От месец се каня да ви покажа Кипър в няколко снимки.
Бях семейно на море в края на май - очарован съм.
Хубава държава с хубави хора, храна, хотели и плажове...
Албум с 45 снимки, които ще ви накарат да заобичате Кипър
От месец се каня да ви покажа Кипър в няколко снимки.
Бях семейно на море в края на май - очарован съм.
Хубава държава с хубави хора, храна, хотели и плажове...
Албум с 45 снимки, които ще ви накарат да заобичате Кипър
Хи-хи,
столовете са рапрани,
хи-хи,
и моите на балкона са скъсани, дори повече от тия на снимките.
А иначе за Кипър:
Преди 15-тина години живях на аванта две седмици в къщата на много заможен човек и през тези две седмици споделях неговия начин на живот.
Още първите минути бях в абсолютен шок - от летището в Ларнака с шофьор с BMW X5 (предполагам, че беше X5, тогава не ги познавах моделите на BMW), после около 80 км магистрала без нито една дупка (сега и в България е така, но тогава какво беше с тукашните магистрали, ужас).
После стигнахме до огромната къща, като от входната врата с размери 3х3метра от полирано масивно дърво излезе негърка да вземе куфарите и чантите (!). Впоследствие се оказа, че тази негърка е случайност, че е негърка, можеше и да не е непременно негърка, но аз вече бях напълно зашеметен. А още какво ме чакаше нататък !!! За интериора в къщата, няма да разказвам, сами ще се сетите след като кажа, че в градината към къщата имаше басейн и тенис корт, а на малък пристан на растояние 500м имаше "паркирали" яхти, една от които беше на собственика на тази къща.
През тези две седмици, по накакво странно стечение на обстоятелствата влязох за малко в още две къщи на други местни заможни хора, където също "ядох и пих на корем". И в тези други две къщи видях абсолютно същия разкош.
И не бяха само тия три лъскави къщи. Колите по улиците - всичките нови, Къщите в града в който бях - красиви и поддържани отвън. На крайбрежната улица - палми. Всичко навсякъде беше красиво и добре подредено, нещо не можеше да срещнеш никъде в България по онова време (2000-2001г)
И после когато се върнах в България, бях направо болен в продължение на месец - докато се адаптирам обратно към местния ми мизерен живот беше доста трудно.
Пет години по-късно, в полите на Витоша видях отвътре няколко лъскави къщи достойни за сравнение с тези които видях в Кипър, но някак си не бяха чак толкова "мащабни и грандиозни".
ПП.
Следващите години от 2001 докъм 2004 съм ходил в Кипър всяка година за по няколко дни и винаги изпитвах страхотен кеф от климата, гледките, красотата на сградите, повечето облицовани външно с някакви жълто-кафяви камъни.
След което имаше пауза и отидох чак през Април-2007. Тоя път нещата ми изглеждаха различно. В София вече имаше доста нови коли, нови сгради с изцяло алуминиево стъклени фасади и други дребни градски придобивки, подсказващи, че нещо се променя тук. А в Кипър видях упадък - неподдържани градини и градска растителност, неподдържани външно къщи и хотели с паднали мазилки и облицовки. Обяснението тогава беше, че още не могат да се отърсят от шоковото поскъпване на цените при присъединяването им към ЕС през 2005 (може и да бъркам точната година). Ние тъкмо се бяхме присъединили и аз се изкефих на летището как минах "напряко, без да се редя на опашки". А пък разни видимо заможни рускоговорящи украинци и руснаци със сходна външност със златни синджири на врата и позлатени манекенки под ръка трябваше чинно да изчакат на опашката за съответните процедури за не ЕС-граждани.
Този пост е редактиран от MitkoS; 18-07-16 в 20:32.
Това щях да кажа - към днешна дата не видях особен лукс в Кипър.
Всичко е чисто, хората са хем приветливи, хем работливи.
Но лукс... не.
Хотелите са прилични, но неособено атрактивни - на нашето черноморие има значително по-луксозни.
Кипър ми допадна като съчетание - от плажове, природа, хора, обслужване, храна и всичко на умерени цени.
Ами, нормално. В Кипър и в Гърция туризма е основно семеен бизнес. Е има и луксозни места, но няма начин там да влезеш в 4 или 5 звезден хотел срещу 100-120лв, че и ол-инклузив. Такива аномалии има само по Черно море.
Хотели като Адамс Бийч са далеч от семеен бизнес за мен. Което не му пречи с 5-те си звезди да изглежда силно безинтересен спрямо наши 5-звездни хотели.
Аномалиите ги има на много места по света, далеч не само на Черно море. В това число, ако това за теб е аномалия, има ги и в обсъждания Кипър.
А дали това е аномалия или да ми оферират стая в 4-звезден хотел във Венеция за 1200 евро на вечер... въпрос на гледна точка...
Никъде не съм казвал, че този хотел е семеен бизнес, което не променя факта че основно туризма там е такъв бизнес.
Пазара е свободен - всеки може да оферира каквото е решил. Аз говорех за типични правила и взаимоотношения на този пазар, а изключения винаги могат да се намерят.
Този пост е редактиран от tony34al; 19-07-16 в 23:15.
От доста време искам да си направим една семейна екскурзия до теза прекрасна дестинация, а и сега като разгледах снимките...страхотно!
Имам много въпроси, но ще започна с може би най-важните...
С какво мога да летя до там ?
Има ли някаква допълнителна информация за интересните места, които може да посетим?
Ще съм благодарен някой да ме насочи...
Благодаря!
Интересно, няма стрийт вю. Някой знае ли причината.