Резултати от 1 до 7 от общо 7

Mandrakelinux 10.0 Official Q&A

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Моля пишете в тази тема впечатления от Mandrakelinux 10.0 Official.

Срещнати проблеми при инсталация или конфигуриране, tips & tricks.

Онази вечер го инсталирах при мен и понеже имам много слаба подготовка на тема Linux или KDE ще започна с два въпроса.

В момента на Desktop-a имам две кошчета. Как да махна едното?

Видях, че имаше тема за новите драйвери на NVidia.

Нека някой да напише стъпка по стъпка инсталацията на драйверите, но с подробности, като за начинаещ потребител на Linix.

Например.

Първо трябва така да си настроите стартирането, че след него да не сте в графичен режим. Това става по следните начини: Чрез редактиране на inittab по следния начин или от меню еди кое си ...

Инсталирането става, по следния начин:

su

sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-6106-pkg1.run

След инсталирането е нужно да се редактира X config файла еди кой си, по следния начин защото ...

След това

modprobe nvidia

insmod nvidia

и ако това не е нужно, защо?

Моля не посочвайте <u>README.TXT</u> [44 страници], а ако е възможно го напишете кратко.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Mar 2003

Наскоро си инсталирах Мандрейк 10. Като цяло инсталацията мина добре, като изключим, че не можах да зарядя от cdrom-a (странно с VMWARE работи) и се наложи да ползвам дискета. До тук впечатленията ми са много добри, успях да подкарам всичко (мрежа, звук и т.н.). Тук е мястото да попитам някой знае ли как да настроя write access за NTFS дялове? По подразбиране линукса ги монтира, но с достъп "само за четене".

4. Member
    Тук е от
    Aug 2003

Принципно можеш да маунтнеш NTFS дял с параметри read/write ако прекомпилираш ядрото и зададеш като опция "Write to NTFS" - Enable.

Но да знаеш, че това е експериментален модул и шанса да скапеш дяла е над 50 %.

5. Тук е от
    Jul 2004

За да изключиш Х-а като си в графичен режим, си отваряш някаква конзола и след което взимаш правата на root със su, и пишеш init 3. След което спокойно си инсталирваш драйвера с sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-6106-pkg1.run

После в конфигурационния файл на Х-а трябва да земниш nv с nvidia.

Не зная с кой Х си. Ако си с XFree ти трябва /etc/X11/XF86Config-4

Ако вече си с x.org конфигурационния файл е xorg.conf

После ребутваш компа и си готов. Ако ти излезе логото на nVIDIA значи си успял.

6. Тук е от
    Mar 2003

Ами всичко по хардуера си тръгна без проблеми, на три различни машини, тази от подписа, една с Nforce 220D-Asus , друга с Nforce2 IGP Biostar M7NCG и двете ползват вградените звук и видео, а Biostar-a и вградения LAN. За програмните истории не мога да кажа нищо понеже не съм напреднал много! Иначе разпозна коректно и трите машини, ползват се само за интернет без грешка. За другото не знам. Пакета е от 4 диска.

7. Тук е от
    Mar 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Принципно можеш да маунтнеш NTFS дял с параметри read/write ако прекомпилираш ядрото и зададеш като опция "Write to NTFS" - Enable.

Но да знаеш, че това е експериментален модул и шанса да скапеш дяла е над 50 %.

<div align="right">Originally posted by spidera - 20/07/2004 : 13:09:51</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

А защо в 9.1 NTFS-a беше достъпен за писане?

Сегашния модул много по-различен ли е от този в стария Mandrake?

8.  

9. Тук е от
    Nov 2003

"В момента на Desktop-a имам две кошчета. Как да махна едното?"

Стартирай конзолата и отиди в директория Desktop, след което просто си изтрии ненужните препратки:

cd Desktop

rm -rf {fileName}

Ако поради някаква причина конзолата ти не отваря директно домашната ти потребителска директория, пътя е:

cd /home/{userName}/Desktop

"Тук е мястото да попитам някой знае ли как да настроя write access за NTFS дялове? По подразбиране линукса ги монтира, но с достъп "само за четене"."

Не зная как стават тези неща от графичния интерфейс, но в конзолата можеш да ползваш

mount -t rw /dev/hda{номер на диска} {път и име за монтиране}

Задаването на правата в този случай е директно и не виждам защо Линукс би се огънал да ги преиначи. Това е по принцип, аз нямам NTFS дял за да пробвам.

Можеш да погледнеш и таблицата на скачените дискове в /etc/fstab (текстов файл), а ако се наложи да свалиш нещо ползвай umount.

Аз също ползвам Мандрейк 10.0 (първия ми домашен Линукс). Засега нямам оплаквания или сериозни проблеми, но като всичко ново си иска времето...

Някой ще ни светне ли кой е най-бързия, удобен и лесен начин за обновяване на дистрибуцията и програмите (вече има 10.1)? Знам за Yum, но тя май е само за Fedora и Red Hat? Чух и за up2date, но все още без подробности...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 3
    Последно: 27-08-09, 23:17
  2. Честито - WIN XP SP3 !!! Official
    От Mr.TECHNO във форум Windows
    Отговори: 23
    Последно: 08-05-08, 23:45

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе