Понеже стана въпрос за мъжки гълъби - да напиша две изречения как се разпознават, за който не знае. (по-точно, как аз ги разпознавам ... сигурно има и други разпознавателни белези, които не са ми известни)
Първо - основата на шията им е много дебела на мъжките. Самата им шия прилича на конус с широка основа, а при женските по-скоро наподобява цилиндрични форма с приблизително еднаква ширина в основата и в горния край при главата.
Второ - поведението. Сутрин мъжките са много любвеобвилни и постоянно обикалят женските, танцуват им и им гугукат. И като цяло мъжките повече оглеждат обстановката като вероятно оглеждат за заплахи и съперници, докато женските имат някакви опитомени движения, допускат хората много по-близо и оглеждането им е основно за поява на храна.
Кажете от къде си купувате тия гарвани, че при мен е същата напаст.
Е, питай чичко Гугъл - “гарван плашило” - пълно е .
еее, развали ми настроението.
гарвана го има на обяви за 7 лв, а аз съвсем същите ги купих за 16лв бройката
------------------
Упс, бъгче.
Не било 7, а 9,30
7 било за доставката
-----------------
Не знам дали да не сменим заглавието на
"Напаст от гълъби"
... Я да се пробвам с тоя пост да го направя това
Този пост е редактиран от MitkoS; 08-09-22 в 23:42.
О, ти погледни в Алито какви има, съвсем като истински - с пера, пък цените 1/2….
И имитация на хищни има с въженце да се люлеят…
https://www.aliexpress.com/item/4001172383153.html
https://www.aliexpress.com/item/1005003708365517.html
Гадините спечелиха битката.
Привикнаха с гарванските кукли и пак почнаха да кацат.
... но не са спечелили войната !
Другото решение е котката. Докато имаме котка на терасата и беше тоалетната и вратата на кухнята се оставяше леко открехната за да ходи там. Дебнеше ги и я се опитваше някой да кацне на самата тераса и тя веднага му скачаше. Хванат гълъб или гугутка не съм видял, но понякога доста перушина измитахме.
Е, аз още нищо не съм предприел по проблема - освен да помитам мръсотиите им доколкото мога. То преди години като се заселиха първите се оплаках и поисках съвет от приятел, който живее на село и е наясно с всякакви твари и животинки - заклал е там не малко агнета, кокошки и зайци, а и жаби и гълъби е готвил, купи си въздушна пушка да стреля по врабци, косове и др. че му изкълвали гроздето. Обаче той нещо много жалостив станал напоследък към животинките(не към хора) - дали защото остарява, дали защото наскоро му почина много близък и направо ми каза да не ги закачам гълъбите, защото били божии пратеници и душички и е грях да се тровят.
А с тези изкуствени плашила и имитации на крясък от хищни птици също май няма резултат - в центъра на града има една голяма административна сграда на покрива с такива високоговорители имитиращи крясък от хищни птици, прозвучава през някоя минута, но гълъбите продълават спокойно да си стоят накацали по первазите на сградата.
Всъщност, има някаква полза от гараваните.
Допреди седмица кацанията бяха с 98% по-малко.
Сега са 70% по-малко, но явно има привикване и дори местенето на куклата не помага.
Другата полза е, че кацналите са много по-нервни от наличието на куклата - само да мръдна пердето и отлитат.
А преди трябваше да отварям балконската врата и да размахвам ръце, а за най-нахалните трябваше почти да ги ударя с шамар за да се разкарат.
Ще опъна поцинкован тел фи 2мм на височина 5-8 см над парапета - нека да го виждат, че няма как да стъпят на парапета и да не се опитват.
Отдавна да съм го направил, но не ми се монтираха грозни скоби (държачи на тел) по парапета. ... то па и парапета е един красив и осран, та скобите били грозни ... мързеше си ме.