Потенциално фатален проблем със Sony KD-55X8505
Здравейте,
След 7-8 години вярна служба, нашият телевизор започна да се самоизключва и индикаторът му да мига 6 пъти в червено. Не съм оптимист, след като прочетох какво може да е изгоряло.
Въпросът е, че нямам инструментите и уменията за да измеря сам напреженията на различни места по компонентите му. Заслужава ли си да инвестирам в мултицет и няколко часа четене, разглобяване и мерене, само за да установя, че е изгоряло нещо, което ще струва половин или цял нов телевизор, ако изобщо се намери на пазара?
В чужбина, където се намира телевизорът, искат 160 евро само за диагностика и оферта за ремонт. За част от тези пари може и да успея да го транспортирам до България, ако има смисъл. А в най-лошия случай, имате ли идеи какво да правя с него?
Благодаря за всяко мнение, с което да си съставя представя дали и какви опции имам.
Отговор: Потенциално фатален проблем със Sony KD-55X8505
След изключване на телевизора от контакта за половин-един час, той поработва за няколко часа и се изключва със същата грешка. А напоследък вече и дотам не стига, а показва логото Android за няколко секунди, лявата половина от екрана като че ли леко потъмнява и телевизорът се изключва.
Опитах се да възстановя заводските настройки. Задържам двата бутона ON и Vol-, включвам в контакта и държа докато индикаторът от бял не стане зелен. Пускам бутоните, но на екрана дори и лого не се появява, остава си черен. Интересното е, че в този случай индикаторът не започва да мига червено, а угасва напълно.
След няколко такива опита се отказах, но малко по-късно реших да го включа отново по нормалния начин от дистанционното. За голяма моя изненада, вместо логото се появи видео инструкция как да свържа дистанционното към телевизора. Изглежда, че някакъв процес на първоначална настройка все пак е бил активиран. Само че... след няколко секунди телевизорът се изключи с познатите 6 червени мигания.
В документа по-горе предлагат проверка на standby volts on power board. Дори ако намеря мултицет и време да се науча как се проверява, всеки един от компонентите изброени при 6 red flashes няма ли да е твърд скъп за смяна, така че да си заслужава ремонтът?
Изненадан съм, че в съвременните телевизори или електронни устройства изобщо, има компоненти които се "износват", ако не са движещи се. Свикнал съм всичко около мен да работи, докато не се счупи механично. Явно съм бил късметлия.
Ако е подсветката, тя подлежи ли на ремонт или на смяна, и заслужава ли си това упражнение финансово?
Кой набор е и за колко си купил телевизора?
Проверяваш цената в сервиза при вас за диагностика и замяна на подсветката.
След това - цената на подобен клас нов с гаранция ТВ.
Втори вариант - търсиш на място 2-ра употреба изправен. Повредения - продаваш на части.
Правиш си сметката кое е по-изгодно.
Аз не бих се занимавал да мъкна такъв диагонал TV до БГ и обратно. Дори до Гърция!
Не се знае в какво състояние ще дойде дотук и после обратно.
Примерни цени в София за ремонт: http://tvservice.bg/prices-repair.html
Успех!
Ето какво намирам по въпроса на първо четене:
1. Диагностика на LED лентите - Sony XBR-55x850c cuts off then goes to 6 red blinks. How to Check. (youtube.com) (мисля, че е същият телевизор, макар и да е XBR вместо KD)
2. Смяна на LED лентите - Sony LED TV Not Working - No or Half Backlights - How to Fix - XBR-55X800E (youtube.com) (този не е същият, но се надявам, че принципът е същият)
3. Самите LED ленти за поръчка - Sony XBR-55X850C LED Backlight Bars/Strips (2) (NEW) (shopjimmy.com)
Не знам дали уредът за проверка от първото видео е стандартен мултицет, но общо взето и трите ми се струват постижими като цена и усилия. На прав път ли съм?
Това са щатски модели и вероятността да са други лентите на подсветката е голяма.
По-добре не си губи времето, щом си далече от електрониката.
Телевизорът беше купен през 2016 г. за 800 евро. Важно е да се отбележи, че беше мострен, последна бройка в магазина. Но до момента не е имало никакви проблеми с него.
Не съм чак толкова далеч от електрониката, че да не се справя с инструкциите от няколкото видеа, които видях. А и цената на лентите от АлиЕкспрес на колегата espace е доста примамлива.
Ще проверя цената за смяна на подсветка тук, но щом ми искат 160 евро само за диагностиката, нещата стават ясни. Нищо общо с цените от България по-горе. Ще разгледам и цените на сходни модели нови телевизори, но ми се струва, че ще са доста високи. Втората ръка е интересен вариант.
Благодаря на всички ви за всичко дотук. Ще ви държа в течение.
KD-55X8505C? Дисплеят е 100Hz, EDGE LED.
Може и да се справиш със смяната на подсветката EDGE LED. А ако има и друга повреда?
Търси KD-55X85K или L. Цените трябва вече да са около 1000€.
Спецификации за KD-55X85L | Sony BG
Телевизор SONY KD-55X85L 4K Ultra HD LED SMART TV, ANDROID TV, 55.0 ", 139.0 см (technopolis.bg)
Благодаря за KD-55X85L. Изглежда доста добра опция (с Local dimming), а мога да го намеря на промоция и за 850 евро.
KD-55X90L (с XR процесор) сигурно би бил още по-добър, но не е в промоция и е към 1150 евро. Разликата е твърде голяма.
Има ли смисъл да оглеждам моделите на Samsung около тази цена или надеждността им в последно време действително е спаднала?
Изключвам TCL и Hisense. Май ще изключа и LG заради риска от липса на някои приложения за стрийминг, сега или в бъдеще.
Сегашният ми е KD-55X8505C, да. Може и да поема риска да инвестирам в уред за измерване на диодите, в ленти с диоди и в няколко часа работа по смяната, дори и да се окаже, че не е само това, защото не ми се иска да го изхвърля директно. Трудно ще намеря пазар за продажба за части, но все пак ще потърся.
Цитат:
Първоначално публикувано от
georgem
...Трудно ще намеря пазар за продажба за части, но все пак ще потърся.
зависи от цената, аз продадох старото ни сони със счупен от дъщеря ни дисплей за два дни ;)
В България ще може, без съмнение, но телевизорът е в чужбина, а там много-много не им се занимава с ТНТМ :)
Samsung QN90C е доста добър модел с Mini Led подсветка и на доста добра цена е 55 инчовия размер тук в България. Sony 55X85L е много далече от него, не си заслужава.
Хм, ако говорим за този - SAMSUNG 55" Neo QLED 4K Smart TV QE55QN90CATXXN (2023) - и той в момента е на промоция от 1300 евро на 1000 евро. Май да се позамисля...