Отговор: Подова изолация с XPS или каменна вата
Цитат:
Първоначално публикувано от
ponyasd
Добър вариант също така за нов под е :
1.Замаска изравнителна нивелирана идеално
2.Фибран с лепило флексово на гребен
3.Гипсфазер стъпаловиден
4.Нататък вече който иска ламинат,който иска теракот и т.н...
Навремето когато имаше много материал,в къщата на село дюшемето в две от стаите беше отишло.Извадих го,беше на скара върху сгурия,изхвърлих дървенията ,сгурията е разстлах и си докарах един самосвал с перлит.Направих си замаска от него,изравних и изчаках около два месеца да изсъхне,беше лятото.После си нанесох старите мебели,като първо положих мокет.Сега,близо 30 години по късно,нямам капка влага отдолу,мокета си е здрав,а замаската все едно вчера направена....
То ще му излезе през носа - ако се реши да прави това по-добре да сложи посипка и да направи т.н. плаващ под на Кнауф - с гипсофазер. В къщи го направих от този тип сам с един приятел - става перфектно.
В крайна сметка каквото и да слагаш - редиш ли студено държащия ламинат - пак ще ти е студено на краката. Решението на твоя проблем се нарича дърво - трислоен дървен паркет или естестен. При мен го направих така и сме много доволни.
Винаги ми е студено на краката, защото обичам да ходя бос или с тънки чорапи .. дори и зимата.
В коридора наредих 4 см фибран подов и отгоре ламинат - децата се оплакват, че като минават и им е студено на краката, стъпвайки на пътеките. (Отопляваме целия апартамент.)
Цитат:
DarkSide
То ще му излезе през носа - ако се реши да прави това по-добре да сложи посипка и да направи т.н. плаващ под на Кнауф - с гипсофазер. В къщи го направих от този тип сам с един приятел - става перфектно.
В крайна сметка каквото и да слагаш - редиш ли студено държащия ламинат - пак ще ти е студено на краката. Решението на твоя проблем се нарича дърво - трислоен дървен паркет или естестен. При мен го направих така и сме много доволни.
В коридора наредих 4 см фибран подов и отгоре ламинат - децата се оплакват, че като минават и им е студено на краката, стъпвайки на пътеките. (Отопляваме целия апартамент.)
При мен пък няблюдението е обратно.
Детската е на ламинат а останалите стаи на трислоен паркет.Под двете има армирана замазка а под нея 4см фибран. Резулата е, че ралзика в температурата не се усеща, но за 5 год паркета се износил в пъти повече от ламината. Изпонадран от влачене на разни неща, износено лаково покритие на зоните пред вратите и около холната маса... Ламината не е мръднал. Да по-пластмасово седи от паркета, но пък паркета износоустойчивостта му е под всякаква критика.
Цитат:
orlincho
При мен пък няблюдението е обратно.
Детската е на ламинат а останалите стаи на трислоен паркет.Под двете има армирана замазка а под нея 4см фибран. Резулата е, че ралзика в температурата не се усеща, но за 5 год паркета се износил в пъти повече от ламината. Изпонадран от влачене на разни неща, износено лаково покритие на зоните пред вратите и около холната маса... Ламината не е мръднал. Да по-пластмасово седи от паркета, но пък паркета износоустойчивостта му е под всякаква критика.
По-голяма глупост не бях чел. Явно не знаеш как да си поддържаш настилките. Или си заложил на некачествен трислоен с ниска цена.
Цитат:
DarkSide
По-голяма глупост не бях чел. Явно не знаеш как да си поддържаш настилките. Или си заложил на некачествен трислоен с ниска цена.
Определено поддръжката на настилките ми не от важните неща, при наличните деца чистенето е трудно, камо ли да го мисля дали всички омекотители на крачетата на масите и столовете са си на местата или пък да преследвам децата да не си влачат пластмасовите и металните камиончета по пода . И да, паркета беше на някаква прилична цена по спомен около 40 на квадарат франко склада. Но ламината за близки до тези пари е в пъти по издръжлив.
Ако бяхме само възрастни ходеше се с меки пантофи и се чистеше с Пронто вместо с доместос можеше и да се запази.
сподели паркета какъв е ако се сетиш, ако може да го избягваме.
аз съм пред една такава дилема - стая с естествен паркет и усвоена тераса, която са ми повдигнали до нивото на паркета със замаска... глупава работа. 2/3 паркет 1/3 кофти замаска.
хвърлил съм един мокет отгоре за да не го гледам.
проблема е че не искам да вдигам нивото само в спалнята. цялото апартаментче е на 1 ниво, и точно това не искам да разбутвам. ще стане на стъпала.
а не искам да е ламинат защото съм правил една къща така и не ме кефи. отчупени ръбчета, кофти звук и вид.
искам да е нещо естествено ако ще и да е надрано и да трябва да се цикли и лакира през 2-5 години. а те и дефектите са ефекти някой път.
Цитат:
estqwerty
сподели паркета какъв е ако се сетиш, ако може да го избягваме.
По спомен Дъб "рустик" от БЕРГ. Мисля че по производство чехия/полша, нещо бившо соц. Евентуално лака да му е по-мек. Самия дъб какво да му е, твърд колкото всеки друг дъб. При родителите ми имахме бук лакиран с "реактивен" лак и той пак така се износваше на влизанията при вратите. Дори и онзи лак, който според мен беше доста по-твърд от лаковете в момента.
Е четирислойния дебелината на дъба е 3-4мм отдолу 2 слоя чам напряко и подложка от мдф. не е като да има кой знае колко материял да се изцикли и лакира. Сигурно като почне да ме дразни ще трябва да го шкуря само на износените места и да търся лак близък по цвят до фабричния. Ма така ми се пада, като казах че не искам да живея на плочки. Всеки си носи теглото.
И що трислоен или N слоен като има масив на подобни цени.N слойния си е имитация, нищо повече.Нещата с масива и като поддръжка, и като усещане са съвсем различни.
Eдното ми жилище е на паркет,другото на ламинат,а къщата на дюшеме и перлитова замаска.Ламината е студен..но дуракоустойчив.Там съм с климатици и доброто в случая е,че всеки ден по една стирка пускам по ламината заради въртенето на въздуха.Да няма прах.Не се драска,мие се ,радва ме честно казано.Паркета ми е топъл,създава уют,но не дава да го пипнеш.Или се цапа или драска.Точно вчера местих едно диванче и останаха грозни ивици.Взех шлайфачката и бая се изпотих,щото иначе все в тях ще гледам.Паркет не лакирам.Само минавам с машината когато и където е необходимо.Тази пролет мисля изцяло да го изшкуря.
В къщата съм с дюшеме.Скара със сгурия.Топло и уютно.Има фуги и трудно се чисти,събира мръсотия между тях.Лакирано е,ама ще му тегля един емайллак тъмен,много се цапа влизаме с обувки.
Ако сега бях изправен пред дилемата за избор на подова настилка щях да избера ламината.Нещо от порядъка на 16-18 лева квадрата.