Отговор: Изолация на под.
+1 към мненията в подкрепа на изолацията.. Правилно сте се ориентирали да го правите без замазка, само с фибран и паркет. Живея в същия тип апартамент изток-запад на първи етаж над магазинчета, бивши мазета. Направил съм цялостна изолация на пода с 5см фибран, но отгоре има и 6-7см замазка и гранитогрес и цяла зима пода си е хладен.. Ако сега го правех на ново и аз щях да заложа само на фибран и паркет. При вас е кофти, че вече имате масивен паркет, понеже според мен няма как да го демонтирате безболезнено.. поне според мен.
Цитат:
Първоначално публикувано от
avast3
Ми, аз в къщи си имам подове с естествена(дюшеме) и изкуствена(ламинат) настилки. Отдолу, под мен, има както отопляеми, така и неотопляни помещения. Моят скромен опит ми показва, че независимо от настилката, ако отдолу не се отоплява, подът си е неприятно студен и си иска допълнителна изолация.
Е хубаво,обаче как се чувстват краката на ламинат и на дюшеме?
Разликата е огромна-на дюшеме бос или по чорапи.На ламинат си с чехлите,ако няма килим.
Може да пишете свободни съчинения,обаче повтарям и приключвам по темата!
Няма по -добра настилка от естествения материал-паркет или дюшеме!
Avast3, ама това е наказуемо по НПК!
Мойте 5 - стотинки по темата. Понеже и аз съм на първи етаж над мази. Апартамента е монолит от 60-те. Във всички стай бях с естествен паркет. След първата зима осъзнах че този паркет е само прехвален - студен, мухлясващ и смърдящ - нищо че беше реиновиран цялостно - циклене и лакиране. Вече на две от 4-те стай съм махнал естествения паркет, на негово място в едната стая 20мм подов фибран и отгоре 8мм ламинат - детска. В спалнята поради съображения за да не се смачка върху XPS-а положих 11мм OSB и тогава наредих 8мм ламинат. От личен опит мога да заявя ме пода който има положен фибран е доста по-топъл. Сравнявам - естествения паркет ходя с чехли, в стаята с фибрана мога да си позволя да стъпя по чорап.
П.п. Върху естесвен паркет не слагай ламинат или изолация, защото влагата ще остане в естесвения паркет и после следва миризма. Пак личен опит - горчив.
Цитат:
Иван Вълков
От личен опит мога да заявя ме пода който има положен фибран е доста по-топъл. Сравнявам - естествения паркет ходя с чехли, в стаята с фибрана мога да си позволя да стъпя по чорап.
Съвсем обективен критерий - при мен повърхносттната температура през зимата се повиши със 7-8оС, след добавяне на аустротерм+ламинат върху теракота.
Ай, стига сте се излагали с този „подов” фибран!Няма такова понятие/наименование/!
Еди се занимава с дърводелски работи,защо ли не иска да пише?
- - - - - - - - - -
Цитат:
Kasap
Съвсем обективен критерий - при мен повърхносттната температура през зимата се повиши със 7-8оС, след добавяне на аустротерм+ламинат върху теракота.
Ай, стига писа глупости,защото ще те запиша във всички форуми с тази златна мисъл!!
Ама,ако ти публикувам мисълта в строителният форум'.?'..
Колега подов е поради две причини: първо е с по голяма плътност и второ води се гладък. Ще кажеш сега какво значение има че е гладкоста ами не става за изолиране на фасади т.к. се пропуква мазилката/шпакловката. Тука нестава въпрос кой е дърводелец, кой е мазач има топлозагуби на повърхността. Другия жокер е че има точка на оросяване ;)
П.п. И да добавя в детската нищо че няма положено ОСБ между XPS и ламинираният паркет няма никакъв проблем с поддаване. Има гардероб легло и всички нормални мебели, просто тежеста се разпределя на голяма площ след полагането на ламината.
Комшията си сложи фибран дебели плоскости и по-късно се оплака, че подът му хлътнал.
Ако на някой му е студено на краката с паркет, ще му е студено и с фибран и ламиниран паркет. Ако иска да му е топло на краката по-добре да сложи отгоре някакъв килим или мокет, ефектът ще е много по-забележим.
:offtopic: Вики, бе що не пиеш само докато ти сладко...
Цитат:
Иван Вълков
Колега подов е поради две причини: първо е с по голяма плътност и второ води се гладък. Ще кажеш сега какво значение има че е гладкоста ами не става за изолиране на фасади т.к. се пропуква мазилката/шпакловката. Тука нестава въпрос кой е дърводелец, кой е мазач има топлозагуби на повърхността. Другия жокер е че има точка на оросяване ;)
П.п. И да добавя в детската нищо че няма положено ОСБ между XPS и ламинираният паркет няма никакъв проблем с поддаване. Има гардероб легло и всички нормални мебели, просто тежеста се разпределя на голяма площ след полагането на ламината.
Иване,всичко става за фасада и под.
Само,че гладкият се рендосва или жули,защото чорбаджийята е го взел на тънка цена! Работникът/ци/,ако са стабилни-знаят,иначе фасадата е долу след време!
Но по принцип фибрана е за бетон и до кота нула.
Преди време съм си мислел за 5см. фибран и 18mm гипсфазер. После подложка 2mm и ламинат. Нещо цената ме отказа тогава.
Цитат:
milanov
Преди време съм си мислел за 5см. фибран и 18mm гипсфазер. После подложка 2mm и ламинат. Нещо цената ме отказа тогава.
Гипсофазер е само за фасада!!!!!
Миланов,карциногенен-на запад е забранено!