Досега не съм виждал ревю на български за тези слушалки. Също така вземайки в предвид цената им и това, че се продават само на 1 място у нас - реших да споделя мнението си, а и разбира се - да се похваля
След като си навих идеята да се сдобия с нови качествени слушалки - еднакво добри и за домашно ползване, така и навън - първо тръгнах от тип "тапи" на Pioneer за малко под 300 лв. Четох ревюта, четох мнения и стигнах до заключението за себе си, че тип "тапи" колкото и да са удобни за носене навън - си имат недостатъци за сериозно ползване, особено у дома. Тогава се насочих към Pioneer HDJ-2000 - професионални DJ слушалки, много хвалени за техният звук, качествена изработка и издържливост. Ноо... четох и мнения, че не са особено подходящи за MP3 плеъри.
Тогава се загледах в едни супер скъпи слушалки Bose Quiet Comfort 15 - цена 699 лв, ако се поръчат онлайн дават 5% отстъпка. Почнах да чета ревюта и мнения за тях и се оказа че този модел на Sennheiser PXC 450 Noise Gard Advance ги превъзхожда, при почти еднаква цена. Признавам си, че Sennheiser ми беше напълно непознато име и се учудих да разбера че е голямо име при слушалките от висок клас.
И двата модела са предназначени за пътуващи най-вече със самолети. Активното им шумоподтискане изисква 1 AAA батерия в слушалките. Те имат микрофони отвън, улавят звуците под 1000 Hz и чрез инвертиран по фаза звук почти напълно го подтискат. Четох, че Sennheiser 450 имат по-добър звук от Bose QC 15, по-добре подтискат шума и не на последно място - при Bose когато свърши батерията - свършва и музиката. При Sennheiser 450 в такъв случай просто се превключва едно малко ключе на лявата слушалка от Normal на Bypass режим и тогава се слуша без шумоподтискането. На дясната слушалка странично има разположени няколко бутона:
- talk through - когато се докосне, музиката спира, включва се външният микрофон и можеш да разговаряш с някого си без да сваляш слушалките;
- volume + - силата на звука, когато Noise Gard e включен
- Noise Gard on/off бутон
Слушалките идват в луксозна опаковка, като с тях има полутвърд калъф за транспортиране в сгънато състояние - заемат удивително малко място и могат да се сгъват по 3 различни начина. 2 батерии AAA (изтощени), преходник за слушалките, както и специален адаптер за включване в аудио системите в самолетите.
Първи впечатления - първо ги изпробвах без музика, само включих Noise Gard. Те и без шумоподтискането имат много добра изолация от шума, а с него усещането е все едно си под вода или в някаква дупка - малко странно в началото. Шумният ми климатик над мен почти спря да се чува.
А музиката.... просто ме удивиха и ме накараха да се усмихна от удоволствието. В доста ревюта четох че звука им е crisp - тоест отчетлив. Да, така звучат, отчетливо в целият звуков диапазон. Добри баси, добри средни и високи. Аз съм пристрастен към високите честоти, а с тези слушалки даже ми се струва че са малко в повечко изразени.
Като технически параметри, за звука дават диапазон 8 Hz - 28 000 Hz или казано с други думи - повече от колкото слуха може да възприеме.
Е, сега чакам времето да се постопли и да видим дали ще се престраша да се покажа с тях навън...