Преди около 2 години закупих от продавач на аудио техника втора ръка усилвател Optonica SM-3636, който отдавна исках да си взема. Според обявата в OLX всичко на машината беше проверено и не са били правени никакви ремонти. На място ми беше показан усилвателят с отворен капак и се убедих, че нищо не е пипано – само почистено.
Продавачът има обяви под името V.M.B. и под името юдзъ. Телефонът е един и същ: 0886 740535. Оригиналната обява от OLX вече я няма, но намерих нейно копие в друг сайт.
Всичко беше наред, усилвателят си свиреше перфектно. Наслаждавах му се допреди 4 дни. След спиране на тока и пускането му, явно с по-голямо напрежение, усилвателят вече не се включва. Започнах с най-елементарната проверка – тази на бушона на захранването.
Извадих го и останах изумен (вижте първата снимка – направена е веднага след изваждането). Около бушона имаше намотана жичка – очевидно за да го шунтира. Защо ли му е било необходимо да прави такава простотия, запитах се. Че и бушонът не отговаряше на посочената спецификация (вижте втората снимка) – трябва да бъде 2,5A/250V, а този беше 3,15A/250V.
Купих нови бушони – по 15 стотинки единият – и пробвах да включа усилвателя с надеждата, че не са нанесени дълбоки щети. Нищо... даже и бушонът не влизаше както трябва. Светнах с фенерче вътре в отвора и ми се стори, че виждам нещо, което не трябва да е там. С клечка за зъби за 15 секунди извадих долната метална част от изгорелия оригинален бушон (вижте третата снимка).
Явно толкова го е мързяло, че е решил просто да сложи какъвто бушон има подръка, но тъй като не е правил контакт (заради останката), е намотал жичката. И усилвателят е проработил. Да, но това си е капан, който все в един момент ще щракне и ще пре*бе клиента, тоест мен.
С "чиста" съвест този продавач е сътворил тази простотия и ме е излъгал, че всичко е наред.
И тъй като той постоянно продава аудио техника втора ръка, искам да предупредя потенциалните купувачи: или изобщо не купувайте нищо от него, или не му вярвайте!