Re: За ДОС при Windows Xp
Сещам се за два варианта:
1. Смени кирилизатора или му виж настройките. Start -> Run.. cmd, отиваш в папката с кирилизатора и пишеш bds.com /? ако кирилизатора е bds.com. Имам едни кирилизатори, ако искаш, пиши каква е програмата, ще сложа няколко.
2. Направи пряк път (shortcut) до .bat файла и от насройките на самия пряк път (десен бутон, Properties) настройваш разделите Font и Layout.
Get, какво значи "реда преди бат файла"? Какъвто и да е този ред, махни го.
Ще допълня малко поста на panevdd:
Значи, правиш "shortcut" на bat-файла, натискаш десен бутон на мишката върху него, влизаш в Properties и там променяш следните работи:
Options -> Display Options: Full Screen
Layout -> Screen Buffer Size -> Width: 80
Layout -> Screen Buffer Size -> Height: 25
Layout -> Window Size -> Width: 80
Layout -> Window Size -> Height: 25
Нищо друго не пипай и пробвай така. При мен всички "DOS"-овски програми работят безупречно под WinXP с тези настройки, но не забравяй че различните програми искат различни драйвъри за кирилица, но пък тях можеш да ги укажеш в съответният bat-файл.
Успех!
Не ползвам bds.com, ползвам dnd - и не знам защо. Програмата се казва "сателит"
Ще пробвам предложените настройки.
Да получава се.
Само че мисля, че нещо друго бъркам аз.
IvO™:
Може ли да ми дадеш пример как ти ги стартираш.
Например:
На Устроиство R:\satelit\satelit.exe, кирилизатор D:\install\utils\dnd.exe как би го стартирал ти?
Защото при мен са едни бат файлове водещи до сателит.ехе, на десктопа (там откъдето ги стартирват)след това едни .пиф-ове, в които на batch file пиша MODE CON LINES=25 COLS=80. и дълга и широка.
Съсвсем се омотах
Добре.
Знаеш, че bat-файла ти е малко текстово файлче, съдържащо низ от команди, които ти се изпълняват последователно.
Лично за твоя случай, ето какво трябва да съдържа твоят bat-файл:
D:\install\utils\dnd.exe
R:\satelit\satelit.exe
Само това.
Не забравяй, че кирилизатора винаги трябва да се зареди първи, иначе става мазало, т.е. ако е зададено да се зарежда след изпълнение на програмата, то той ще се зареди именно когато приключиш работата си с програмата, а тогава вече няма смисъл, нали?
Има и друг вариант. Премести кирилизатора dnd.exe в директорията на програмата ти и направи bat-файла си в същата директория. Тогава bat-файла ще изглежда ето така:
dnd.exe
satelit.exe
като разширенията не са задължителни за описване, но само и единствено, ако няма други изпълними файлове със същите имена. Ако имаш примерно satelit.bat или satelit.com - изпълнението на bat-файла ще търси първо тези разширения и едва тогава satelit.exe. Дано го обясних ясно...
И така, сложи този bat-файл в някоя удобна за теб директория и после го издърпай като иконка на десктопа ["shortcut"]. След това му направи настройките, както ти описах в горният си пост.
Това е всичко.
А, сетих се още нещо.
Погледни настройките във файла C:\Windows\System32\autoexec.nt - и виж дали там не ти се зарежда някакъв драйвър за кирилица. Принципно трябва да няма такъв. Но ако има, то значи, че той ти се зарежда със стартирането на "XP"-то и ще настане "бой на кирилски драйвъри на ниско ниво", така че махни го оттам.
:) :Drinks:
А тези редове никъде ли не са необходими
MODE CON LINES=25 COLS=80 ?
На някоя чиста инсталация на Windows XP - без теди редове, досега не тръгваше. Някои знаци излизаха като чуденки. Ако ги въведа дирекнто в CONFIG.NT и AUTOEXEC.NT - значи ли че съм си решил проблема с дос-кирилица-Xp?
Двата файла съдържат общо взео това:
CONFIG.NT
dos=high, umb
device=%SystemRoot%\system32\himem.sys
files=50
AUTOEXEC.NT
SET BLASTER=A220 I5 D1 P330 T3
lh %SystemRoot%\system32\nw16
lh %SystemRoot%\system32\vwipxspx
Идеологията на бат файла ми е ясна. Всичко се получи. Проблема беше такъв, че ако в бат файла има директно
D:\Install\DOS\dnd.exe
R:\EOOD\satelit.exe - самият софтуер изкарва опция за настройка на нов потребител. Затова направих така:
D:\Install\DOS\dnd.exe
R:
cd EOOD
satelit.exe
Сега всичко е ток и жици
Благодаря :Drinks:
Get, каквото и да сложиш в двата системни файла - autoexec.nt и config.nt - то влияе глобално на цялата система още от момента на зареждането й (тези, които си ми дал за пример, са си "чисти", т.е. не виждам нищо допълнително слагано в тях). Така, че желателно е да не "претрупваш" тези системни файлове - макар, че замисълът е точно обратен - но ако си имаш работа в "DOS" под "XP" - тогава не ти препоръчвам да слагаш допълнително в тях каквото и да е. И без това основната памет, заделена за "DOS" е прекалено малка - при мен е около 560 КВ, докато под "Win98" е около 615-620 КВ (естествено, след зареждането на разни малки нещица в системните файлове - autoexec.bat и config.sys). Горчивата истина е, че "XP"-то поначало е скарано с "DOS"-приложенията, особено с по-капризните.
Та, да се върна отначало. Най-удобно ще е собственоръчно да си правиш отделни bat-файлове - всеки със специфичните му там настройки - за кирилица, за екран, за принтер. И това е породено именно от различията, които ни "поднася" всяко едно "DOS"-приложение, особено счетоводните такива, малееее... да не си отварям устата... :)
Колкото до реда "MODE CON LINES=25 COLS=80" - прави си проби и виж как ще е най-добре за теб - да го зареждаш глобално за всички приложения или поотделно за всяко едно, но с други настройки в зависимост от програмите, които ползваш...
Ясно :)
А относно кирилизаторите? Ти кой ползваш?
MODE CON LINES=25 COLS=80
Важи само за чист (реален) ДОС,
за симулиран (този на ХР) важи
Layout -> Screen Buffer Size -> Width: 80
Layout -> Screen Buffer Size -> Height: 25
Layout -> Window Size -> Width: 80
Layout -> Window Size -> Height: 25
както правилно е забелязал IvO и ™.
Единствената програма която кирилизира коректно цялата система се казва Bullet CyrillicXP
Цитат:
Първоначално публикувано от get
...А относно кирилизаторите? Ти кой ползваш?
Има най-различни кирилизатори под "DOS". Лично аз имам около 10-ина, но като прибавим и модифицираните им версии [понеже доста програмисти ги прекомпилират, след като ги настроят към нуждите на своите си програми], стават над 20-ина...
Принципно всяка една българска "DOS"-овска програма си върви в комплект с някакъв кирилизатор - съветвам те да използваш този, с който се разпространява самата програма [освен ако изрично не е указано друго], защото тя е тествана точно с него [а и не е изключено в единични случаи този кирилизатор също да е прекомпилиран с направени "корекции" по кодовата таблица - примерно, добавени разни специфични символи], за да няма проблеми при работа й.
Но тъй като повечето кирилизатори са почти идентични, няма проблем да изпробваш няколко и да използваш този, който ти е най по сърце...
:Drinks:
И аз си мисля, че няма чак толкова разлика между тях. DND не отстъпва много на BDS.
С каквоо работи в момента, с това ще бъде -ако едно нещо си бачка, не го барам :)
Конкретно за "Сателит" няма указания за спецефичен дос кирилизатор.
ru-boy:
Това Bullet Cyrillic XP пробвал ли си го и от къде да го сваля евентуално.
То кирилизира само ДОС или целият Уиндоус?