Резултати от 1 до 10 от общо 10

Иде ли Microsoft Linux ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    796
    #1

    Иде ли Microsoft Linux ?

    Том Ханрахан(Tom Hanrahan) е назначен на поста директор на лабораторията за взаимодействие/съвместимост с Linux, освен това продължава сключването на договори между MS и редица Open Soruce компании :
    http://news.digitaltrends.com/news/s..._with_linspire
    http://news.zdnet.co.uk/software/0,1...9287480,00.htm
    http://ctrambler.wordpress.com/2007/...-keep-falling/
    http://www.linux-watch.com/news/NS4862361523.html
    Постепенната промяна на политиката на MS от пълно отричане към сътрудничество напомня за много други "нещица":
    doublespace, MS SQL, антивирусните програми на MS, MediaPlayer, Internet/MSN, MSN-messenger и доста други по-непознати случаи в които в началото компанията от Редмонт по-скоро враждебна към някои иновации, а към други е откровенно скептична. Но след като Internet се доказва, а MSN се проваля и след, като се оказва че access не може да е конкурент на Sybase, IBM и Oracle, MS променя политиката си на 180 градуса и приема конкурентните технологии като свои.

    По горната аналогия логична стъпка би било и появяването на дистрибуция MS Linux. Факта че една не особенно стабилна и доста попретрупана дистрибуция като Novell/SUSE се представя за "върха" на Linux и особенно акцентирането на предимства в проблемни области, които никога не са били проблем в Linux ме кара да мисля, че MS внимателно опипва почвата с цел евентуална намеса на засега малкия, но бързо растящ пазарен сегмент на Linux продукти.

    Не бих искал моя пост да се приема като враждебен към MS. Нещо повече аз смятам, че Билл Гейтс и компания имат голям принос за бързото внедряване на модерните компютърни технологии във бита и бизнеса. И този пост е по-скоро за да чуя мнението на уважаваните от мен съфорумци по въпроса : Дали очаквате MS да започне да продава Linux , и какво би било Вашето мнение/отношение към една такава дистрибуция ?

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #2

    Re: Иде ли Microsoft Linux ?

    Само не разбрах първият линк за какво е.

  4. Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    796
    #3

    Re: Иде ли Microsoft Linux ?

    Цитат Първоначално публикувано от IvO™
    Само не разбрах първият линк за какво е.
    Мea culpa. Вече е поправено .

  5. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #4

    Иде ли Microsoft Linux? Идва, вече е тук!!! :-)

    Windows Genuine Advantage разпозна Xubuntu като легален Windows

    18.06.2007 | PCWorld.bg


    "Най-голямата новина за всички привърженици на Linux през уикенда беше, че Windows Genuine Advantage разпозна копие на Xubuntu Linux като легално копие на Windows.

    До този факт се е стигнало, когато Linux потребител се е опитал от сървърите на microsoft.com с браузър IE4Linux да свали Windows Defender.

    Сървърите на Microsoft са провели теста за легалност Genuine Advantage като за тази цел е трябвало да се използва алтернативният метод, тъй като IE4Linux не поддържа Active X.

    За тази цел трябва да се свали малка програмка, която генерира код. След като е бил копиран на сайта на Microsoft, се получило и съобщението, че това копие на Windows (всъщност Xubuntu) е легално и може да свали Windows Defender.

    В Интернет дори вече има и видео, което показва целия номер."



    Линк: http://pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=3854


    Коментар:

  6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #5

    Re: Иде ли Microsoft Linux ?

    за мен не би било учудващо, защото грубо казано linux беше ОС "направи си сам", а windows окончателно се запъти към статуса "за масовия дебил". определено има пазарна ниша за по-friendly *nix, който да е за M$ традиционалистите, които не се задоволяват с "черната кутия", на която все повече започва да прилича windows ("цъкни тук и ще стане еди-какво-си... може би" . ама как, ама кога - никой не ти казва)

    длъжен съм да отбележа, че никога не ми се е налагало да се занимавам с post-DOS не-М$ OS, така че може да ми убягва някой тънък момент, но гласовете така ми говорят

  7. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #6

    Иде ли Microsoft Linux? За някои - не!!! :-)

    Linux компании отказаха да сключат сделки с Microsoft

    RedHat и Ububntu не склониха на технологични споразумения, каквито софтурният гигант вече има с няколко доставчици на отворен код

    20/06/2007 | TechNews.bg


    "Red Hat и Ubuntu, едни от най-големите дистрибутори на Linux, отказаха на Microsoft да сключат технологична сделка за лицензи, подобна на тези, които софтуерният гигант вече има с други доставчици на решения с отворен код.

    Преди време се появиха слухове в мрежата, че Ubuntu преговаря с Microsoft. От друга страна, Red Hat реши да направи изявление, след като от известно време наблюдава действията на гиганта от Редмънт. От Linux компанията заявиха, че нямат интерес от сделка с Microsoft и все още вярват, че отвореният код и иновациите, свързани с него, не трябва да бъдат подлагани на необосновани цени и липса на прозрачност, писа informationweek.

    Ubuntu влезе в спор със софтуерния гигант за подписване на споразумение, в което патентните нарушения не са уточнени. Преди известно време Microsoft обвини софтуера с отворен код, като Linux, че нарушава 235 от нейните патенти, но не предостави списък с нарушенията, въпреки искането на такъв от страна на общността на отворения код.

    По-рано през този месец Linspire, която също разпространява Linux за десктопи, стана поредният дистрибутор на отворен код, който подписва договор с Microsoft. Споразумението, което е подобно на тези с Novell, JBoss, Xandros, XenSource и Zend, предпазва потребителите на Linspire от нарушаване на интелектуалната собственост и патентите на Microsoft.

    В отказа си за сделка със софтуерния гигант, Ubuntu пояснява, че не се налага да защитава своите потребители, тъй като обвиненията на Microsoft за нарушаване на неуточнени патенти нямат каквато и да е било правна тежест. Освен това дистрибуторът на Linux смята, че тези обвинения в никакъв случай няма да насърчат компанията да работи заедно с Microsoft по каквито и да било проекти, независимо колко печеливши биха били те, освен ако от Редмънт не си променят позицията по въпроса."



    Линк: http://technews.bg/info.php?id=4139

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #7

    Re: Иде ли Microsoft Linux ?

    Поредна Linux фирма отказа на Microsoft

    Mandriva няма да сключва споразумение с Редмънт

    22/06/2007 | TechNews.bg


    "Шефът на Linux компанията Mandriva, Франсоа Банкилон, написа в своя блог, че няма намерение да се присъедини към списъка от фирми, предлагащи софтуер с отворен код и сключили договор с Microsoft.

    Несъмнено съвместимостта между Windows и Linux е от съществено значение и този проблем трябва да бъде разрешен. А всяко нещо, което помага за решаването му е добро, пише Банкилон. Най-добрият начин за справяне с проблема са отворените стандарти, добавя той.

    Що се отнася до твръдението на Microsoft, че са били нарушени над 200 нейни патента от общността с отворен код, Бакилон коментира, че компанията му не е привърженик на софтуерните патенти и че настоящата патентна система спъва развитието на цялата индустрия.

    Шефът на Mandriva заяви най-безцеремонно, че компанията му не смята за нужно да плаща пари за защита на интелектуална собственост нито на Microsoft, нито на когото и да било, писа CNET. Тези негови думи са като ехо на изказването на Марк Шутълуърд от компанията Canonical, стояща зад популярната Ubuntu дистрибуция. Шутълуърд написа в своя блог, че обещанието на Microsoft да не предприема правни мерки срещу неуточнени патенти няма никаква стойност.

    Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция в света, според сайта за следене на отворения код DistroWatch.com. OpenSuse на Novell е на второ място, следвана от Fedora на Red Hat. Четвърта по популярност е Debian, а дистрибуцията на Mandriva е на пето място."



    Линк: http://technews.bg/info.php?id=4187

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #8

    Re: Иде ли Microsoft Linux ?

    Микромеките видяха средния пръст. Номерът с FUD-а за патентите не мина. Само дето се набутаха $400млн за сделката с Новел. И като сложим в кюпа и провала с Windows Vista (Глиста), бих казал, че сметките им определено са излезнали криви.

    Браво на Червената шапчица, че първи ги отсвириха.

  11. Member
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    957
    #9

    Re: Иде ли Microsoft Linux ?

    Браво и на останалите, че ги отрязаха и то в прав текст.
    Само се чудя на поведението на Linspire - за втори път проявяват съглашателство.
    Защото само когато общността на отворения код е единна Майкрософт ще духа супата!

  12. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #10

    Re: Иде ли Microsoft Linux ?

    Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    Микромеките видяха средния пръст. Номерът с FUD-а за патентите не мина. Само дето се набутаха $400млн за сделката с Новел.
    Ами те затова обявиха предсрочно спиране на ХР и Офиса, да избият по-бързо загубата чрез продажба на Глиста

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. PI 133 RAM 32 - Linux ot CD
    От CARROT във форум Linux
    Отговори: 2
    Последно: 24-02-04, 19:48
  2. MS OS vs. Linux
    От Brat4eda във форум Общ - софтуер
    Отговори: 6
    Последно: 15-01-04, 02:09
  3. КОЙ LINUX ??
    От vesmes във форум Linux
    Отговори: 2
    Последно: 02-12-03, 18:14
  4. DWL-520 and Linux
    От lil във форум Linux
    Отговори: 1
    Последно: 20-11-03, 11:38
  5. Microsoft Buys Linux
    От jinom във форум Linux
    Отговори: 3
    Последно: 03-04-03, 02:24

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе