Класация на LinuxQuestions.org за 2006 година
Потребителите на LinuxQuestions.org определиха чрез гласуване най -добър пакет в своята категория за 2006г. както следва:
Distribution of the Year - Ubuntu (26.44%)
Live Distribution of the Year - Knoppix (26.22%)
Browser of the Year - Firefox (74.61%)
Database of the Year - MySQL (61.68%)
Office Suite of the Year - OpenOffice.org (89.79%)
Desktop Environment of the Year - KDE (56.58%)
Video Media Player Application of the Year - mplayer (41.93%)
Video Authoring Application of the Year - Kino (27.81%)
Audio Media Player Application of the Year - amaroK (57.07%)
Audio Authoring Application of the Year - Audacity (67.07%)
Multimedia Utility of the Year - K3b (69.51%)
Messaging Application of the Year - Gaim(51.52%)
Window Manager of the Year - Fluxbox (21.44%)
IDE of the Year - Eclipse (34.47%)
Mail Client of the Year - Thunderbird (52.74%)
Text Editor of the Year - vi/vim (38.42%)
Graphics Application of the Year - GIMP (65.60%)
Security Application of the Year - NMAP (20.94%)
Windows on Linux Application of the Year - Wine (50.10%)
Web Development Editor of the Year - Quanta (36.34%)
Shell of the Year - bash (89.45%)
Източник: LinuxQuestions.org
Re: Класация на LinuxQuestions.org за 2006 година
С някои съм съгласен, с други не, а трети въобще не ползвам :)
Мдам. И аз така.
От една страна вече взе да ми писва навсякъде да чета за Ubuntu. Не познавам човек, който сериозно да ползва GNU/Linux и да харесва Ubuntu. От друга страна получава овациите ми, щом конвертира потребители на Майкрософт към правилната кауза.
:Drinks:
Нали все от някъде трябва да се започне. ;-)
Цитат:
Първоначално публикувано от Ghost
Мдам. И аз така.
От една страна вече взе да ми писва навсякъде да чета за Ubuntu. Не познавам човек, който сериозно да ползва GNU/Linux и да харесва Ubuntu. От друга страна получава овациите ми, щом конвертира потребители на Майкрософт към правилната кауза.
:Drinks:
За съвсем начинаещи е незаменим особено от към разпознаване и драйвери за по-екзотичен хардуер също както и за автоматично разрешаване на зависимости на библиотеки при инсталиране на нови пакети. Поне мен с това ме спечели, а после му бих шута ;-)
Е, то в наши дни всички модерни дистрота си имат някакъв удобен инструмент за управление на пакетите и зависимостите - apt, emerge, yum, yest...
Това Ubuntu все повече и повече се говори за него.
Напълно споделям мнението на Ghost. Може би за десктоп компютър да става, но един сървър не съм видял на Убунту..
А за шеловете си мислих, че има повече разнообразие, но според статистиката почти всички обичат баш..
Хах...Ubuntu за сървър...Имам приятел, който покрай моите добри отзиви реши да пробва Gentoo. Много му се радваше и си го ползваше безпроблемно, докато не му гръмна диска на работната станция. За по-лесно и бързо сложи Ubuntu. Хмхм...докато бяхме в казармата не съм го чувал да ругае, но по отношение бързодействието на Ubuntu какви думи се изсипаха не е истина...
;-)))))
Убунту, Убунту, но в някои случаи е много удобен. Като да речем да го сложиш на някое офис ПиСи в службата. Много опростява нещата. Има една камара софуер, който можеш да инсталираш и ако някой не иска да си купува ХР е идеален вариант. Почти всичко работи от раз, а особено аутомаунтите спестяват много работа :) . За неудома трябва мързеливо дистро, а вкъщи всеки да се учи на каквото иска!
Истината е, че Убунту има и други положителни черти, които са много по-важни. Примерно long term support, но много задълбахме ;-)
Истинските сървъри са на слак. Останалите използват каквото искат, но рано или късно си идват на думата. ;-)
За десктоп не знам кое е хубаво и кое лошо. Такова не съм ползвал от 2002ра насам. Тогава всички бяха дървета.
На сайта на убунти, пише, че се предглага в два варианта: десктоп и сървър
Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
На сайта на убунти, пише, че се предглага в два варианта: десктоп и сървър
Точно така. Също предлагат и платена поддръжка. За много компании това е привлекателна оферта - да имат поддръжка от разработчиците, вместо от друго място.