Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 22

Искам съвет - пропуска ми фреон, търся и маркуч под наем

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2009

Искам съвет - пропуска ми фреон, търся и маркуч под наем

Днес едно приятелче дойде да местим климатика.Да, ама не...резбата е друга - моля за помощ - някой знае ли стъпката на резбата, или ако има някой който да си даде маркуча ( срещу депозит разбира се ) за да си събера- и после вакумирам климатика - моля да пише тук или на лични бележки, или на скайп marian1marian2 , и по сериозното нещо което ме уплаши - след като свалихме капака - гайката - която води към шестограма - забелязах че първо гайката ми е лекинко мазничка, а след вглеждане в игличката отстрани на крана-видях че и там леко бълбука фреон - значи крана пуска отвсякъде - моля кажете - как да си помогна, да оставя ли както е било до сега - да си пропуска по малко и отгоре да затворя с гайките - ама така има възможност да си изтече фреона ....или дайте някъкъв съвет

2.  

3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Re:Искам съвет - пропуска ми фреон, търся и маркуч под наем

Кранове продават в магазините за тази техника, за климатик 12-ка струват към 10-12 лева единият. Затварянето с гайка отгоре, слагането на тефлон върху резбата или залепянето с разни лепила не помагат. Поради резките температурни разлики от фреона въздействащи върху крана продължава да си изпуска, но малко по-бавно.

Фреона трябва да се събере във външна бутилка със станция за събиране на фреон, ако ще се ползва същият. Може би трябва и да се претегли за да се знае липсва ли фреон поради пропуска. Ако няма да се ползва старият фреон се изпуска и после с електронна везна се слага нов. За смяната на крана трябва оксижен. Гайки и всякакви други джунджурии свързани с тази техника също продават в магазините.

4. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

То трябва оксижен а и не само той трябва и тръборез и дъска и да разглоби всички тенекии около него. Като гледам само ще си отворят излишна работа а и после за да им оправят нещата ще им струва повече.

5. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Веднъж досега съм се правил на професиoналист какъвто не съм-часовникар.Опитах да направя един подарен ми "сейко 5" точен до секундата -изоставаше с 1 секунда на 24 часа-за мен това беше твърде много.Разбих му самонавиващият се механизъм и това ми струваше 350 лева за нов +труда за поправката.Чисто нов беше 650 лева за онова време.

От онзи момент винаги ползвам професиoналисти със съответните знания, умения, инструменти и мотивация.
    Никога не се занимавам с нещо от което не разбирам и не ми е работата освен ако е нещо основно елементарно(смяна на крушки, лунички и други съвсем елементарни работи).

От друга страна напълно разбирам професиoналисти които искат повече пари за поправката на вече омазана от някой друг работа без значение в коя сфера на живота е.

Липсата на пари не е достатъчно основателен аргумент-има банки, заложни къщи и други кредитни институции.

П.П.: На нас българите ще ни трябват поне още 30 години, за да разберем, че освен работата се поема и отговорност за нея, дори да става въпрос за приятел.
    Докато си отидат от този свят родените в робство...

Отделно, че ако нямаш сертификат нямаш право да извършваш каквато и да дейност с машини съдържащи фреон, а дори и да имаш сертификат -без съответните инструменти отново нямаш право да извършваш такава дейност.

6. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Браво много точно написано.

7. Member
    Тук е от
    Jun 2009

Джъсти много съм съгласен с теб, НО-о-о-о-о-о ако започна да говоря ще онемееш.... ще трябва да започне форумна война, аз предпочетох, да си дооправя нещата - за моя сметка - защото никой не печели от това, а и не ми се плаща за едно нещо 2 пъти! Сега вече трябва да почне да ти се появява картинка нали?

Пояснявам - нямам липса на пари - за сега!И все пак, колко би струвало преместването на климатик и отремонтирането на изпускащ кран?

Добре де, няма ли вариант, само да се смени игличката и ако се отвие шестограма - очаквам да има някое О-пръстенче - примерно ( гадая) и да се мине без оксижен както по горе Велев казва..не че няма да намеря и оксижен, но когато може да се мине с по малко работа ....

8.  

9. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

... Аз нещо не мога да разбера, приятеля ти има манометри и вакум помпа, но няма подходящия маркуч? Последно човека знае ли какво прави или не? Защото човек с маномери и вакум помпа, но без маркучи е малко странно нещо. Не съм сигурен, че ще ти излезне много евтино след това процедурата. Най-малкото местенето иска и доста други инструменти и знания?

10. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Игличката може да се смени и от там ще спре да изпуска, има и инструмент, който позволява смяната под налягане без да излезе фреон. Иглички също продават по магазините.

При теч обаче от въртящата със шестограма част поне ние сменяме крана. Има и вариант при липса на налягане в системата и при извадена игличка голямата капачка на крана с оксижен и сребърен припой да се запои към него.

11. Member
    Тук е от
    Jun 2009

Благодаря на отговорилите по ТЕМАТА, ще изчакам още малко, ако някой и друг реши да помогне със съвет как да изляза от тази ситуация, явно отивам на смяна на кран - не ми се иска да си запоявам капачката, щом казваш че един кран струва под 20лв.

Моля някой запознат, а ако има и картинка още по добре, да каже, трябва ли да се сваля ламарината, или крана може да се смени и без да се "разчиства" около него - почвам да виждам нещата така:

Още след монтажа, ми беше направило впечатление че кранчето стои мазничко,но мислех че е от интервенциите по монтажа, уви - сгрешил съм.Както и да е. Този монтаж е от преди 2 години,това ще рече че може и да си е "сълзяло" а може и не - нямам как да разбера.От всичко четено от тук, научих че Р410 е от няколко компонента - така че, ако е имало сълзене може единият да е изтекъл повече... което не ми оправя работата ... Така че работата ми върви към - сваляне на климатика - смяна на кранче - изпускане на фреона, монтаж от моя страна и да си поискам някой да дойде и да го вакумира и напълни по везна.

