виждам..). Докторката ме пита: Заварчик ли си? С химикали работиш ли? Проблеми в семейството с очите? и какво ли не.Нищо такова! След половин час: прегледи, капки, ми вика: абе да си "гледал" някоя лампа? !! Светнах се! , то не било мъгла, най ми било, UV лампа! Два,три дена ходих като "заварчик"..., тая "мъгла" не искам да си я спомням...
Няма нищо общо с мухъла, но пиша какво съм преживял. Учете се и от моите глупости..
За мухъла: до миналата година бях с акумулиращи, без изолации - имаше мухъл в ъглите, но не беше чак толкова страшно. Сега съм с климатици(пак нямам изолация,но смених дограмата.От дървената много духаше,че я залепвах с тиксо,но не може всички прозорци да ги залепя,та пак си духаше. Сега е ПВЦ и не духа вече), но имам мухъл по ъглите, при това зимата още не е започнала... Сутрин, по стъклата, вода колкото искаш... Ние, хората, отделяме достатъчно много вода(не говоря за пране, мокри кърпи и т.н.), която "няма къде да отиде", като се "запечатаме" с ПВЦ-то(освен клапи отгоре на прозорците или "осушител").
Препарата се казва HG - Холандско производство / струва 9 лв. / - определено върши работа - изпробвано е - вчера!
CURIZO, откъде го взе този препарат??? :taz