Отговор: 4K видео през DLNA Server
Цитат:
Първоначално публикувано от
vassil_bk
...
Аз ще съм доволен и на 30 фрейма да тръгне през DLNA сървъра пустото 4К! Има ли някакви скрити настройки този SmartShare?
Цитат:
...но реално на повече от 29.97 фрейма ми казва, че не разпознава файла дори и през външен хард диск
От написаното от теб по-горе, оставам с впечатлението, че 29.97 тръгва. Проблема може да е не само в броя кадри, а и във високият битрейт или пък в дълбочината на цвета (bit depth) 10 вместо 8 бита. Може да си попаднал на филм с по-висока резолюция, например 4096/2160.
Дай линк на нещо което тръгва и друго, което не иска.
Цитат:
operator3
Оказва се, че проблема с "4К" или по-точно UHD филмите през DLNA е в SmartShare приложението за webOS. То възпроизвежда "4К"/UHD съдържание само от USB и HDMI и има ограничение за DLNA до FullHD.
Добрата новина е, че има приложение XPlay в руския LG Store. То според
руснаците може, да възпроизвежда "4К"/UHD през DLNA. Лошата новина е, че работи само с Plex DLNA сървър и е платено 456 рубли (около 10 лева).
Има и
демо версия, работеща от флашка.
Цитат:
operator3
От написаното от теб по-горе, оставам с впечатлението, че 29.97 тръгва. Проблема може да е не само в броя кадри, а и във високият битрейт или пък в дълбочината на цвета (bit depth) 10 вместо 8 бита. Може да си попаднал на филм с по-висока резолюция, например 4096/2160.
Дай линк на нещо което тръгва и друго, което не иска.
1. През USB работят клипове/филми с всяка резолюция до 4К включително, стига фреймите да са не повече от 29.97. Битрейт максимум ми е бил около 90-100Mbps и вървят без проблем. Качат ли се фреймите на 30, пак тръгва, но насича. А ако са към 59-60, ми казва, че не разпознава файла. А по документация от LG трябва да поддържа 4К на 60 фрейма! Не знам дали не е само по HDMI...
2. През DLNA сървър върви всичко до 1080p включително. Един пиксел над 1080 да има, веднага получавам неразпознат файл. Най-много клипове имам от ГоПро камерата на 2.7К резолюция, което прави 2704х1520 пиксела. Мога да ги направя на колко искам фрейми и битрейт. Понеже до сега тествах през USB само, ги слагам на около 90Mbps и 29.97 фрейма.
Ето линк към 4K клип на 30 фрейма, който тръгва на USB, но през DLNA не: https://drive.google.com/open?id=0B4...nQxcUZxd0tEc2c
Телевизорът поддържа 4К UHD на 60 кадъра, но през HDMI. През другите интерфейси - само до 30 кадъра.
Що се отнася до DLNA, проблема не е в сървърите. Повечето от тях отдавна поддържат стрийминг 4К UHD. Ограничение там може да има в линията за свързване м/у сървър и ТВ.
При webOS проблема, както посочих в предишният си пост, е в приложението SmartShare. Има ограничение до FullHD дори при UHD телевизорите. Подобен проблем има и приложението Youtube.
Можеш да пробваш демото на XPlay, има го вече и в нашия LG Store.
Стана ми интересно и въпреки, че не ползвам DLNA може ли да качиш някой клип 4К на 60 фрейма за тест на USB плеъра при Сони/Панасоник , макар и да съм 99% сигурен, че ще върви без проблеми? Тоя по-горе си върви ...
Цитат:
operator3
... Можеш да пробваш демото на XPlay, има го вече и в нашия LG Store.
В LG Store има 2 приложения Plex и XPlay, при мен и двете излизат безплатни, не знам каква е разликата между тях... Работят само, ако си логнат в акаунта през телевизора и си пуснал Plex Media Server. Поне аз не можах да ги подкарам с какъв да е DLNA сървър различен от Plex...
За XPlay ставаше въпрос. Пише че е безплатно, но всъщност е демо. Не зная какво е ограничението спрямо платената версия.
Работи само с Plex DLNA сървър. Предложих ти да го пробваш заради 4k UHD. Руснаците казват, че върви без проблем.
GoPro 4 не снима ли максимум 30 fps при 4k? Това клипче директно от камерата ли е или си го конвертирал.
Изискванията на SmartShare за видео, аудио и субтитри при webOS 1.4 и при webOS 3. За твоята версия нямам инфо.
Цитат:
operator3
За XPlay ставаше въпрос. Пише че е безплатно, но всъщност е демо. Не зная какво е ограничението спрямо платената версия.
