проблем с линукс с виртуална машина
със Windows XP SP3 съм и съм инсталирал виртуална машина Virtualbox, като на нея съм сложил линукс Ubunto v8.04.Проблемът ми е следния:
при зареждане на линукса на виртуалната машина екранът не ми се отваря на целия размер а само като прозорец в средата на екрана.Избирам функцията fullscreen mode , преминавам в пълноекранен режим, но размерът на работния екран остава същия, само острани всичко става черно.
Някой може ли да ми каже какъв е проблема.
П.П. под линукс не съм инсталирал драйвери за вдеокарта. Говоря за лаптоп fujitsu-siemens
Re: проблем с линукс с виртуална машина
Провери ли си настройките на разделителната способност на виртуалната машина и на инсталираната върху виртуалната машина система ?
А като пуснеш виртуалната машина, инсталирал ли си Guest Additions от менюто Devices ?
P.S. Да не пускам втори пост - няма какви драйвери да инсталираш на ubuntu-то , видео картата е симулирана от virtualbox-a .
А може проблемът да е във virtual box-а, виж дали той има някакви графични настройки за пълен екран, нямам опит с него, ползвам vmware и virtual pc... Или windows видеодрайвера отказва да "изпадне" в тая резолюция? Чувал съм, че има и lcd дисплеи, които могат да се настройват да не разпъват non-native резолюции на цял екран...
Не мисля, че има проблем със самото ubuntu (то си има достатъчно проблеми, пробвах 8-цата с KDE4, бъгня!). А иначе наистина най-добре си качи и виртуалните драйвери за машината, Guest Additions или както са там.
А може да инсталираш убунтуто и направо върху NTFS дял, сигурен съм, че го предлага, на цената на "леко намалена дискова производителност", както казва.
проблемът е в разделителната способност.
Линукс не ми позволява по-голяма разделителна спосбност от 800х600.Пробвах и сложих един ХР и там ми даде по-голяма разделителна способност и респективно ми отвори по голям екран.
благодаря на всички за отзоваването. :ole