Re:изрязване на 4:3 до 16:9
първо погледни дисплея на видеокамерата ако е квадрат не очаквай чудеса. Второ по-новите модели на сони с квадратен дисплей при поставяне на режим 16/9 снимат при разтегнат удължен образ и при възпроизвеждане образа изглежда нормално при широкоекранен телевизор. При последните модели размера на дисплея е 16/9. В твоя случай е псевдо и при възпроизвеждане се разпознава 4/3 виж още веднъж настройките на видеокамерата.
така...сега изнамерих къде другаде пише модела : DCR-TRV110E PAL ;
Така, значи дисплея си е 4:3 според мене на камерата, филма и там се вижда с черти отгоре и от долу, но си мислех първоначално, че просто така го плейва камерата. След като го свалих на комп-а, тогава осъзнах, че дефакто тя го прави 4:3, но имам образ само в размера за 16:9. Самата камера е доста постна от към екстри според мене, не знам, аз не съм професионалист в областта, но няма много много менюта за разцъкване...
въпроса е вече, че филма така е записан на тази DV касетка...сега как да го запиша на комп-а наново или как да го обработя, за да ги няма тези черни линии. Прав си, че може би това е псевдо режим някакъв, до сега не съм снимал така...а и не съм снимал много, 4-5 касетки най-много, но това беше преди 2-3 години, и през ум не ми е минало тогава да е 16:9...
ХАйде де, няма ли тук някой, който се занимава поне малко, па макар и не професионално...предполагам е лесен отговора, но защо трябва аз да откривам топлата вода...кажете с каква програма да го направя или с наличната как...
отговорът наистина е лесен :)
въпросното crop-ване се прави в самия кодек (допускаме, че ще ползваш DivX)
аз лично почти всичко си правя във virtual dub-a, просто защото за лично ползване ми е важно съдържанието, а не красивата опаковка... whatever, да се върнем на темата
при избора на ползван кодек, независимо от програмата, в самите настройки на кодека (достъпни са през всяка програма) отиваш на третия таб на DivX-a, който гласи Video, и вдясно виждаш малко псевдопрозорче с името Cropping. там си има 4 полета (горе, долу, ляво и дясно), където си задаваш къде колко да изреже. единственото усилие от твоя страна е да видиш точно колко пиксела искаш да ти бъдат резнати отгоре и отдолу.
в случая имаме разпъване и точно ще се компенсира/skale/ за телевизор 16/9, а при кропа имаме подрязване. пинакълаоправя без проблем /носи ли са ми снимано под ъгъл 90градуса за изправяне на картината/- ако имаш възможност и желание прати ми в МР2 или AVI на скайпа - някой фрагмент за проба
Благодаря Ви за отговорите, ще пробвам с някакъв вид компресия, както ме посъветвахте, а ако не, ще пристъпя към точка 2 :)
проблема е в настройките на монитора или софта или там с каквото възпроизвеждаш и гледаш, кадъра който ми изпрати е истински 16/9
Здравейте, не е 16:9, и аз се подлъгах, в някой програми ми го отваря така; 720х576...това е като му дам десен бутон, пропъртис(свойства). Значи успях да го кропна до 16:9 с този софтуер, който ми даде: OJOsoft Total Video Converter 2.7.4.0126
Обаче не уцелих битрейта, та ще го правим още веднъж упражнението :) Благодаря за съветите... а, за малко да забравя...с виртуалдуб пробвах, но процеса щеше да отнеме страшно много време, не знам защо е тази разлика във времето...иначе пак става доколкото разбрах :)