Да, и това го пробвах.
Цитат:
operator3
Работи само с Plex DLNA сървър. Предложих ти да го пробваш заради 4k UHD. Руснаците казват, че върви без проблем.
Да, като цяло върви 4К през него, но насича много лошо. Почти не става за гледане на филм. Клиповете от GoPro-то горе-долу стават, но трябва да имаш търпение, че от време-навреме може да спре за малко... Което на мен ми разваля тотално кефа от 4К...
Цитат:
operator3
GoPro 4 не снима ли максимум 30 fps при 4k? Това клипче директно от камерата ли е или си го конвертирал.
Минало е през AdobePremiere, понеже съм комбинирал няколко кадъра. После дадох експорт в същата резолюция, сложих 90MBps битрейт и 29.97 фрейма. Иначе повечето ми клипове са снимани на 2.7К (или 1520p) на 60 фрейма, което пак е някакво междинно UHD. Тях вече ги конвертирам на 29.97, за да мога поне през USB да ги гледам. Иначе през DLNA не вървят...
Цитат:
operator3
Изискванията на SmartShare за видео, аудио и субтитри при
webOS 1.4 и при
webOS 3. За твоята версия нямам инфо.
Благодаря! За WebOS 1.4 дават 50MBps максимум. Сега ще намаля битрейта на моите клипове и ще го пробвам. Ето го иначе за WebOS2.0
- - - - - - - - - -
Уви, не! На 40MBps ги направих и пак не...
- - - - - - - - - -
От LG операторите в България ми обясниха, че им е казано, че през DLNA повече от 1080p (Full HD) не се поддържа... Даже и на новите модели! И даже не знаели от кога ще имат поддръжка на 4К... :confused:
Цитат:
vassil_bk
От LG операторите в България ми обясниха, че им е казано, че през DLNA повече от 1080p (Full HD) не се поддържа... Даже и на новите модели! И даже не знаели от кога ще имат поддръжка на 4К... :confused:
Попитай ги
DLNA
Малко със закъснение, но чак сега се прибрах. Както вече казах, ползвам само Media Server и всички опции за транскодинг са изключени. Цялата работа се върши от плейъра на ТВ. Изглежда, че чипа е различен при моя модел, защото нещата вървят гладко и без накъсване. По- назад в темата за LG мисля, бях дал линк към много и най различни файлове 4К от които проблемни са специфичните за Panasonic ENCM файлове, на които изрично пише, че са само за техните ТВ. Разбираемо не успях да ги подкарам, дори и със смяна на разширението. Мисля, че съм свалил и един или два демо файла на LG които постоянно спират за да буферират. Бях се засилил да си взимам 4K плейър, но засега Тв се справя добре и задържах нещата. Иначе ми е интересно "евтиния" блурей плейър на Panasonic за около 400£ представен на IFA, как би се справил с файлове по мрежата.
Demo UHD-3D - Ultra-HD / 4K / HDR / 3D
IFA 2016: Panasonic unveils DMP-UB700 affordable Ultra HD Blu-ray player | What Hi-Fi?
vassil_bk
Значи руснаците са били прави за програмката, че върви 4K UHD, въпреки насичането. А то може да е причинено и от колизии по мрежата. Ползваш кабел, нали. Може да е включен транскодинг на сървъра или нещо да товари PC-то.
Не зная с каква версия на Premiere си, но Premiere CC 2015.1 поддържа HEVC. Защо не го пробваш вместо AVC H264. Може ТВ да е оптимизирано за новия кодек.
29.97 и 59.94 са си стандарт за NTSC.
Цитат:
operator3
Значи руснаците са били прави за програмката, че върви 4K UHD, въпреки насичането. А то може да е причинено и от колизии по мрежата. Ползваш кабел, нали. Може да е включен транскодинг на сървъра или нещо да товари PC-то.
Мрежата (всичко е вързано по кабел, освен лаптопа) при директно копиране стига до 70-80 MB/sec, при гледане на филм е около 10-11 MB/sec, а при тези 4К, с които пробвам и насича, стига до към 20-21 MB/sec. Не мисля, че мрежата бърка работата.
Сега си поиграх с битрейта на филмите. Оказа се, че това е нещото, което товари брутално CPU-то - стига до 90-95%! До сега бях на следните настройки: VBR, 2 pass, max bitrate 240, target bitrate 80-90 Mbps. Тествах с CBR на 40 и 70 Mbps и се оказа, че върви гладко и товари много малко процесора на NAS-а (качва се с 10-ина %). Това е само през Plex сървър и Plex приложението за LG. Дори и така, през DLNA не върви с плеъра на телевизора! Да кажем, че такъв вариант би могъл да ми реши проблема за моите клипове, над които имам влияние, но филми все още няма как да се гледат... Трябва да държа Plex-а само заради моите клипове. И то да не го обновявам, тъй като новите версии спряха да работят - последната не намира файлове в директориите и се наложи да слагам по-стара... Голяма бъгня е тоя Plex.
