Re: Какъв Linux за P3 450
Мисля че Slackware ще е идеално за теб.А това че е тромаво може да е от графичната среда,но по принцип SUSE-то си е по тромаво(в сравнение с Slackware).Успех
Damn Small Linux a.k.a. DSL
http://www.damnsmalllinux.org/
~50MB:
XMMS (MP3, CD Music, and MPEG), FTP client, Dillo web browser, links web browser, FireFox, spreadsheet, Sylpheed email, spellcheck (US English), a word-processor (FLwriter), three editors (Beaver, Vim, and Nano [Pico clone]), graphics editing and viewing (Xpaint, and xzgv), Xpdf (PDF Viewer), emelFM (file manager), Naim (AIM, ICQ, IRC), VNCviwer, Rdesktop, SSH/SCP server and client, DHCP client, PPP, PPPoE (ADSL), a web server, calculator, generic and GhostScript printer support, NFS, Fluxbox window manager, games, system monitoring apps, a host of command line tools, USB support, and pcmcia support, some wireless support.
и върви на всичко над "486DX with 16MB of Ram"
От всички дистрибуции, които съм виждал, най-производителна е gentoo. При това води с голяма преднина...за сравнение - на P2@400MHz squid под slack даваше среден трансфер на кеширан обект м/у 6 и 7МБ/сек. Същата машина с gentoo дава трансфер 9-10МБ/с.
Длъжен съм да спомена обаче, че тази производителност не идва даром, а чрез локално компилиране на ЦЯЛАТА система (повтарям: цялата, не само ядрото).
още един глас за слак-а, особено ако не ползваш графична среда.
Аз да попитам за този СЛАК, понеже мисля сегашния ми комп да гп правя на сервер, а той е: CELERON 1300, 512SDRAM HDD 5.1GB за него дали ще стане да му кача този слак като искам да го изпозлвам за FTP, HTTP & router.
Май нещо не сте почитатели на минималистичните дистрибуции?* :) Само да кажа, че DSL е Debian базиран, т.е. освен че е малък и има най-леката графична среда, ами и е доста надежден.* :coolsmiley:
Screenshot: http://www.damnsmalllinux.org/dsl-2.3jwm.jpg
Цитат:
Първоначално публикувано от glarus
Аз да попитам за този СЛАК, понеже мисля сегашния ми комп да гп правя на сервер, а той е: CELERON 1300, 512SDRAM HDD 5.1GB за него дали ще стане да му кача този слак като искам да го изпозлвам за FTP, HTTP & router.
пушка е!
Цитат:
Първоначално публикувано от silverfox
Май нещо не сте почитатели на минималистичните дистрибуции?
почитатели сме... имам си едно флашче с гореспомената дистибуция, върши перфектна работа за "кризисни ситуации" или когато нямам права на дадена машина... но все пак не е дистрибуция за сървър 24/7, особено за рутер, където се изискват редовни упдейти и т.н.
Цитат:
Първоначално публикувано от silverfox
Май нещо не сте почитатели на минималистичните дистрибуции? :) Само да кажа, че DSL е Debian базиран, т.е. освен че е малък и има най-леката графична среда, ами и е доста надежден. :coolsmiley:
Screenshot: http://www.damnsmalllinux.org/dsl-2.3jwm.jpg
Пускал съм ДСЛ.
Да, fluxbox е много бърз desktop manager, който освен taskbar и икони, които сам трябва да описваш във текстов файл друго не предлага. По-малък е от 1МБ и това обяснява защо е толкова бърз - просто нищо не предлага.
Скоро пробвах SLAX - базиран е на slackware, за графична среда ползва KDE и ми хареса много повече от DSL.
В конкретния случай човека иска да пуска сървър и по тази причина минималистична дистрибуция не е добро решение.
Цитат:
vectorlinux :coolsmiley: :yahoo:
Ама зависи какво ще правиш на тоя компютър
Мдаам, темата май ще се изроди в "коя е вашата любима дистрибуция" - спор, в който не желая да участвам. ;-))))))
Явно така стана. :Drinks: Аз все пак съм на мнение, че за слаби машини не трябва да се използват пълноценни дистрибуции. Това, че една дистрибуция е минималистична, не значи, че не е надеждна. А колкото повече опции има една графична среда, толкова повече бъгове :) . Да не говорим, че за сървър се използва конзола заради сигурността.
Цитат:
Първоначално публикувано от XaugyTuH
vectorlinux :coolsmiley: :yahoo:
Ама зависи какво ще правиш на тоя компютър
Извинявам се, не видях че си написал какво икаш........
Та щом ще е сървър, най-добрата ОС за тази цел е тази e в подписа ми.
е кой ти пречи да "деселектнеш" графичната среда при инсталацията?
Цитат:
Първоначално публикувано от dark
е кой ти пречи да "деселектнеш" графичната среда при инсталацията?
Не е нужно да я деселектваш, достатъчно е да не стои включена, когато не ти трябва.