коя я дистрибуция е най-подходяща за ...
Най после и аз се реших да пробвам Линукс.Но останах с впечатлението,че някой дистрибуции са капризни към хардуера-ако не и всички.Дъното ми е asus a7n8x deluxe SATA с чипсет nForce2, интерисувам се някой с такъв компонент с ква дистрибуция на Линукс работи и имал ли е проблем с откриването на харда при инсталация.Също и за кабеления ми модем който е Terayon tj715 се интерисувам дали ще имам някъв проблем да подкарам нет( разбрах че по някакъв начин той трябва да е свързан към Лан картата ????), понеже като цяло съм се спряла на Suse8.0.
И по конкретно кажете ми моля коя дистрибуция на Линукс да избера(ако SUSE-то не ми свърши работа) за да нямам кой знай кви проблеми при инсталацията с въпросния хардуер понеже съм лаик и сефте ще се сблъсквам с Линукс.
10х предварително.
Почти всички по-нови дистрибуции поддържат хардуера, който имаш.
Единствено проблем можеш да имаш със звуковата карта, но и това се оправя лесно.
Щом като си начинаещ бих ти препоръчал Mandrake Linux 10.0 или Suse 9.1
И двете дистрибуции са предимно Desktop ориентирани и с тях се работи много лесно и всичко е много интуитивно - инсталация, настройки ...
Ти прецени коя ще избереш.
Успех от мен, и добре дошъл в света на Linux :)
Fedora Core2 sy6to e desktop orientirata OS. Za nashinaeshti e super. Nq ti preporychvam
SuSЕ трябва да ти свърши работа. Иначе аз съм със същото дъно и съм сложил ДЕБИАН, който върви прекрасно. Обаче малко гимнастики се искат там додето тръгне както човек иска. Ако евентуално не ти тръгне САТА-та на СуСе-то, си сложи по-нов кернел ама пак от тия, дето СуСЕ са си ги пачвали. Не помня вече от коя версия насам има стандартно драйвери за Силикон-контролера, дето е за РАЙДа на дъното. Нещо ако не ти върви по дъното както трябва, споделяй.
Update-ни си kernel-а д версия 2.6.* (за предпочитане е последната версия)Те с поддържат доста нов hardware като SATA например. След инстал-а на коя да е дистрибуция упдейтваш си кернел-а и всичко е пушка :)
<font face="Verdana"></font id="Verdana"><font face="Verdana"></font id="Verdana">Еми да се присъединя и аз към към даването на съвети на начинаещи линукс юзъри. Та аз също препоръчвам SuSE и то 9.1, е зависи разбира се от машината, че малко тежичко ще дойде ако нямаш поне 256 рам мин.,а за процесор, към 1 Гхц е добре.Аз съм на 1,8 с 256 рам и ми върви супер. Иначе това е единствения линукс досега, който ми е намерил всичкия хардуер без проблем за нищо. Аз лично съм много доволен от тази дистрибуция и смятам да продължа да я ползвам.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Най после и аз се реших да пробвам Линукс.Но останах с впечатлението,че някой дистрибуции са капризни към хардуера-ако не и всички.Дъното ми е asus a7n8x deluxe SATA с чипсет nForce2, интерисувам се някой с такъв компонент с ква дистрибуция на Линукс работи и имал ли е проблем с откриването на харда при инсталация.Също и за кабеления ми модем който е Terayon tj715 се интерисувам дали ще имам някъв проблем да подкарам нет( разбрах че по някакъв начин той трябва да е свързан към Лан картата ????), понеже като цяло съм се спряла на Suse8.0.
И по конкретно кажете ми моля коя дистрибуция на Линукс да избера(ако SUSE-то не ми свърши работа) за да нямам кой знай кви проблеми при инсталацията с въпросния хардуер понеже съм лаик и сефте ще се сблъсквам с Линукс.
10х предварително.
<div align="right">Originally posted by solaris*-*06/08/2004*:* 11:36:02</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Sun Java Desktop System 2003 - ще ти отива и на ника :))
http://wwws.sun.com/software/javadesktopsystem/
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Щом като си начинаещ бих ти препоръчал Mandrake Linux 10.0 или Suse 9.1
<div align="right">Originally posted by spidera*-*06/08/2004*:* 13:37:18</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Аз не бих препоръчал Mandrake на начинаещ. Почти половината приложения трябва да се прекомпилират, за да заработят. Suse-то е друга работа. Почти идеално се справя с първоначалната инсталация.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Sun Java Desktop System 2003 - ще ти отива и на ника :))
http://wwws.sun.com/software/javadesktopsystem/
<div align="right">Originally posted by skynet*-*24/10/2004*:* 01:52:47</div id="right">
Една от идеите на отворения софтуер е да е безплатен, а не както Sun заявяват "Java Desktop System, Release 2 delivers the best of open source softwarе" а отдолу "Promotion - 50% off Pricing!" и като речеш да видиш тази велика отстъпка виждаш " FREE <u>EVALUATION</u> SOFTWARE". Е това е малко далечко от Open Source и Linux.
Една от идеите на отворения софтуер е да е безплатен, а не както Sun заявяват "Java Desktop System, Release 2 delivers the best of open source softwarе" а отдолу "Promotion - 50% off Pricing!" и като речеш да видиш тази велика отстъпка виждаш " FREE <u>EVALUATION</u> SOFTWARE". Е това е малко далечко от Open Source и Linux.
<div align="right">Originally posted by silverfox*-*24/10/2004*:* 09:54:16</div id="right">
Нещо объркваш понятията. Free software и Open source software са различни неща.
Може да изтеглиш безплатна програма, която да не е Open source software, както може да купиш програма със Open source (например случая със Java Desktop System).
А къде им е изходния код тогава?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Introduction
Open source doesn't just mean access to the source code. The distribution terms of open-source software must comply with the following criteria:
1. Free Redistribution
The license shall not restrict any party from selling or giving away the software as a component of an aggregate software distribution containing programs from several different sources. The license shall not require a royalty or other fee for such sale.
http://www.opensource.org/docs/definition.php
Silver, на господина дето пита за подходяща дистрибуция едва ли ще му е нужен кода. Sun Javata съм я пускал, доста приятна е, стига да му намери целия хардуер, лично аз за непретенциозни потребители които искат да заменят Уиндоус като десктоп ОС, а не да прекомпилират ядра и прочие, винаги препоръчвам http://linspire.com/ или http://lycoris.com/ защото идеално задоволяват нуждите им.
@skynet
Аз не съм казвал, че му трябва кода - просто стана малко офтопик. Идеята ми беше, че след като се е насочил към Linux, най-вероятно му трябва безплатна операционна с-ма, а не 50% off. [8D]
Ami shtom nqmash opit s linux i az ti preporacham SuSE, az sashto sam s nForce2 i trqbvashe 1-2 dena da cheta forumi dokato si podkaram zvuka pod slackware. Dokato pri SuSE vsichko tragna ot parvia pat i raboteshe idealno :)
Veche drug e vaprosa che men SuSE ne me kefi zaradi tova che vsichko si pravi avtomatichno i vaobshte nemoje da usetish koe zashto stava taka, sled instalaciata ima 1000 nerazbiraemi file-a, da se chudish koi za kakvo e.. povecheto mu nastroiki stavat prez GUI... i taka :))). Az pochnah da polzvam po seriozno linux kogato reshih da si pravq gateway i povecheto mi opit e prez conzolata :), zatova SUSE mi e mnogo neudoben, dosega sam bil s openbsd, freebsd, slackware, redhat, mandrake, suse.. no nai udobno mi e slackware. FreeBSD sashto e hubav izbor :))