Цитат:
operator3
Не зная с каква версия на Premiere си, но Premiere CC 2015.1 поддържа HEVC. Защо не го пробваш вместо AVC H264. Може ТВ да е оптимизирано за новия кодек.
Точно с тази версия съм. До сега ползвах Н264, тъй като NAS у-вото има хардуерен декодер за него, когато ползвам неговия MediaServer. Реално погледнао не го ползвам обаче, тъй като съм изключил транскодинг опциите. Трябва да пробвам с Н265, но малко ме съмнява...
Цитат:
operator3
29.97 и 59.94 са си стандарт за NTSC.
Ползвам и двата варианта, но за сега само 29.97 върви на телевизора и то само по USB...
- - - - - - - - - -
И с Н.265 не тръгват с плеъра на телевизора...
Предполагам, че мрежата е 1Gbit (окабеляване, рутер, адаптер на компютъра). За NAS не зная какъв му е интерфейса 100Mbit или 1Gbit, но за ТВ съм сигурен, че е с адаптер 100Mbit. И тук се явява, според мен, слабото място в мрежата. Освен това ако, ако правилно съм разбрал, когато ползваш лаптоп той е на WiFi и имаш още едно слабо място. А иначе Plex и аз не го харесвам. Когато се налага ползвам Mezzmo DLNA.
Що се отнася до HEVC, дори на webOS 3 са дали само за него възпроизвеждане при 60P. Цитат:
HEVC 4096x2160@60P MP@L5.1, Main10 Profile@L5.1 50 Mbps
При 4К UHD за H264 дават само до 30P. Цитат:
4096x2160@30P BP/MP/HP@L5.1 50 Mbps
Възможно е да има значение и профила, който ползваш при кодирането. Клипчето ти е кодирано с Main@L5.2 при ограничение 5.1.
Цитат:
operator3
Предполагам, че мрежата е 1Gbit (окабеляване, рутер, адаптер на компютъра). За NAS не зная какъв му е интерфейса 100Mbit или 1Gbit, но за ТВ съм сигурен, че е с адаптер 100Mbit. И тук се явява, според мен, слабото място в мрежата. Освен това ако, ако правилно съм разбрал, когато ползваш лаптоп той е на WiFi и имаш още едно слабо място. А иначе Plex и аз не го харесвам. Когато се налага ползвам Mezzmo DLNA.
Всичко е на 1Gbit. Лаптопа го дадох само за референция, тъй като само той е по WiFi и въпреки това стига до 500-600Mbit при копиране. Пробвах и от него DLNA сървър, но ефектът беше същия и то със SmartShare приложението на LG за DLNA сървър... NAS-ът е на 1Gbit full duplex. Иначе няма как да правя такъв трансфер с лаптопа. Ако е вярно за мрежата на телевизора обаче, това ме притеснява най-много - това прави около 12 MB/sec, което реално е максимумът при гледане на филми 1080p. Чак се учудвам как ми даде около 20 MB/sec (на NAS-а има някакво приложение, което показва системните ресурси - гледах него, докато експериментирах), докато тествах през Plex 4K клиповете...
Цитат:
operator3
...Възможно е да има значение и профила, който ползваш при кодирането. Клипчето ти е кодирано с Main@L5.2 при ограничение 5.1.
Може ли да споделиш тези профили какво значение имат и каква е разликата?
- - - - - - - - - -
Пробвах с Main@L5.0 и Main@L5.1 и пак не иска.
Заиграх се е после с резолюцията - започнах да увеличавам постепенно от 1080p. Максимумът, който тръгва е 1120p.
Цитат:
vassil_bk
Може ли да споделиш тези профили какво значение имат и каква е разликата?
В H264 профилите и съответните нива са група от техники за кодиране. Те поставят ограничения и дават информация на декодера за нужната процесорна мощност, памет, широчина на честотната лента, максимална резолюция, цветова наситеност и т.н. С много от детайлите и аз не съм наясно, но всяко едно устройство поддържа максимален профил и ниво, ограничени от хардуерните му и софтуерни възможности.
https://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC#Profiles
Аз се предавам! Тоя глупав телевизор явно не може да пусне 4К по мрежата... Явно ще копирам на USB всичко над 1080p...:2guns: