Проблем с импорт на e-mail адреси от Excel в Outlook 2003
Здравейте,
имам един excel файл с 300 e-mail-a и искам да ги импортна в outlook.
Предварително съм направил един експорт на един контакт от outlook в excel, за да знам точния формат и полетата, които се съдържат и са необходими. После си пействам мойте -e-mail-и и имената на хората. Всичко е точно.
Давам import => import from another program or file => MS Excel избирам файла, който ми трябва. Като резултат не става нищо. Казва, че ги е импортнало, а всъщност няма нито един контакт. Има ли някой идея къде може да е проблемът?
Предварително благодаря
Re: Проблем с импорт на e-mail адреси от Excel в Outlook 2003
Проблемът ти идва от т.нар наименовани области - named ranges. Outlook-а импортва само дефинираните в тази област полета, а не целия файл. За да стане "номера" може да направиш едно от двете:
1. В експортнатия файл си вмъкни толкова редове, колкото ти трябват (insert row) между първия ред с имената на полетата и контролния запис и копирай (paste) имената и мейлите в тях. Провери дали са в областта Contacts - точно над таблицата, вляво от реда където се пише съдържанието на клетките има поле с етикета на клетката. От стрелката му пада списък с дефинираните named ranges. Избери си Contacts и ще ти се засвети маркираните полета.
2. Промяна на обхвата на Contacts - в подготвеният от теб файл иди на меню Insert -> Name -> Define. В прозореца, в полето Names in Workbook: си избери Contacts и после най-отдолу в реда Refers to: си промени последната цифра да е равна на номера на последния ред от адресите ти. Може и интерактивно да го правиш, но не трябва да маркираш целите редове - само необходимите клетки!
При мен например е
=Contacts!$A$1:$CN$2
става
=Contacts!$A$1:$CN$250 (примерно)
Със сигурност мога и по-добре да го обясня, но нямам възможност в момента.
Ако не стане - казвай и по-късно ще се опитам да бъда малко по-точен в описанието. :)
Успех!
Re: Проблем с импорт на e-mail адреси от Excel в Outlook 2003
1. Маркираш името и адреса в Excel (желателно е това да са две съседни колони). Недей да маркираш целите колони, ами само до реда с последния адрес, тъй като после при импорта, може да ти се импортнат още 65000 празни адреса
Даваш им име както е на картинка1 (на картинката името е "Neshto")
http://free.hit.bg/dimiters-kv/Excel-Outlook-1.JPG
2. Outlook/File/Import and Export -> Import from another program or file/Microsoft Excel
Отваряш екселския файл (но преди затваряш този файл от Excel-а)
Посочваш къде в папките в Outlook да се импортне. Желателно е да си направиш предварително нова папка от тип Contact. На картинката тази папка е с името "2"
После посочваш кое поле къде да отиде (картинка2)
http://free.hit.bg/dimiters-kv/Excel-Outlook-2.JPG
3. И това е резултата (картинка2). В случая съм му казал да ги визуализира като Phone List и съм добавил да се вижда колоната "E-mail"
http://free.hit.bg/dimiters-kv/Excel-Outlook-3.JPG
Успех
// В случая са се импортнали и празните редове, ама ти ще си ги нагласиш предварително, така че да няма празни редове