Отговор: Насичане на картината на SONY Bravia XR55X93JAEP и А1
Цитат:
Първоначално публикувано от
Gena_bs
А на останалите въпроси има ли отговор?
Инсталиран ли е в крайна сметка галваничен разделител преди телевизора? Други TV има ли по трасето?
Какво е включено в този токов кръг, освен телевизора? За 230V захранването питам, ако не си разбрал. Примерно печка, климатик, хладилник и т.н.
Ако наистина са сменяли main board и е гаранционен телевизорът - на сервиз!
Галваничен разделител съм почти сигурен, че няма. Входящия кабел е един, към него е свързан сплитер тройка, като от него тръгват три кабела за три телевизора.
На другите два телевизора то нямам този проблем. Сигнала там е топ.
Телевизора е в хола и друго няма включено в мрежата. Има климатик, но той в момента е изключен.
Кухнята си е на отделни бушони.
Всичко до преди 2 месеца беше наред, но изведнъж започнаха проблемите.
Днес ме посъветваха да закача феритен пръстен на кабела на тока. Можело да помогне.
Телевизора е извън гаранция и не ми се занимава със сервизи.
Даже довечера ще разменя СОНИТО с някой друг телевизор в апартамента да видя ще има ли смущения.
Gena_bs, чети подробно кой какво пише. Един пише едно, друг друго и ги мешаш. На последния коментиращ stan4o12 никакъв ремонт не са му правили и нищо не са сменяли по ТВ. Сигналът му идва по коаксиален кабел. Дори не включен в ТВ, а в станция за измерване на техниците близо до ТВ отзад, при включване на ТВ сигналът намалява, а при изключване на ТВ - уредът показва, че се нормализира. Сякаш има излъчване от ТВ, което и дистанционно повлиява близкия кабел. Иначе и аз бих пробвал галваничен разделител. Доста ме съмнява и да има отделен токов кръг само за ТВ и да изключи другите работи, заради ТВ-то.
На мен климатиците на охлаждане влият (поне единият) на субуфера при определени режими на работа. От токовете става нещо. Най-вероятно и при питащия.
Човекът ме е изпреварил и е написал преди мен. Това с размяната на ТВ-тата е добра идея и може да даде информация.
@VanDan,
Чета, чета. И никъде не съм писал, че са му правили ремонт на TV.
Един пише, друг го цитира, а ситуацията при него е различна. Резултат - пълна каша!
Уред слагали, който да измерва излъчването - глупости! Най-много някакъв ВЧ нивоизмерител да са включили.
Едва ли имат спектрален анализатор за CATV.
@stan4o12,
Нещо правено ли е в жилището, блока, къщата, района в момента, когато се е проявил проблем? Каквото и да е - локално или глобално.
Изкопи, включвания на нови абонати на енергото, местене на кабелни трасета и т.н.
Firmware на ТВ да си Update-вал тогава? Драйвери и актуализации на софтуер за XR-55X93J | Sony BG
Аз не разбирам, но и при мен като са идвали от местната кабеларка при проблеми, винаги включват кабела (било на дирека пред нас, било на влизането в жилището, било при съответното ТВ) в един уред и той мери разни работи по сигнала. Един път имаха време и техникът на молбата ми за ограмотяване ми даде някаква информация, но вече не помня подробности. Така и при него просто са наблюдавали, че "нивото" на сигнала в кабела при изключен ТВ е "добро" и се влошава, когато близко разположения ТВ се включи. И обратното. Не са мерили никакви излъчвания, а косвено си мислят, че е възможно да има нещо.
Извинявам се ако се опитвам да обяснявам неща, които разбираш по-добре от мен.
Няма проблеми!
Ето примерни уреди: TV Signal Strength Meters | Cable TV Signal Testers – GAOTek Inc. ; Catv Signal Level Meter - Equipo De Fibra Óptica - AliExpress
Просто такива резки изменения в сигнала и проблеми винаги са причинени от пипане по някоя от мрежите. Или аварийна ситуация, примерно.
Ако и на останалите изводи на splitter-а и другото захранване проблема е наличен, значи повредата е в телевизора, CAM+card, или нещо не се "разбират" помежду си.
А най-големите поразии се получават, когато някой започне да пипа това, за което си няма и най-малка представа даже как работи.:thumbdn:
Горчив личен многогодишен опит!
Тази вечер пробвах различни варианти и открих, че проблема е в КАМ модула.
Пускам канал 1 и като махна модула картината е кристал, като го поставя почва да сече. Размених КАМ модулите с този на другия ТВ и пак сече,, като го махна се оправя.
Нямам идея къде е проблема?
Дали е в КАМ модулите на А1 или е в СОНИТО?
Дайте съвет, какво да правя и дали някой е имал същия проблем.
Телевизора ли да сменям или оператора? :D
Пробвай да ъпдейтнеш фирмуера на КАМ модула.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Rumb@ta
Пробвай да ъпдейтнеш фирмуера на КАМ модула.
Как да го направя, че си нямам идея?
А сега прочети пак темата отначало и (или поста ми на предната стр.;) ) и виж как щеше да си спестиш всички тия драми... щот вече отдавна са ясни
Вземи приемник ако имат и елиминираш картата. Да, с карта е по-лесно, но няма да има проблеми. Комбинацията карта на кабеларка и Сони май някой път създават проблеми.
Доколкото помня написаното от началото на тази тема, проблемът е или във FW на TV, или в самия CAM (hw / FW) на A1.
FW update на CAM - мисля, че в сайта на A1 беше описано как става. Излиза съответно подменю в настройките на телевизора.
Също така трябва внимателно да се изключва и включва модула, при изключен TV, за да не се повредят контактните пинове на слота.
А аз доколкото си спомням "началото", освен от софта на Сони, на 1-2 им правиха ремонти в сервизи и им сменяха там споменатия майнборд.
При някои се е оправил със fw update на TV:
Solved: XR-55X90J AND cam module - Sony
Finally, it's here: Firmware update version 6.5660
It fixes the dreaded CAM pixelation problem and lots of other good stuff.
I have just downloaded it on my XR-55A90J TV and it seems to be working perfectly https://community.sony.co.uk/html/@F...milies/011.png
Актуалният fw е version 6.7546: Актуализация на фърмуера до v6.7546 | Sony BG
При други - със смяна на board:
Solved: XR-55X90J AND cam module - Page 2 - Sony
Днес получих съобщение от А1 на което мога да напиша коментар за вчерашното им посещение.
Написах това:
Цитат:
Здравейте, вчера 10.09.24г. ни посетиха техници. Провериха кабелите, сплитерите и връзките. Смениха някой части, сигнала се оправи, но насичането на всички канали остана. Обясниха ми, че има някакви смущения по трасето. Вечерта си поиграх и аз и открих, че проблема идва от CAM модула на телевизора. Телевизора ми е чисто нов - SONY XR-50X92K 4K Ultra HD LED SMART TV, ANDROID TV. Мой познат техник ме посъветва да го включа на канал 1 и махна CAM модула. Преди да премахна модула картината насичаше, но след издърпването му стана кристална. След минута пак го поставих и отново насичаше. Премахнах го и пак се оправи. Убеден съм, че проблема е точно там. Има ли решение на проблема и моля за съвети и напътствия за отстраняването му.
Като имам резултат ще пиша.
Междувременно ъпдейтнах софта на телевизора, но без резултат.
Не открих подменю в настройките на телевизора за FW update на CAM.
FW ъпдейт на CAM при мен беше в менюто за цифрова телевизия. Преди да дадеш да търси канали имаше опции за CAM. Виж там.