Здравейте, не исках да пускам нова тема, но не намерих отговор на въпроса си, та ... според мене се налага.
Значи проблема е следния: направихме една касетка на малкия, първата му...много е сладък. Настроих камерата да снима 16:9, някакво сони, подарено ми е... DCR-TRV18E, но не съм сигурен за последното, не си личи много ясно, изтрило се е. Както ще да е, до тук всичко е ок, свалих видеото на комп-а, пробвах с movie maker-a на windows 7, свали го и реших да го прегледам...ооо изненада...
Оказа се, че самата камера снима 4:3, а само е сложила черни ленти за 16:9... Това си го доказах и сам на себе си, като пуснах да гледам записа на екрана на камерата...и там имаше черни ленти отдолу и отгоре. До тук добре, но искам да ги изрежа тези черни ленти. Инсталирах си sony vegas pro 10.0, викам си, камерата сони, сафта и той...пробвах и с него да сваля файла...дава го 16:9, а на превю-то...пак е 4:3намирам опция tools/video/video event pan/crop... обаче това май е за само един кадър
и от цялата работа нищо не мога да направя...
Някой знае ли как да ги махна тези черни линии, всеки телевизор вече 4:3 може да пусне и 16:9... а телевизора, на който се очаква да се гледа е 16:9, освен това е запис за спомен, новите тв-та всички са 16:9.
Може би трябва да използвам друг софт?
Благодаря Ви предварително и се извинявам ако е коментирано някъде това, аз не намерих.