Hitachi Климатици
Страница 1 от 30 12311 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 439

Помощ за избор на Blu-Ray & DVD player,recorder / FAQ

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Novice
  Тук е от
  Apr 2008
  Мнения
  7
  #1

  Помощ за избор на Blu-Ray & DVD player,recorder / FAQ

  http://blu-raydisc.com/
  http://blu-raydisc.com/en/global-sites.aspx

  http://www.blu-ray.com/
  http://forum.blu-ray.com/

  Toshiba HD DVD -

  Според физическия формат Blu-ray дисковете се делят на следните типове: BD-ROM, BD-R и BD-RE.
  BD (1-слоен)- 25GB
  BD (2-слоен)- 50GB
  BDXL - 128GB
  Blu-Ray 4K - > 400GB

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Blu-ray...B8%D1%81%D0%BA


  След победата си над конкурентния формат на Toshiba, HD DVD, Blu-Ray технологията остана единствения легален физически носител за възпроизвеждане на най-добрите холивудски блокбъстъри във висока резолюция. И макар цените в България все още да не са по джоба на средностатистическия българин, Blu-Ray е единствената алтернатива, ако искате да сте в крак с развитието на технологиите и предпочитате физическия носител пред електронния му вариант.
  В този материал ще ви запознаем с най-важните неща, които трябва да знаете за Blu-Ray технологията преди да закупите необходимия за възпроизвеждане на въпросната медия плеър.

  Защо се нарича Blu-Ray?

  Защото всеки блу-рей плеър, бил той драйв за PC, PS3 или устройство за гледане на филми, използва син лазер за прочитане на информацията от всеки диск. При DVD технологията, лазерът беше червен. Предимството на синия лазер е, че той може да се фокусира по добре, като по този начин потребителите могат да получат повече информация на един единствен носител. Моментните версии на Blu-Ray дисковете разпространени масово побират до 50 GB информация на единичен носител. Въпросното пространство позволява възпроизвеждането на видео с резолюция до 1980х1080 – шест пъти по-висока от тази на стандартното DVD. Наред с това идва и изцяло некомпресирания звук и подобрен съраунд звук.

  Ясно забележима ли е разликата между филм, записан на Blu-ray диск и DVD носител?

  Ако разполагате дори с HD Ready LCD или плазмен телевизор, то ще усетите разлика на секундата, в която вперите поглед в екрана. Високата резолюция позволява възпроизвеждането на изключително кристална картина, невероятни цветове и контраст.

  Ако разполагате със стандартен кинескопен приемник обаче, разликите далеч не са толкова видими. Но трябва да знаете, че към днешна дата, филмопроизводителите отделят повече време за подобряването на картината при Blu-Ray, отколкото за кино версиите на дадена лента.

  От какво имам нужда, за да гледам Blu-Ray?

  Освен споменатия вече Blu-Ray плеър, е повече от наложително да притежавате и минимум HD Ready телевизор. Широкият екран и по-високата резолюция са единственият начин да усетите магията на филмите във висока резолюция.

  Освен това, ако все пак се решите да използвате Blu-Ray плеър на по-стар телевизор, задължително проверете дали въобще има начин да свържете модерното си новопридобито устройство с по-стария приемник. Също така, съветваме ви да се насочите към минимум 32 инчов HDTV телевизор, за да изпитате пълно удоволствие от новата медия.

  Има ли разлики между отделните Blu-Ray плеъри?

  Няма. Но има и нещо още по-хубаво – всички плеъри могат да възпроизвеждат и стандартно DVD, като 90% от Blu-Ray устройствата предлагат възможността за ъпскейлване на DVD филмите, като последните по този начин предават доста по-близка до оригиналния HD носител картина. Всеки плеър, разбираемо – възпроизвежда и музикални дискове.

  Най-голяма разлика между отделните устройства се крие в поддържаните от тях профили. За съжаление, по-старите модели поддържат профил версия 1.1, който не позволява покачване към по-високата версия 2.0.
  Основната разлика между двата се състои във възможността за възпроизвеждане на картина в картината при 2.0, както и онлайн свързване, което липсва при плеърите с профили 1.1. За радост на българския потенциален купувач, предвид по-късния старт на технологията у нас, всички плеъри предлагани официално на Българския пазар са с профили 2.0.

  Трябва да допълним, че най-добрия Blu-Ray плеър, който можете да закупите на този етап все още е игралната конзолата на Sony – PlayStation 3. Със спорадичния ъпдейт на фърмуеъра, всички нови софтуерни технологии на Blu-Ray технологията могат да бъдат разпознати от конзолата.

