Свързване на стар компютър с телевизор
Здравейте, имам телевизор Samsung F6400, който искам да ползвам за гледане на филми от компютъра. Тъй като компютъра ми е слаб и HD видео му върви трудно HDMI варианта отпада. Насочил съм се към DLNA и имам няколко въпроса. Почти съм наясно как ще стане работата, но все пак някой друг съвет ще ми е от полза. Колебая се между два начина - чрез рутер и чрез директна връзка с кабел.
Рутер нямам и ако избера този вариант ще си закупя. Ще се връзва към компютъра с кабел директно и ще се ползва Wi-Fi на телевизора за осъществяване на връзка. Въпроса е дали ще има проблеми със стриймването, защото чета, че 1080p насича? Насочил съм се към този модел - TP-Link TL-WR841N
Другия вариант за който се сещам е втора LAN карта и директна връзка с кабел към телевизора. Така, обаче ще имам мрежа, но не и интернет на телевизора. Или се бъркам?
Приемам и други предложения. Въобще кой е най-удачния вариант като се вземе в предвид, че разполагаш с по-стар компютър?
Благодаря!
Отговор: Свързване на стар компютър с телевизор
Какъв е компютърът? Да не се задъха и при DLNA, че и там падат едни encoding-и. :smiley:
С втора LAN карта можеш да си share-неш интернета от компютъра към телевизора. Не гарантирам, че при теб ще работи, но аз съм с подобен вариант: Рутер изпраща Wi-Fi към PC, споделил съм връзката на wi-fi картата на компютъра към вградената LAN-ка и си пердаши на 6. Не съм правил никакви допълнителни настройки. При друг компютър обаче брах много ядове при същия вариант, просто не приемаше автоматични настройки и падна голяма игра докато нацеля някакви, които да сработят. Тогава пък се губеше интернета към телевизора след всяко "заспиване" на компютъра. Бе мъка си беше. :) Не, че ти трябва реално погледнато... Ще го пуснеш 2-3 пъти и ще ти омръзне.
Pentium 4 2.6Ghz, 1.5GB DDR, 6600 Nvidia. Доста е старичък и неговия ред е дошъл.
Цялата работа не се ли състои в това да мога, да виждам шернато съдържание от компютъра на телевизора? Възпроизвеждането не става ли на ТВ?
Тази конфигурация се задъхва дори на клипове в интернет ако става въпрос. Става единствено за сърфиране вече. За DLNA също ли се изисква хардуерен ресурс? Явно аз не съм разбрал точно как процедира системата.
Е, не е толкова зле машината. Очаквах да ми сервираш някой Celeron на 700 Mhz с 256 MB RAM. :smiley:
Това е цялата работа, да. Просто ти обясних, че все пак е възможно ако искаш да имаш интернет с втора LAN карта вместо рутер. Иначе, за DLNA си избираш някой софтуер, share-ваш си папки и навигираш в тях от телевизора.
Ресурс - иска си се. Честно казано не съм задълбавал, защото така и не ми допадна DLNA-то и гледам през HDMI. Бях със Sempron 3200+ и като пуснех някое 1080p видео процесорът се запълваше на 100% през цялото време, но се гледаше. :) Машината ти смятам, че ще се справи горе-долу. Ще трябва да си поиграеш с настройките, DLNA-а софтуерът прекодира оригиналния видео поток. Подчертавам отново, че не съм изпробвал много различни настройки и съм далеч от определението за капацитет в областта, но при мен имаше "ореоли" около субтитрите и качеството беше видимо по-лошо отколкото през HDMI.
Може да помислиш и за някое плеърче, има доста теми във форума. Прецени дали те устройва като функционалност и бюджет. -> https://forum.setcombg.com/%D0%BC%D1...A%D1%80%D0%B8/
Цитат:
Първоначално публикувано от
Pavian
Здравейте, имам телевизор Samsung F6400, който искам да ползвам за гледане на филми от компютъра. Тъй като компютъра ми е слаб и HD видео му върви трудно HDMI варианта отпада. Насочил съм се към DLNA и имам няколко въпроса. Почти съм наясно как ще стане работата, но все пак някой друг съвет ще ми е от полза. Колебая се между два начина - чрез рутер и чрез директна връзка с кабел.
Рутер нямам и ако избера този вариант ще си закупя. Ще се връзва към компютъра с кабел директно и ще се ползва Wi-Fi на телевизора за осъществяване на връзка. Въпроса е дали ще има проблеми със стриймването, защото чета, че 1080p насича? Насочил съм се към този модел -
TP-Link TL-WR841N
Другия вариант за който се сещам е втора LAN карта и директна връзка с кабел към телевизора. Така, обаче ще имам мрежа, но не и интернет на телевизора. Или се бъркам?
Приемам и други предложения. Въобще кой е най-удачния вариант като се вземе в предвид, че разполагаш с по-стар компютър?
Благодаря!
Нямам като цяло впечатления от вградения плеър в Samsung но на мойта 9год щайга на s.478 Celeron D 2.66 1Gb DDR 400 128Mb/128Bit video през TL-WR740N по кабел към LG32LS5600 вървеше абсолютно всичко без артефакти и насичания.
Тествал съм го с големи .mkv файлове от близо 100Gb при висок битрейт, тук е мястото да кажа че ползвам и ДМС(Домашньй Медиа Сервер) а цялата работа я върши вградения плеър в телевизора.
Като гледам твоята машина е сходна така,че остава просто плеъра на телевизора да не е стока.
hristoslav2 някъде беше писал че безапелационно най-добрия вграден плеър е в LG телевизорите иначе и аз се бях засилил към Samsung като фен на марката.