Забелязах следното нещо - когато маркирам всичко на С: и му дам properties - дава 4 GB, а когато дам properties на самото С: дава че се използват 8 GB.
проблема ти идва от папките които са скрити и/или системни. ако разрешиш те да се показват ще видиш, че папка "system volume information" е доста голяма. може да не ти даде да я роузваш, ако си на NTFS, за да ти бъде достъпна си поиграй със правата и няма да имаш проблем, също разкарай |"System restore"
дал съм опцията да се показват всички папки, на NTFS съм, с права на администратор. system volume information - каква е тази папка и къде трябва да се намира - не можах да я открия.
Може ли да има нещо толкова голямо, което да не го виждам и какво би могло да бъде?
Отиваш на "My Computer " -> десен бутона на мишката -> Properties -> System Restore-> и даваш Turn Off
след това рестарт и после изтриваш всички "System Volume Information".
После влизаш в "system restore -> create restore point
и това е- вече няма да ти заем излишшно място , и ще имаш back up restore point , ако стане нещо
ПП
Виж и да нямаш norton Protected REcyle Bin - махай го , че е боза голяма - десен бутон на Recycled bin -> Norton Uerase - Drive Ussage - > 0% и трябва всичко да е ок
ама за всеки случай бастисай директория c:\windows\TEMP
Когато искаш да разбереш размера на всички папки и подпапки натискаш и задържаш Shift, маркираш и тогава даваш Properites, иначе получаваш само размера на папките, без подпапките. Ако това ти е въпроса.
Тая простотия служи за автоматично загасяне на компютъра и възстановяване на всичко след рестарт 1:1 с преди рестарта, вкл. настройки, прозорци, документи и т.н.
Тая простотия ми е много полезна. И хич не е случайна; нещо повече, тя се активира, когато на преден план вече няма друга действаща програма.
Ако не я използваш, изключи я.
А ако я използваш, смя да кажа, че 1 гигабайт е ужасно много - емен емен 3 пъти колкото ти трябва за да върнеш и най- тежкото ХР с 50 включени програми.
След рестарт, ако не смяташ да използваш ресторето, докато зарежда лентата му, натискаш интервал. После активираш с Ентер опцията, която при мен се казва "Delete restoration data and continue to system boot menu".
Е, разбира се, стига да не е указано резервирано от системата място - един гигабайт.
Което искрено не ми се вярва.
Систем Рестор го разкарай само в случай, че имаш снимка на харда; даже и тогава може да ти е от полза; мен ме е спасявало поне 10 пъти; особено полезно е като качиш програма, която прецака системата. Тогава просто връщаш назад и забравяш за програмата.
Размера му се регулира; около 200 МБ(все пак зависи от какво ресторваш) е оптимален, ем ще освободи място, ем ще сведе фрагментацията до минимум, ем няма да останеш и с "непокрит гръб" []
При чудовищната РАМ, с която се подвизаваш, имаш шанса да намалиш СУАП файла, без особени недъзи за системата. Този огромен файл хем заема място, хем фрагментира, а може би и забавя системата. Не е необходимо при над 1 ГБ рам твърдо да спазваш пропорцията 1:1,5 за РАМ:Суап. Дори можеш и да помислиш за прехвърляне чрез регистъра на определени изпълнявани в Суапа функции директно към РАМ-а. Това ще ускори компютъра ти.
Разбира се, това в случай че не обработваш например чудовищни графични избображения, рендиране и т.н. Можеш да пуснеш някаква програмка -туик например, който ще ти помогне да установиш колко е свободната ти РАМ и да ти помогне при разпределянето й след това.
System Volume Information по принцип е малка папка. Не я трий, каквото и да става!
От десен бутон на Интернет Експлорър - properties бутона settings в дял temporary internet files регулирай размера на запазеното за такива файлове пространство; най - добре 1 мб; преди да направиш тази настройка, изпразни папката с временните файлове.
Та това е в общи линии за което се сещам.
Обобщавам: Помисли дали хибернацията ти трябва или не; намали суапа(операциите в суапа и без това хич не са бързи) и помисли за преразпределяне на рама; намали Систем Рестор но без да я изключваш; острави я да наблюдава само С:; не трий системната папка от устройството; регулирай размера на фолдъра за временни интернет файлове.
И сори, ако ги знаеп тея неща а само ти губя времето; поздрави!!!!