  Трябва ли да заменя цялата си колекция от DVD-та с еквивалентните версии за Blu-Ray?

  Категоричният отговор е НЕ. Както написахме и по-горе, всеки Blu-Ray плеър възпроизвежда и DVD-та. Повечето от тях дори покачват резолюцията чрез интерполация. От личен опит мога да ви гарантирам, че едно ъпскейлнато на 720p DVD в никакъв случай не може да се сравнява с оригиналния образ на Blu-Ray, но пък и картината не изглежда толкова архаично, че да се налага да го замените на всяка цена с доста по-скъпите все още Blu-Ray дискове.

  Какво повече има в един Blu-Ray, освен по-добър звук и картина?

  Истината е, че повечето екстри на Blu-Ray версиите на дадени филми са налични и при DVD версиите. При новия формат обаче, те са далеч по-интерактивни и комплексни в добрия смисъл на думата. Все пак, някои Blu-Ray версии притежават цели интерактивни игри, които липсват от DVD едишъна (Casino Royale).

  Други, като Hellboy 2 например се възползват от онлайн интеракцията на Blu-Ray носители с профил 2.0. В бъдеще, с развитието на софтуерната поддръжка на Blu-Ray със сигурност ще получим и още екстри, които няма да са достъпни при DVD. Повечето критици обаче са единодушни, че най-голямото предимство на Blu-Ray срещу DVD в перспективата на времето е разликата в картината.

  Колко различно звучи един Blu-Ray филм от същия, но възползващ се от DVD технологията?

  Истината е, че повечето нормални потребители няма да чуят голяма разлика между филми на DVD и Blu-Ray. И все пак, филмите записани на Blu-Ray поддържат Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio при 7+1 канален звук (срещу 5+1 при DVD). Разбира се, за усетите тази разлика трябва да разполагате с озвучителна система, която струва колкото вашият Blu-Ray плеър и HD телевизор взети заедно.

  Колко филма се предлагат на Blu-Ray до момента?

  До този момент на пазара се предлагат около 1500 различни филма на Blu-Ray. За сравнение, на DVD филмите до този момент са близо 95 000 различни заглавия. Разбира се, количеството филми, записани на Blu-Ray ще расте неимоверно с времето.

  Цени? За филми? За плеъри?

  За съжаление, цените на Blu-Ray носителите все още са доста високи. Въпросните варират между 39 и 59 лева за най-новите филми. Спрямо средната цена от 15 лева за DVD, разликите са доста осезаеми.

  Цените на Blu-Ray плеърите са между 550 и 1300 лева. Варианта с PlayStation 3 също е валиден, но конзолата все още държи средна цена от близо 800 лева.
  С други думи, в момент на тежка финансова криза, Blu-Ray е все още технология за по-заможните жители на България. Но нека този труден момент не ни подлъгва, защото до няколко години мнозинството от хората живеещи в големите градове ще притежават HD Ready телевизори и BluRay ще бъде един от най-добрите начини да проверят възможностите на своите нови телевизионни приемници.

  Текст/Автор: Ивайло Коралски
  Източник: www.avtora.com  Регионални кодове

  Американските киностудия, които изработват най-големия дял от световните филмови продукции, при проектирането на стандарта DVD, настояваха във всяко DVD при запис да бъде включен код, препятстващ възпроизвеждането на филм, записан например, за Регион 1 (включващ Канада, САЩ и др.) да не може да бъде възпроизвеждан в друга държава, влизаща в друг регион.

  Стандартно DVD, купено в Европа възпроизвежда дискове от Регион 2. Ако искате DVD ви да чете и дискове от Регион 1, то може да бъде модифицирано от специалист, а в някои магазини моделите се продават направо с това подобрение. Тъй като повечето филми са произведени за употреба в Регион 1 е добре да направите това подобрение на вашето DVD, преди да го занесете у дома.

  1. Зона 1: САЩ, Канада, Пуерто Рико, Бермудите, Вирджински острови и други острови в Тихия океан
  2. Зона 2: Япония, Европа (вкл. Полша, България и други Балкански държави), Южна Африка, Турция, Близкия Изток, Египет и Иран
  3. Зона 3: Югоизточна Азия (Индонезия, Южна Корея, Хонг Конг и Макао)
  4. Зона 4: Австралия, Нова Зеландия, Тихоокеанските острови, част от Централна Америка, Южна Америка, Мексико, Карибския басейн
  5. Зона 5: Русия и държавите от бившия СССР, Индия, по-голяма част от Африка, Северна Корея, Монголия, Непал, Пакистан, Бангладеш
  6. Зона 6: Китай и Тибет

  Съществуват няколко типа DVD дискове:

