Re: Качествени HiFi слушалки
Цитат:
Първоначално публикувано от hristoslav2
По правило слушалки не се ползват за слушане на HiFi !!!! /те са само за музикални инвалиди/ не искам да обидя никого...
Шефе, такива дебелни изказвания не са подходящи в технически форум.
Евтините ми слушалки за под 150 лева + бюджетната ми звукова карта ще разбият като звук твоята аудио система отвсякъде :yahoo: А кой е музикален инвалид, няма да коментирам :-memnon
Цитат:
Първоначално публикувано от CrossBlade
Шефе, такива дебелни изказвания не са подходящи в технически форум.
Евтините ми слушалки за под 150 лева + бюджетната ми звукова карта ще разбият като звук твоята аудио система отвсякъде :yahoo: А кой е музикален инвалид, няма да коментирам :-memnon
задавал ли си си въпроса каква е звуковата картина на тези бюджетни слушалки които ползваш ? Със сигурност като видиш диаграмата -няма да ти хареса....що се отнася до звуковата ти карта-какви елементи са използвани в предусилвателя ?? Едва ли са на нивото на един усилвател от 10 серия
много ми е забавно като се появи някой и каже че вади страхотен звук от компа си-ако беше така то в звукозаписните студия щяха да ползват един гол компютър слушалки и микрофон.......забавно не мислиш ли? Студията нямаше да бъдат многоканални ,32-пистови с монитори за прослушване.....
друг е въпросът ако човекът иска да слуша някаква MP3-ка, уокмен,мини диск и не държи на звука като качество а просто любителски
затова го посъветвах ако държи на звука да си вземе нещо друго-но ако е просто любителско слушане тогава да си вземе слушалки на които просто му допада звука
проблемът е че не може да ги прослуша в магазините-всичките са запечатани пък и няма на какво да ги слушаш там-тогава ти остава да поразпиташ за мнения относно някои модел-и тук вече има проблем-някой ти хвали даден модел-съгласяваш се купуваш си го и когато си ги пуснеш у дома-звукът не ти допада-всеки има различно виждане за добър звук
моят съвет в такъв случай е да пообиколи близки и познати- собственици на слушалки и да ги прослуша-да натрупа впечатления
твое мнение-демокрация :Drinks: може да сме пълни противоположности като гледни точки,но
колкото повече мнения толкова по-добре
Колкото и нелогично да звучи, мнението на hristoslav2 за слушалките и HIFI ( макар стандарта HIFI описан от стандарта DIN 45500 далеч вече не представлява трудност за голяма част аудио апаратури ) е вярно и проблема не е само в качеството на слушалките, но и в способността на ухото да се уморява много по бързо от толкова неадекватно близко разположен звукоизточник, каквато е и мембраната на слушалката. След 20-30 мин слушане дори с умерени и ниски децибели и най-качествени и скъпи слушалки, ухото се адаптира към звуковата вълна като става нечуствително към голяма част от спектъра си,защитавайки се от претоварване, променя своята АЧХ и става инертно - затова почти винаги като свалим слушалките ухото "пищи" още дълго време и леко "недочуваме" .... тази промяна в чуваемостта е постепенна и скрита за нас и не се усеща под непрекъснатия саунд излизащ от слушалките...и така след определено различно за всеки време ( 30+ минути ) ухото вече не представлява надежден монитор за качеството на звука...затова и практиката на непрекъснато използване на слушалки от професионалистите при тяхната работа ( музиканти, звукозаписни студия и прочие ) е отхвърлена тотално....
За съжаление, всички слушалки които се продават са в опаковки и на място няма как да се разбере за качествата на този или онзи модел. Затова се търсят мнения. Затворени или отворени, сгъваеми или такива с габаритите на каска - изборът е различен за всеки. Спецификацията много често не отговаря на истината или пък дори такива с декларирана 10-30кХц 106db свирят пъти по-зле от 20-20КХц 94db...основния критерии винаги е бил и си остава ухото и разбирането за качествен звук. Все пак има производители, които са доказали достойнствата на продуктите си сред меломанските среди. Такива ревюта могат да се намерят много и то разбити за определен ценови диапазон. Например:
http://www.goodcans.com/HeadphoneRev...mendations.htm . Всеки избира според джоба си и изискванията си. Толкова....
добавено: и макар "това да се знае от всяко хлапе, но изглежда не от всички хлапета" , нямаше начин и тази тема да мине без дълбокомислени и обширно обяснени констатации от вида на "смешен си", "дебИлни" и т.н. Толерантността на някой хора тук към чуждото, почти винаги много по-добре обосновано като за "технически форум" мнение е нулева, а дискусия с аргументи - невъзможна. И то точно от хора с никаква или почти никаква техническа грамотност и познания ( участвуващите и четящите в bgaudio и bgaudioclub форуми ще ме разберат добре за какво и кой иде реч ) че не ми е много удобно нито смятам за коректно да плясна тук 10-на мнения на доказани технически грамотни и разбиращи хора там които много добре описват компетентността на Crossblade.
