Да ме насочите при избор на CCTV камери(и с-ма за управлението им)
Здравейте,
Като по кадърен технически от родата ме помолиха да измисля какви камери да се подберат, да кажем цяла система за охрана. Ще се използва за охрана в бензиностанция. Човека хич не е наясно с нещата и единственото му условие беше през камерата да може разчита автомобилен номер на 15метра разстояние. Аз ще добавя от себе си изискването камерите да са цветни, HD и да се оправят на тъмно.
Грамотен съм и мога да чета и на английски ако ме насочите. Проблема ми е, че не знам нито откъде да започна, нито дори какви въпроси да задавам.
Също така ме интересува какви системи за управление на камерите и складиране на записите съществуват. Нещо цяло ли е добре, или може с някакво разумно усилие човек да спретне нещо и сам?
Някой има ли опит с подобна техника? Помагайте моля :)
Поздрави,
Георги
Re:Да ме насочите при избор на CCTV камери(и с-ма за управлението им)
Без да се обиждаш, :) но от написаното си личи, че наистина нямаш никаква представа от такава техника.
Кажи първо с какъв бюджет разполагате защото: "...камерите да са цветни, HD и да се оправят на тъмно" цената на такава камера започва от 1000 евро, записващаото устройство ще е поне 2000....
Цените на обикновените камери НЕ HD за засичане на номера започват от 250-400 евро.
Могат да се използват и обикновени камери, но трябва да се настроят от хoра които имат опит в тази дейност. Разположението им е също от съществено значение, разстоянието, осветлението... най-добре се обърни към някоя фирма за видеонаблюдение и охрана - да направят оглед и да ти изготвят оферта.
Ако си от Варна или региона - мога да ти съдействам.
Re:Да ме насочите при избор на CCTV камери(и с-ма з&
Подкрепям мнението на колегата. Система за видеонаблюдение не се прави със бегли познания. Най добре се насочи към фирма която се занимава с това. Иначе има голяма вероятност да направиш нещо което не става за нищо :))
Ако посочиш какво горе долу трябва да представлява системата(колко камери, външни вътрешни), мога да ти кажа приблизителна цена.
Цитат:
Първоначално публикувано от Pat
Без да се обиждаш, :) но от написаното си личи, че наистина нямаш никаква представа от такава техника.
Кажи първо с какъв бюджет разполагате защото: "...камерите да са цветни, HD и да се оправят на тъмно" цената на такава камера започва от 1000 евро, записващаото устройство ще е поне 2000....
Цените на обикновените камери НЕ HD за засичане на номера започват от 250-400 евро.
Могат да се използват и обикновени камери, но трябва да се настроят от хара които имат опит в тази дейност. Разположението им е също от съществено значение, разстоянието, осветлението... най-добре се обърни към някоя фирма за видеонаблюдение и охрана - да направят оглед и да ти изготвят оферта.
Ако си от Варна или региона - мога да ти съдействам.
Не се обиждам. Напротив, след незнамсиколко часа ровене в което попаднах предимно на магазини с безкраен брой камери, платки и DVR-ри вече осъзнавам колко съм извън водите си. Явно ще се ползва услугите на фирма...
Мерси хора :)
Между другото, по добре е да се използва хардуерен DVR(според мен). PC с платка е по нестабилно и са възможни повече проблеми...
А, за такива системи доколко е важно да се гонят кадри в секунда? На мене примерно и 10 кадъра в секунда ми се струват добре за видеонаблюдение...
Камерите са аналогови.(в повечето случай) Кадрите не ги бъркат. Кадрите влияят на DVR-a и ХДД-то в него. 10 кадъра са достатъчни в повечето случай.
Кажи какво са ти предложили като цена, марки и брой камери да ориентираме горе долу...
Зависи какво ще се наглюдава и доколко е важно да се забележи изменението на обстановката във времето.
Абсолютният минимум е 6 кадъра за секунда, но за мен всичко под 12кадъра е голям компромис.
Какво мислите за тези три камери.
1. SCB-2000 : http://www.samsungsecurity.com/prd/p...ctv&cat_lev=AA
срещу
2. http://avi7.net/box-%D0%BA%D0%B0%D0%...%B8%D0%B8.html
срещу
3. avi7 AVI7 IR200VC
Цитат:
Цветна WDR камера DAY/NIGHT с инфрачервено осветление до 40 метра
Sony 1/3" Super HAD CCD sensor 600 tvlines, 0.01lux/F1.2, B/W
0.001lux/F1.2 ,DNR and Motion detection function ,Day & Night-Auto / Color /
B/W / External Control,Electric shutter speed 1/50~1/120,000 adjustable,DNR-
High / Medium / Low / Off <AGC,BLC меню ,професионално изпълнение с
обектив2,7-10 мм OSD menu
И, изобщо, има ли кой знае какво значение какви са камерите ако характеристиките им са достатъчно близки?