  * DVD-ROM: може само да се чете
  * DVD-R: може еднократно да се записва върху него
  * DVD-RW: презаписващ
  * DVD+R: може еднократно да се записва върху него
  * DVD+RW: презаписващ
  * DVD-R DL: Двуслоен с възможност за еднократно записване
  * DVD+R DL: Двуслоен с възможност за еднократно записване
  * DVD-RW DL: Двуслоен, презаписващ
  * DVD+RW DL: Двуслоен, презаписващ

  Първоначално DVD форматите се изчерпваха само с три, предназначени за прочитане на информацията от тях:

  * DVD-ROM: използва матричен носител, върху който могат да бъдат записани данни, както и мултимедийни такива, които могат да бъдат възпроизведени и прочетени.
  * DVD-VIDEO: този формат предполага запис на видеоинформация, която след това може да бъде възпроизведена от домашна DVD-система или от компютърен DVD-ROM.
  * DVD-AUDIO: предназначен да съхранява многоканално аудио с най-високо качество.

  Впоследствие се появиха допълнителни спецификации, позволяващи да се записва на носители, които ги поддържат. По този начин се обособиха 3 отделни групи разработчици, поддържащи трите основни (засега) формати за презаписваеми DVD:

  * DVD-RW
  * DVD+RW
  * DVD-RAM

  Форматите DVD+RW, DVD-RAM и DVD-RW, макар и да имат общи черти, имат повече разлики. Единствено най-късно появилият се DVD+RW е проектиран за съвместимост с наличните DVD-ROM и стационарни DVD-Video плейъри на физическо и логическо ниво.

  http://www.dvd-recorder-review.com/

  Има ли тема помощ при избор на dvd.Ако мястото е тук може ли да препоръчате добър за аудио плеър, с USB и ъпскелър - гледам едно LG за около 120 лв.?! Или да скачам на Marantz DV 4100
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 20-01-14 в 16:31.

 2. Member
  Тук е от
  Feb 2009
  Мнения
  277
  #2

  Re:Помощ за избор на DVD player - 2009

  Въпреки, че е коментирана темата относно DVD-видео формата, и при мен, като човек , който има около 30 DVD-Video рок-концерти, стои тази дилема: Кое е по-добре - DVD плеър със сравнително добър ъпскейлинг /например Pioneer 610/, или Блу- рей плеър с добър ъпскейлинг / особено голямо значение имат аудио възможностите/ - все пак вече и у нас се предлагат доста заглавия на Блу-рей концерти?

 3. Member
  Тук е от
  Feb 2009
  Мнения
  277
  #3

  Re:Помощ за избор на DVD player - 2009


 4. Moderator
  Тук е от
  Aug 2006
  Мнения
  8,189
  #4

  Re:Помощ за избор на DVD player - 2009

  Добре де, ти имаш записани дискове, но досега къде си ги гледал? Защото според покупката на скъп ДВД плеър в момента е безсмислена.
  От друга страна и покупката на Блу-рей плеър също не е много обоснована защото евтините модели /под 500 лева/ имат забележки.
  Ако успееш да удържиш фронта 1 година ще има по-евтини и по-качествени варианти.

 5. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  27,901
  #5

  Re:Помощ за избор на DVD player - 2009

  тези BLU-RAY DISC ПЛЕЙЪРИ не са лоши
  LG BD-370 499.00 лв http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09051968
  PHILIPS BDP-7200 559.00 лв http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09045068
  SONY BDP-S350B 579.00 лв http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09040926
  PANASONIC DMP-BD55EG-K 879.00 лв http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09045149
  последният ми се вижда необосновано скъп

 6.  
 7. Junior Member
  Тук е от
  Mar 2008
  Живее в
  София
  Мнения
  40
  #6

  Re:Помощ за избор на BLU-RAY DISC ПЛЕЙЪР - DVD player - 2009

  Най-добре Playstation 3 - блу-рей, най-добрият ъпскейл и всички екстри.

 8. Novice
  Тук е от
  Dec 2007
  Мнения
  9
  #7

  Re:Помощ за избор на BLU-RAY DISC ПЛЕЙЪР - DVD player - 2009

  Този плеар LG BD-370 http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09051968 подърЖа MKV MPEG-4,значи ли това че моЖе да възпроизвеЖда BDRIP-ове.Примерно от замунда.

