Трябва ми помощ за портове!!!
Можете ли да кажете кои от тези портове са опасни и трябва да бъдат затворени: [25-smtp] [59-backdoor] [80-www-http] [81-hosts2-ns] [82-xfer] [83-mit-ml-dev] [110-pop3] [119-nntp] [135-epmap] [139-netbios-ssn] [143-imap] [7900]
Някои е учевидно, че са опасни като 59, но как по точно се затварят портовете ще обясните ли ?
Re: Трябва ми помощ за портове!!!
Няма такова нещо като "опасен порт". Опасно е, ако услугата (service), която ползва този порт има дупки в сигурността. Ако нямаш работещи услуги, които да слушат на съответните портове, е абсолютно излишно да се чудиш как да затваряш портовете. Обозначенията, които си написал са сякаш от някаква "хакерска" програмка. За да провериш кои са обичайните услуги, които ползват дадени портове, разгледай файла "c:\WINDOWS\system32\drivers\etc\services"
Реалнно ако не ползваш тези портове, няма нужда те да са ти отворени. Затварянето става най-лесно с слагането на някои Firewall ако си под Windows (под *nix операциона система също)
:016: Ей - да не вземеш да си затвориш 80-ти - че ще ти секне интернета ...
да ,но тоя порт 59 примерно не трябва да е отворен, защото може да ми се случи нещо :) а и компютъра ми го усещам, че не е добре нещо ... На всичкото от горе касперски беше започнал постоянно да засича някакви атаки от мрежата от най-различни ип-та на порт 180 ако не се лъжа... Мисля че можеше от виндоус да се затварят портовете без допълнителни програми... които ще товарят излишно компа.
Цитат:
Първоначално публикувано от striking
Мисля че можеше от виндоус да се затварят портовете без допълнителни програми...
Предполагам, говориш за TCP/IP Filtering. Активира се и се конфигурира от Control Panel > Network Connections > Properties на мрежовата карта > Properties на TCP/IP протокола > Advanced > Options > TCP/IP Filtering > Properties
Има обаче следните особености:
- от тук "затваряш" не само определени портове, а всички, като после указваш кои да са "отворени"
- каквото настоиш тук, важи за всички мрежови адаптери, т.е. за цялата машина
Цитат:
Първоначално публикувано от striking
да ,но тоя порт 59 примерно не трябва да е отворен, защото може да ми се случи нещо :)
И как реши че може да ти се случи нещо? И като какво е това нещо? Да се напиеш ли, примерно?
по-горе Ghost ти го каза ясно и точно, ти продължаваш с щуротиите
ОК - има едно просто решение за теб, за да не си играеш на затваряне на портове които не знаеш дали ти трябват или не, намери си Sygate Personal Firewall free последната версия, тя беше купена от Нортън преди година и те я погребаха защото беше много добра и конкурентна програма, тя работи много просто и защитава от атаки по мрежата, на принципа на Програма=>Разреши/Забрани=>Запомни/Временно
Port Detective е безплатно приложение за тестване за отворени портове и тяхното затваряне .