Човека иска да си купи слушалки около 40лева -вие какво направихте ,опитвате се да го откажете
Цитат:
Първоначално публикувано от granity
Човека иска да си купи слушалки около 40лева -вие какво направихте ,опитвате се да го откажете
Това е правилния подход :)
Купи си някакви слушалки за 40-50 лева и слушай с тях. Какво Hi-FI и слушалки - егати темата.
Помня още оня немски стандарт за Хай-Фи DIN 45500 . Дето го отмениха вече, защото на пазара няма повече от 5 % от устройствата покриващи го.
ПП. За справка - по памет - в честотен обхват -50-16000 hz се допуска неравномерности не повече от 12 dB !!!! Или пък задължението на този стандарт за Хай-фи да се према - средно звуково налягане от 1 паскал (или ниво 94 dB !!!!!)..... А сега де са слушалките тука питам Аз...
Благодаря за подкрепата Tommorow
удоволствие е за мен когато прочета мнението и подробните обяснения на компетентен човек
говорих за отворените слушалки-попаднах за първи път на едни такива преди 4 години -бях на гости-и се загледах в едни поставени на секцията-на мен ми се струваха повредени :)имаше растояние около 2 см между меката част обикаляща ухото и корпуса с говорителя/празно пространство определено от 3 крачета които държаха на дистанция корпуса
На моя въпрос защо са така слушалките-какво им се е случило-дмакина ми ги даде в ръцете,заведе ме в другата стая където беше уредбата му и ми каза да ги чуя-като ми обясни че ги е купил в този вид от Япония.Без колебание ги свързах и си пуснах едно CD.....и изпаднах в нирвана :)за първи път чувах такъв звук от слушалки/а съм слушал поне 5-6 модела и марки/
Отстрани на корпуса имаше надпис-NAKAMOTO-както помнят мнозина Японците бяха луди на тема студиен звук у дома през70, 80 и 90 те години-явно това беще едно от творенията им
имах едно джобно швейцарско ножче и развих болтчетата на решетката на корпуса/алуминиеви полусфери/
останах учуден-вместо един говорител с широк честотен диапазон -се показаха -2
единият високочестотен/2см/ поставен под ъгъл 45градуса и един по голям/5см/ -/явно средни и низки честоти/насочен под около 30 градуса/тоест никой от двата не биеше директно в ухото-ясно ти е защо
Цитат:
Първоначално публикувано от granity
не нищо подобно-просто му обясняваме какви са последствията за слуха му-от тук нататък си решава той
Питайте ги хората от http://www.head-fi.org/forums/f4/ какво мислят по въпроса и по колко време могат да слушат без да се уморят.
Ааа, и как получават eargazm.
АЧХ -то на слушалките не трябва да се сравнява с тази на колоните, защото звукът се възприема с различни "сензори".
Ще повторя CrossBlade, но това е най-евтиният начин за постигане на задоволително качество. Най-малкото не се дават пари за акустично оформление на помещението за слушане.
Изпревари ме с head-fi :) И какво беше това твърдение,че отворен тип слушалки са над 400 ?! и ги няма в България?
-бях на гости-и имах едно джобно швейцарско ножче и развих болтчетата на решетката на корпуса/алуминиеви полусфери/
Това е много силно!
Цитат:
Първоначално публикувано от varieca
Всеки има право да слуша колкото и както поиска. Ако въпросните "главанаци" ( мой превод на head-fi ) не спазват най-малко правилото от 85db - 8 часа, нагоре през 3db като времето на слушане се дели на половина спрямо предходната стъпка и последвано от поне 12 часа релакс, мога със сигурност да ти кажа какви ще са последните им слушалки които ще си купят... тези:
http://www.damienoneill.com/sites/id...earing_aid.jpg
но дори с high-end-а в слуховите апарати няма да имат същата чуваемост никога, най-малкото защото при 70% от NIHL ще имат и съсипани критични връзки. Както може би знаеш или не знаеш ушите ни не са стерео, а цяла 48-канална звукова система ( във всяко ухо звукът се разделя на 24 отделни канала, наречени критични връзки ). Критичните връзки правят възможно раздграничаването на различни звуци едновременно. Също така позволяват да чуваме избирателно в шумна среда, например разговор на парти или в шумно кафене. Увреждането на тези критични връзки така може да промени АЧХ-то на ухото ти, че и VEF -a на дядо ти ще ти се стори HI-FI :)
Съгласявам се, всички слушалки са за глухари и са с АЧХ много по-зле от на 300-левовите колони в панелка. Всички, включително високите модели динамични и елекстростатиците. :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от Vanquished
Изпревари ме с head-fi :) И какво беше това твърдение,че отворен тип слушалки са над 400 ?! и ги няма в България?
Не съм виждал такива в България /слушалките които описах по-горе са двулентови с цена 300$/
ако си виждал някъде отворени слушалки в България-дай някой линк-може да са на сносна цена и човека да си хареса някой модел
Tommorow ме е изпреварил с инфото -но пък е по изчерпателен за разлика от мен и е напълно прав
опитай се да продадеш на един аудифил слушалки и той ще ти се изсмее !!!
Цитат:
Първоначално публикувано от hristoslav2
..
опитай се да продадеш на един аудифил слушалки и той ще ти се изсмее !!!
:)