Голяма пауза при стартиране на WinXP
Имам следния проблем. С WinXP със SP1 и без него при стартиране на windows-a показва десктопа с иконите и спира да зарежда до "NortonAntivirus real time protector" като не зарежда и мрежата съответно. Някои приложения могат да се пускат, но приложения като "Monitor Motherboard" или други свързани със системата не работят. При натискане на комбинацията Alt-Ctrl+Del в графата Users няма никой, в графата Processes няма потребител. Това продължава около 10 мин, след което се зарежда потребител и вече имам достъп до мрежата. До тогава десктопа е като картина. Ако искарам мрежовия кабел такъв проблем няма, зарежда за секунди всичко. Въпроса ми е може ли да се премахне или намали времето на изчакване за зареждане на потребител? Има ли пач или настройки в системата? Не мога да го чакам всеки път при рестартиране да мисли 10 мин [:(]
SOrou :)
Позната работа.
За начало - една оптимизация - изтрии съдържанието на С:\Windows\Prefetch
Забавянето идва според мен оттам, че ХР си търси DHCP сървър при стартирането. Мисля, че това почти няма как да го преодолееш, то зависи и от скоростта на мрежата ти. Препоръчвам ти чисто и просто при изключване на компа дисконектвай и мрежата си; по този начин след рестарта той няма автоматично да се връзва с мрежата, а ще чака да пуснеш мрежата ръчно, при което вече няма да имаш този проблем :)
Дано стане; успех.
абе имаше и една малко веоятна причина в харда
имах такъв проблем с една баракуда 7200.7, която като е сама бави по 3 мин. зареждането , ама акто му сложиш и един подчинен хард или cd - зарежда убийствено бързо.
Товеа е учуди много , но и Kayso потвърди че и при него е така , което направо ме хвърли в тъч.
@D3BEP ще пробвам с изтриването на директорията и файловете в нея.
@Mr.TECHNO точно с такъв хард диск съм, който е сам самичък Master и ще е кофти ако е така. Но не ми се върва, защото без мрежови кабел, забавяне няма.
Благодаря за съветите!
sorrowsad има още една възможна причина при стартирането:
Folder Options / View
Automatically search for network folders and printers
изключи отметката ако не си го направил, и виж дали ще се оправи.
Успех!
Брей, прав си брато.
Това може да се регулира и от регедит.
Но ако Сороу спази съвета ми да дисконектва преди рестарт или изключване и този проблем автоматично отпада.
@breiii ще използвам съвета ти. С триенето на Prefetch се ускори стартирането на Win-а, но паузата си остана [:(]
@D3BEP съвета ти работи, но компютъра ми е на кофти място и е неудобно всеки път да вадя кабела.
На всичкото отгоре, вчера от нищото се появи токов удар, който така удари PC-то, че харда и CD-то почнаха да издават нечовешки звуци, а LAN картата изгоря. Просто вчера ми беше ден [:(][xx(]
МНооого познато. Просто на връзката, която ти е към интернет (или ЛАН мрежа) си сложи IP адреса да ти е статичен, да не се взима през DHCP. От това се бави...Няма нужда да изключваш мрежата...Пък и какъв е смисълът - нали като включиш кабела пак ще чакаш сума ти време да ти "дойде" IP-адреса. Пробвай!
има една програмка на мицрософт - BootVis - с нея можеш да видиш целия боот процес и кое точно бави
Ама Сороу, аз не казах да си вадиш кабела, а да си дисконектваш мрежата. Софтуерно.
gkirev, WinXP се инициализира асинхронно и не чака DHCP-то за да bootne. Това го прави САМО ако е в домейн.
Единствения сериозен начин да се разбере къде се забавя стартирането е BootVis 1.1.37. Това е утилка на Microsoft специално за целта. Тя записва boot процеса и показва графично как се движат нещата във времето. Вече не може да се свали от сайта им, но я има на много други места, включително e-mule. 900kb e
Много пъти проблемите са чисто софтуерни.