Отговор: C765 - нисък bandwidth
Марка и модел на видео картата?
Някакви данни за hw и sw на PC ще напишеш ли или да хвърляме боб?
Колегата ме изпревари.
Да, наистина, извинявайте.
Нямам отделна карта, имам процесор с вградена графика, AMD Ryzen 5 2400G с Radeon Vega 11 Graphics. Скромен, но предостатъчен за възпроизводство на 4к видео с произволен битрейт. И в най-тежките графични режими ползва едва десетина процента от ресурсите си. Става въпрос за видео, не игри, игри не играя никога. Какви игри, след като телевизорът не иска да възпроизведе и статичен образ с 10-битова дълбочина на цвета. Ако задам 10 или 12 бита, моментално превключва от 4к на 1080р. За да го върна обратно на 4к, трябва да намаля потока от информация, например от RGB 4:4:4 да мина на YCbCr 4:2:0.
Предполагам, че нещо ограничава пропускателната способност на портовете, но не съм специалист и затова се обръщам към вас като хора с познания и опит.
Цитат:
4K resolution at 60Hz via DisplayPort and 30Hz via HDMI
това ми излезе при най-елементарно търсене какво поддържа туй вградено видео...
Отделно при някои марки тв си иска на съответния HDMI порт да му зададеш PC (или компютър - там каквото има в настройките), за да работи коректно със сигнал от компютър. Потърси в някое ревю на съответният модел тв дали има тестван такъв сигнал и при какви настройки.
Може да пробвате при избран режим "игра" и с бързото меню за игри (мисля беше със задържане на бутона меню с чертичките под 9) да изберете различните опции.
Вграденото видео е едно на ръка, съвсем друго е какво поддържа HDMI порта на дъното. За 120Hz на 4К ти трябва HDMI 2.1. Най-вероятно порта на дъното е 2.0
С тази видео карта дори ако имаш чисти 60 fps при full hd трябва да си пре доволен..
Както каза колетата, проблема не е в ТВ-то а във видео картта, 120hz може да изкараш в май добрия случай при 1920x1080p, и то само при декстоп, не мисля че ще може да играеш игри . Говори за 8 годишна вградена видео карта и процесор.
Вярно! Благодаря! Колко просто било, наистина… И процесорът, и портът на дъното максват на 4к60Hz, погледнах спецификациите.
Имате ли идея каква външна карта може да ми реши проблема? Само за видео с HDR, нищо повече. Никакви игри, никакви екстри. Най-бюджетият вариант, тъй като и компютърът е за смяна.
Цитат:
Първоначално публикувано от
kim22
Вярно! Благодаря! Колко просто било, наистина… И процесорът, и портът на дъното максват на 4к60Hz, погледнах спецификациите.
Имате ли идея каква външна карта може да ми реши проблема? Само за видео с HDR, нищо повече. Никакви игри, никакви екстри. Най-бюджетият вариант, тъй като и компютърът е за смяна.
За видео, не ти трябва 120hz . Това е единсвено за игри и нищо повече.
Няма стрийминг платформа който да предлага 120fps видео съдържание. Няма и филми на 120fps, защото ще изглеждат абсурдно, като сапунена опера. Таргета винаги е бил там 30 fps.
- - - - - - - - - -
Ако все пак държиш на 4к 120hz, мисля че най ветината външа видео карта с HDMI 2.1 е AMD Radeon RX 6500, може да я намериш някиде за 300-400 лв , опитай и втора ръка
https://www.olx.bg/d/ad/amd-radeon-r...2-ID9PGCm.html - 95 лв
Мисля че AMD Radeon RX 6400 също има HDMI 2.1 тя е за около 200-300 лв но едва ли ще намериш оферти за нея.