Какво преставляват *.run файловете?
Извинявам се за ламерския въпрос, но съм си такъв. Изпратиха ми един *.run файл, за който знам единствено, че е за линукс и че би трябвало да е изпълним (поне аз така си мисля).
За да го стартирам си инсталирах едно попаднало ми SUSE 10, но при двойно кликване текстов редактор ми отваря сорс код.
Въпроса е как да го стартирам тоя файл? Компилиране ли иска, що ли?
Ако на някой му се занимава, моля да ми обясни как да го стартирам. Ама по-простичко, защото и аз не съм сложен :))
Предварително благодаря.
Re: Какво преставляват *.run файловете?
Цитат:
Първоначално публикувано от DoRa
DoRa, по изключение намирам отговорът ти за неуместен в конкретния случай. Нито GNU/Linux (в раздел "Linux" сме все пак), нито някоя друга *NIX операционна система, не е толкова безумна като MS Windows, че да определя вида на файла по неговото име. (Нарочно не използвах думата "разширение", защото това пак е измислица на Майкрософт)
Little_Alien,
С подобно име (завършващо на ".run") се разпрострняват драйверите на NVidia. Специално те
представляват bash скриптове, към чийто край е добавен архив. При стартиране чрез bash скриптът кара разархивиращата програма да пропусне определен брой байтове от началото на файла (частта, където е скрипта) и да разархивира края (добавения архив), след което изпълнява определени действия в/у разархивираните файлове.
Идеята е, че това нещо работи като саморазархивиращ се инсталатор.
ЛИНК: http://download.nvidia.com/XFree86/L...-8776-pkg2.run
Видът на даден файл може да се определи с помощта на програматта "file".
Код:
file NVIDIA-Linux-x86_64-1.0-8776-pkg2.run
NVIDIA-Linux-x86_64-1.0-8776-pkg2.run: Bourne shell script text executable
Re: Какво преставляват *.run файловете?
лесно можеш да го подкараш когато си в конзола и с root права и напишеш в директорията където е файла
sh ./imetonafile.run . Обикновенно драйверите на ATI и nVidia са такива файлове , лесно става ;)
Ако става въпрос за драйвер на АТИ пиши на лична , че там инсталирането е по-сложно и след като се сложи трябва да се пишат още неща (като aticonfig --initial)