Моля кажете две-три думи за смяна на кран ....

П.С. До МЕГА - приятеля ми има маркучи и манометри, и вакумпомпа - защото си ги е купил от магазина - това че ги имаш нищо не значи - освен че е разочарован няколко пъти от "фирми професионалисти" и разни "селски тарикати" който му поддържат хладилните витрини- не желая да тръгвам в тази посока - моля придържай се към темата....

12. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

... Аз от темата не съм се отклонявал, но се чудя как искаш помощ а даваш инфо на час по лъжичка. Дори климатика не е ясно какъв е? Трудно някой ще ти помогне така. Както и да е, проблема е твой, помисли внимателно какво правиш. Не съм сигурен, че след гореописаните от теб интервенции ще намериш кой да ти напълни климатика и да поеме отговорност освен така "обичаните" от теб "фирми професионалисти" и разни "селски тарикати". Не знам как някой сериозен колега ще отиде да напълни машина, която собственика я е демонтирал сам, сменил е крана, монтирал я е и чака някой да я напълни? Като приятеля ти има вакум помпа поне го вакумирайте и го напълнете, пък каквото стане.

13. Member
    Тук е от
    Jan 2006

Така и така климатика се мести - значи външното тяло е на зямята. Преглътни всичко и го закарай на сервиз да му сменят крана и да го заредят, изкай съответните гаранции, плати си както трябва ( и за който и да е пореден път ) и се радвай на живота.

14.  

15. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Ето и сайтове: 1, 2 да видиш актуалните цени на чаркалъците.

Смяната на кран е нещо елементарно, когато знаеш как става и имаш необходимите инструменти. Изпускаш фреона и оставяш системата отворена. Без да се реже нищо с оксижена нагряваш свръзката на сегашният кран и издърпваш тръбата (свръзката е тръба вкарана в тръба). Демонтираш старият и монтираш новия кран. С нагряване на оксижена вкарваш тръбите една в друга, слагаш и малко медно-фосфорен припой отгоре и си готов. При запояването на новият кран той трябва да бъде обвит с мокър парцал, който постоянно да се поддържа мокър за да не се прецакат уплътненията от високата температура.

16. Member
    Тук е от
    Jun 2009

Благодаря за отговорите, точно днес това си мислех - от четенето тук - малко съм понаучил това-онова та мислим в една посока, или по точно днес цял ден си представям как да стане и почти съм уцелил - та идеята ми беше следната: Да сваля вътрешното и външното тяло, все още се чудя- моля за помощ в това - да използвам ли същата тръба, или да я подменя с нова? В новия случай, климатика ще е по близко до външното тяло с около 1,5 м, и технически може да се осъществи - стига да няма нещо което да не знам?
    И още едно нещо се двоумя след като прочетох Небел - при отиването ми във фирмата към която ще искам да ми смени крана ( понеже това няма да мога ) - да искам там да ми заредят фреона , или след като си монтирам външното и вътрешното и изтегля тръбният път - да искам в къщи да дойдат и да ми вакумират и заредят системата - как е по правилно?
    Искам и да знам, ако изпусна фреона - (Р410, ако го направя - понеже съм и малко еко настроен- има вариант да питам и ако имат машина да искам да го съберат ) след като монтират новият кран, да искам да ми вакумират климатика ли, там какво трябва да искам, за да видя че всичко е ок и крана не пропуска, и не цвърчи? И ако изпусна фреона свободно ( краен случай) понеже знам че има и масло в системата - ще бъде ли необходимо ново зареждане с масло, и ако да какво трябва да е? Ако във фирмата има машина която събира фреона, тази машина прави ли анализ, за да види дали при теча не е намалял някой от компонентите - нали единия бил по летлив?

Благодаря на взимащите участие, това всичко ми помага да си наместя операциите за да знам как да действам стъпка по стъпка - за сега мога да чакам - все пак климатика го ползвам в зимните дни - лятно време почти не се налага - рядко съм в къщи и не е и много горещо ....Моля ако някой се сеща за нещо,което аз потребителя не знам, кажете ми- аз само искам да си монтирам климатика така че всичко да е ок, да няма на 1 май откриване и после 2 месеца финализиране... Искам и да си помогна с това в което ме бива - 100% съм сигурен, че ще си го монтирам не по лошо от 50% от монтираните по сградите тук в града! А едва ли някой иска, собственика да му казва какво да прави при монтажа,как иска и разни подобни обиждащи и 2-те страни - искам да си спестим нервите нищо повече...

17. Member
    Тук е от
    Jan 2006

Леле човече, защо не си изгониш жената и да си легнеш с тоя климатик, в спалнята. Толкова внимание му обръщаш сякаш чакаш наследници от него.

18. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Цитат Първоначално публикувано от nebelservice
    Леле човече, защо не си изгониш жената и да си легнеш с тоя климатик, в спалнята. Толкова внимание му обръщаш сякаш чакаш наследници от него.
    Ми обича си го човека. Но това е дълга история... Която смятахме, че е приключила впрочем.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 0
    Последно: 17-03-14, 15:33
  2. Отговори: 40
    Последно: 09-10-10, 01:24
  3. Какъв маркуч да си взема за фреон R410a?
    От ArabadzhievStanimir във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 2
    Последно: 18-09-10, 00:25
  4. Търся вила под наем в северна Гърция за м.юни
    От daskala_63 във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 1
    Последно: 05-04-08, 15:47
  5. искам съвет
    От so_ny във форум Телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 26-03-08, 19:20

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе