Малко помощ за една операция в папка.
Так имаме си някаква папка: Десен бутон->Properties->Advanced->Compress and encrypt.
Та това какво точно прави, общо взето не го схванах и не би ме заинтересувало, ако не бидях че имената на фаиловете в папката станаха сас зелен цвят.
И ако това е някакъв измислен вариянт за добавяне на парола, каквото си мисля че е "каде се вкарва тази парола" при мен бутончето Details не работи а при вас?
Re: Малко помощ за една операция в папка.
compress - компресира съдаржанието на папката, така че да заема по-малко място на диска. Ако не включваш encrypt, папката и съдържанието посиняват.
encrypt - криптира съдържанието на папката. Това ще рече, че друг потребител не може да разчете файловете. За да си личи, че е криптирана, папката се оцветява в зелено.
Парола не ти е необходима. Щом си влезнал в системата с името и паролата на потребителя, който е криптирал папката, тя е достъпна заа теб.
Пропуснах да спомена нещо важно. Внимавай с криптирането: ако преинсталираш Windows, повече криптираните директории и файлове няма да са достъпни, дори да използваш същото име и парола!!!
Аха, точно днес ми донесоха подобен компютър. Хитро форматирали диск С: и инсталирали наново Windowsa, и голяма радост ги споходила после, като се оказало че на D папките са криптирани, ни ключ има, ни паролки.
Та пиха една студена водичка хората.
За да не отварям друга тема и във връзка със студената вода от предния пост, имам следния въпрос.
Ще се помогне ли да се избегне студената вода ако предварително съм експортнал потребителския сертификат?
Само е добре да прочетеш точно как се прави recovery, зашото беше малко оплетена работа..особено ако участва и Domain Controller. Трябваше да се "назначават" "recovery agents" и т.н.
Става въпрос за самостоятелен компютър. Доколкото разбрах от хелпа recovery agent е необходим само за домейн. Може и аз да бъркам, но успявам да създам само .pfx файл, а за създаването на recovery agent е необходим .cer файл.
Няма да продължавам да се ровя в нелпа, ако .pfx файла е достатъчен за достъп до криптираните файлове. За всеки случай ще копирам един такъв файл на друг компютър и ще пробвам.
Как ще пробваш на другия компютър? По-скоро пробвай на същия като влезнеш с друг потребителски акаунт.
На същия компютър го пробвах и работи. Създадох акаунт, експортнах сертификата и създадох един криптиран файл. логнах се с друг акаунт и импортнах сертификата. След което успях да отворя файла. Преди импорта не можеше да се отвори.
Пренасянето да друг компютър мисля че може да стане с winrar, при NTFS настройките се включва опцията за записване на потоците във файла.
Добавено преди импорта на сертификата изтрих пробния акаунт
Екстра - значи "си хванал цаката" ;-)