Коя дистрибуция предпочитате и защо?
Здравейте,
това е първата ми тема във форума на Setcom.bg. В интерес на истината предпочетох да пусна анкета. Като за първа анкета обаче първо искам да се представя на кратко. Казвам се Красимир и съм главен координатор на Ruse LUG (съществуващ от 9 април 2007г.). Основните ми интереси са Linux, Мрежова администрация, UNIX администрация.
Тема на анкетата: Каква дистрибуция предпочитате и защо?
Моят глас: Ползвам Slackware Linux.
Аргументация: Това е първата ми дистрибуция още през 1998г когато инсталирах за пръв път Linux на първата ми машина. Предпочитам го, защото е бърз, стабилен (може би защото основният му разработчик е малко консервативен), включва винаги актуални версии на повечето GNU приложения, изключително гъвкав е и не е обременен от графични конфигуратори, които понякога пречат да правим с операционната система това, което мислим за добре.
А вие, коя дистрибуция ползвате и защо? :Drinks:
Re: Коя дистрибуция предпочитате и защо?
Debian - Просто защото повечето хостинг компании го ползват и ми се налага да работя с него :). Иначе ... Fedora :)
Здравей krassyo и добре дошъл в форума :)
Лично аз ползвам Ubuntu , лесна инсталация, наличие на дебианският apt-get за инсталиране на софтуер, въобще това е линукс дистрибуцията която най много ми допада, преди това бях със Suse , но ми се струва някак си тромаво и мудно.
Първи стъпки правя в Slackware, иначе стартирах със Slax+USB flash-ка. Всичко е толкова различно и най-често използвам израза "How-to ..." в чичко Goole. Малко ми е странно да разархивирам на конзола и да пиша "?" почти след всяко нещо което се опитвам да направя но пък така е по "нашенски" :- ) .
Приветствам те за избора ти на Slackware-базирана дистрибуция. Въпрос на навик е това за разархивирането и инсталацията на приложения. В момента ми е доста по-удобно да ползвам инструментите pkgtool и slackpkg пред разни графични заместители. Ако това те затруднява - тествай Zenwalk. В тази дистрибуция са се постарали да решат някои въпроси като между тях: графичен инсталатор и зависимости.
Re:Коя дистрибуция предпочитате и защо?
Debian, за мен е добър компромис между стабилност и дружелюбност към потребителя.
Интересна анкета, но както и за всичко останало изниква и въпроса коя дистрибуция предпочимате ЗА КАКВО. Предпочимат една дистрибуция ако ще се прави сървър, друга ако се ще ползва за Десктоп и т.н. Това е като каква кола предпочитате. Ами ако ходя в планината на изглед предпочитам джип, ако ще карам по магистралата спортна :) :Drinks:
RHEL и CentOS за сървър, Fedora за десктоп.
Аз съм нов в Линукс и не съм на „ти” със компютърните езици или команди. Това в крайна сметка е работа на компютърните специалисти. Искам да кажа, че една ОС, която няма графична среда или я поддържа много слабо или частично е обречена на тесен кръг потребители. За масовия потребител това е голям проблем. За това е и голямата разлика в популярността на тази ОС с другата на Майкрософт. Точно поради тази причина сега съм с Убунту 9.04 понеже тя поддържа добра графична среда. На времето за първи път тръгнах с Кнопикс 4 и нещо си от едно живо СД. Не ми хареса, понеже нищо не разбрах. Сега се уча на Убунтуто и за един обикновен потребител, който му трябва компютър за интернет, офис, филми, музика, снимки и т.н. тази дистрибуция е много подходяща.