1 Прикачен файл(ове)
Топлозагуби "по диагонал" ?
върти ми се интересен въпрос в главата, на който може да бъде даден точен инженерен отговор (не от мен, признавам си :) ), но съм сигурен, че може да се формулира и приемливо приблизително правило
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=29406&stc=1
ако приемем, че това е поглед отвътре навън, с колко изолацията трябва да застъпи съседното дясно помещение, за да се сведат до приемлив минимум топлозагубите "по диагонал" от лявото?
приемаме стената за тухлена, а снижаването на загубите... да речем да не се стига до осезаема температурна разлика
напълно съм наясно, че формулировката е твърде обща, както и че отговорът лежи някъде между "1 см е прекалено малко" и "1 метър е прекалено излишно" :)
вътрешният ми глас подсказва "между един и два пъти дебелината на стената"
makes sense or what?
Отговор: Топлозагуби "по диагонал" ?
ПО принцип постановката е грешна. Не можеш по този начин да намалиш загубите през съседното помещение, защото те не са по диагонала, а през стената разделяща помещенията. Та искам да кажа, че и един сантиметър е достатъчен, при положение, че няма да изолираш цялата външна стена.
1 Прикачен файл(ове)
явно не съм отчел всички фактори и осъзнавам, че при така подадената информация, отговорът е този
работата е там, че става въпрос за съвсем конкретен случай и макар да знам, че приятелят ми надали чете тук, просто исках да се застраховам в случай, че види, че коментираме казуса му :)
реално ситуацията е такава:
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=29418&stc=1
има вътрешна изолация откъм съседа вдясно и собствената си стая отляво, като външната изолация е излязла с около 10-ина см вдясно върху въпросната съседска
според него е достатъчно, за да елиминира въпросните "загуби по диагонал" в резултат на отсъствието на вътрешна изолация
аз мисля, че би било добре да е повечко
Трябва да покрие така наречения термо мост .
В случая предполагам ,че е бетон ( колона ,стена )
За да премести точката на замръзване навън се пресмята изолацията плюс тухли ,мазилки итн.
Както се опитваш да сметнеш застъпването с прости думи казано : Трябва да изолира и съседската стена .
Правилото е цялата .Във вашия случай дебелината на съседската стена .
Примерно ако тя е 20 см , я покривате.
Май малко тъпо го написах.
До колкото съм чел, гледал и слушал, препоръчително е да има минимум 30 - 40 см "презастъпване" . Не съм специалист и не мога да потвърдя това твърдение, но скромният ми опит с моето жилище ми подсказва, че това е санитарния минимум.
Без никакви претенции за точност имам усещането за 30 см. застъпване минимум.
Както си го начертал +30см. поне.