 9. Moderator
  Тук е от
  Aug 2006
  Мнения
  8,189
  #8

  Re:Помощ за избор на BLU-RAY DISC ПЛЕЙЪР - DVD player - 2009

  Проблема му е, че поддържа само FAT32 форматирани външни USB устройства /флашка, външен диск/. Това значи, че на практика не може да подкараш нито един цял филм защото всички са над 4GB. Може да записваш филмите на ДВД, но пак имаш ограничение до 4,7GB, което значи нищо 1080р.
  В чуждите форуми се оплакват от голям брой нетръгващи MKV-та или тръгват, но с пикселизация.
  Така или иначе там е истината.
  Говори се, че Popcorn Hour съвсем скоро ще пуснат модел с пълноценен Блу-рей плеър.

 10. Junior Member
  Тук е от
  Mar 2007
  Мнения
  11
  #9

  Re:Помощ за избор на Blu-Ray Disk - DVD player - 2009

  Аз имам този: http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09040926

  Блу-рейове-те и двд с ъпскейл до 1080р няма ядове,единствено съжалявам,че не чете NTSC и дисковете ми от USA прашасват,но май всички плеъри,които се предлагат в БГ,са само на PAL.Освен това не чете и DivX,но като гледам от известно време предимно BD и HD-филми малко не ми се връща на SD-та пак.

 11. Moderator
  Тук е от
  Aug 2006
  Мнения
  8,189
  #10

  Re:Помощ за избор на Blu-Ray Disk - DVD player - 2009

  Не е въпроса дали са NTSC дисковете, а кой регион. Ако става дума за DVD дискове от Щатите ето тук има процедура как да го направиш мултирегион:
  http://www.avforums.com/forums/7661578-post1.html
  ще ти трябва още едно достанционно - универсално.

 12. Junior Member
  Тук е от
  Mar 2007
  Мнения
  11
  #11

  Re:Помощ за избор на Blu-Ray Disk - DVD player - 2009

  Цитат Първоначално публикувано от lazarus18
  Не е въпроса дали са NTSC дисковете, а кой регион. Ако става дума за DVD дискове от Щатите ето тук има процедура как да го направиш мултирегион:
  http://www.avforums.com/forums/7661578-post1.html
  ще ти трябва още едно достанционно - универсално.
  Това с региона добре,но въпреки това ако филма е рипнат от диск на NTSC ,плеър-а няма да го възпроизведе,опитвал съм с такива от Замунда

 13. Member
  Тук е от
  Feb 2009
  Мнения
  277
  #12

  Re:Помощ за избор на Blu-Ray Disk - DVD player - 2009

  lazarus18:
  "Добре де, ти имаш записани дискове, но досега къде си ги гледал? Защото според покупката на скъп ДВД плеър в момента е безсмислена."
  Гледах ги на един вече скапал се стар комбо Самсунг. Темата на човека беше първоначално избор на DVD - плеър. За мен това все още има смисъл /разбира се не и много скъп/, защото ми се струва, че както един DVD-player не възпроизвежда много добре CD-audio, дали така и един BD-player ще възпроизвежда по-лошо DVD-video ?
  PS: "Универсални войници" има май само в киното

 14. Moderator
  Тук е от
  Aug 2006
  Мнения
  8,189
  #13

  Re:Помощ за избор на Blu-Ray Disk - DVD player - 2009

  Напротив, по-скоро може да се каже, че един Блу-рей плеър възпроизвежда по-добре ДВД-та от почти всеки ДВД плеър.
  В тях има много по-мощни чипове и притежават много по-добра обработка и скалиране.

 15. Member
  Тук е от
  Feb 2009
  Мнения
  277
  #14

  Re:Помощ за избор на Blu-Ray Disk - DVD player - 2009

  Благодаря, lazarus18, вярвам, че имаш лични наблюдение върху това. Явно ще трябва да се насочиме към новия формат - вече спрях да пуша, защото за тези 100 лева на месец = 2 матрични лицензионни блу-рея + 1 матрично лицензионно CD

 16.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 30 12311 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Отговори: 11
  Последно: 16-11-12, 13:34
 2. Помощ при избор на bluray player с тонколони
  От tttsetso във форум Blu-ray и DVD плейъри и рекордери
  Отговори: 1
  Последно: 07-06-12, 23:45
 3. Помощ при избор на DVD Recorder
  От mitak_94 във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
  Отговори: 0
  Последно: 30-12-11, 21:25
 4. Помощ за избор на DVD Player-MP4, WMV и mkv.-H264 кодек.
  От ac28 във форум Blu-ray и DVD плейъри и рекордери
  Отговори: 1
  Последно: 02-03-09, 16:57
 5. Помощ при избор на DVD player
  От maddog3 във форум Blu-ray и DVD плейъри и рекордери
  Отговори: 1
  Последно: 02-05-07, 00:32

Тагове за тази тема

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 15 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе