Резултати от 1 до 5 от общо 5

Windows Server 2003

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    49
    #1

    Windows Server 2003

    Здравейте

    Аз съм заклет Линуксаджия, но по една или друга причина в момента ми се наложи да администрирам две машини с Windows Server 2003, функциите и на двете са еднотипни — домейн контролер с Active Directory + Microsoft Exchange Server и разбира се дисковите им масиви са споделени за общо ползване. До тук добре, всичко това работи нормално, до колкото е възможно нещо правено от MS да "работи". И тук вече става интересната част която искам да направя.
    1. Възможно ли е да се направи така, че когато някой се логне през Remote Desktop на някоя от тези машини да получавам по e-mail или някакъв друг начин съобщение, че в еди колко си часа, на тази дата юзера Х от еди кое си IP се е логнал и е променил това и това.

    2. Има ли някакъв автоматичен начин за периодична проверка на Event log-а и когато примерно в него бъде открито съобщение че нещо е fail-нало или има warning за нещо да ми се изпраща някакво съобщение по mail или друг начин, в което има този отрязък от лог-а в който е грешката или пък целия лог това не е толкова от значение, е разбира се за предпочитане е само отрязъка...или дори в най-лошия случай ако не може да ми се праща лог-а да ми се прати само съобщение че има ново събитие, което отговарям на мой те критерии пък аз ще си се логна на машината и ще си го видя.

    3. На машините има настроен Task Sheduler, който прави ежедневен бекъп на Exchange-а и така има ли начин примерно ако паради някаква причина, този бекъп не успее да се направи също да бъда уведомен по някакъв начин.

    Предварително благодаря на всички, които ще ми помогнат и ще очаквам вашите идеи, не зависимо какви са дали ще трябва да се инсталира още софтуер и/или ще се пишат bat (май така се казваха при уина) скриптове приемам всичко.

    P.S>Тъй като хората дето разбират от Windows до такава степен обикновено не се харесват с линуксаджиите моля Ви не ми се сърдете, че не харесвам обичаните от вас системи но под Линукс всичко това вече щях да съм го направил с няколко bash скрипта Активизирайте се и покажете че тази OS в действителност става за нещо.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #2

    Re: Windows Server 2003

    И що не си останеш заклет линуксаджия? Барем узреят главите на наелите те, че линуксаджия не значи, че разбираш и от Windows. И да си наемат сертифициран инженер, който да им върши работа...
    И с чуждите камъни - по чужда глава! Както са ми отговаряли по линукските форуми: инфо много, потърси си! Та ти всъщност потърси ли изобщо? Дори в хелпа на самия 2003: Start > Help and Support - потърси за Eventtriggers и виж дали ще ти свърши работа.
    За изпращането на поща прочети тук: How to test outbound mail flow with a file in the Pickup folder

    А ако не ти се настройва по exchangе сървъра, намерих ти това:
    Unless you can find an inbuilt tool to alert you of certain errors, you would have to schedule a task to run every x minutes to do this:
    - Extract events from the Event Logger, using dumpel.exe (част от Server2000, но мисля, че го има и в ресурс кита на 2003);.
    - Pass them trrough a filter with find.exe.
    - Send them to yourself with a command line mailer such as blat.exe, mailto.exe or sendmail.exe.

    Написах горното не за да защищавам честта на М$, а за да покажа как редови потребител на Windows може да помогне!
    А високомерието и арогантността ви (на вас, линуксчиите) са пословични, и не виждам смисъл да давам линкове към сравнения за двете платформи (това е тема на друга чепкалница).
    По въпроса за скриптовете - има си ги и в Windows. Освен с batch (.bat) файлове, пишат се и на Visual Basic for Applications (VBA). Поддръжката му се инсталира с инсталацията на съответния продукт - провери дали това е така и в твоя случай! Можеш да използваш и Scriptomatic

    Постът стана много разхвърлян, но нямам врем да го редактирам, пък и намирам, че отношението ти към писането на твоя пост си заслужава това!

  4. Member Аватара на XIIID
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    Burgas, Bulgaria
    Мнения
    829
    #3

    Re: Windows Server 2003

    ...и една дозабивка от мен - разберете линуксарите, за тях е простото е сложно и обратно - къде ти F1 като си има man pages Аз лично стискам палци на Linux и тези, които я разбират и развиват (без религиозните де). Едно често срещано изкривяване в мисленето им обаче е бъркането на "използвам" и "настройвам" .Колкото до мен, не умирам да ползвам прозорчетата, но какво да направя като под linux 3D / CAD софта просто никакъв го няма? Така че ДА, NT все пак става за нещо!

  5. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #4

    Re: Windows Server 2003

    Не че ще свърши някаква работа в случая, но това което се пита в т.2 и т.3, го има вградено в Task scheduler на Vista.

    ПП. "Вградено" в смисъл, че човек го настройва цъкайки с мишката, а не пише скриптове.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    1,395
    #5

    Re: Windows Server 2003

    Scirpt:\

    @Echo off
    Rem Extract only the last IP address from the list
    Rem FOR /F "TOKENS=2* DELIMS=:" %%A IN ('IPCONFIG /ALL ^| FIND "IP Address"') DO FOR %%B IN (%%A) DO SET IPADDR=%%B

    Rem Extract the NETBIOS name
    FOR /F "TOKENS=2* DELIMS=:" %%A IN ('IPCONFIG /ALL ^| FIND "Host Name"') DO FOR %%B IN (%%A) DO SET netbiosname=%%B

    Rem Extract the MAC ADDRESS
    Rem FOR /F "TOKENS=2* DELIMS=:" %%A IN ('IPCONFIG /ALL ^| FIND "Physical Address"') DO FOR %%B IN (%%A) DO SET macaddress=%%B

    echo Logon,%DATE%,%TIME%,%username%,%netbiosname% >> \\Programs\Logs\logon-logoff\%username%.txt


    ... how to mail it is your part

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Windows 2003 server
    От JOJO във форум Windows
    Отговори: 10
    Последно: 13-09-04, 11:15
  2. windows 2003 server
    От rony във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 12-07-04, 11:31
  3. windows server 2003
    От knoppix във форум Windows
    Отговори: 1
    Последно: 08-05-04, 11:22
  4. Windows Server 2003 YES or NO
    От Ebus във форум Windows
    Отговори: 29
    Последно: 16-03-04, 13:44
  5. Windows server 2003 ?
    От spidera във форум Мрежи
    Отговори: 5
    Последно: 12-11-03, 22:07

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе