Кирилизиране при Vista на Command Prompt прозореца ?
Трябва да пусна програмата на НАП за ДДС декларации на компютър с Vista при една счетоводителка.
При Vista прозореца на Command Prompt не може да се "разпъне" на цял екран (точното съобщение е: This system does not support fullscreen mode), иначе възнамерявах да опитам да ползвам някой от кирилизиращите програми които стават и за XP - например тази, която е от НОИ с тяхната програма ro.
Аз за момента инсталирах MS Virtual PC (дръпнах го от сайта на MS - безплатно е), там пуснах една виртуална машина с XP и оттам по стандартния начин при XP всичко тръгна. Но не ми харесва тая идея, за някаква си нищо и никаква програма да се пуска виртуална машина. Още повече, че се получава нелегален XP върху легален Vista.
Та ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, нека сподели как го е разрешил. Идеалния вариант (според мен) е с някаква подходяща кирилизация на Command Prompt прозореца при Vista.
// На виртуалната машина, сложих XP, а не например DOS 6.22 или Win95-98, защото счетоводилката работи на лаптоп без флопи, самия лаптоп е вързан към Windows-домейн и се ползват мрежови принтери за отпечатване на ДДС-дневниците.
Та за това сложих XP, за да не се набутвам в мрежови проблеми с мрежови принтери и чужди (шернати) флопита.
//
http://free.hit.bg/dimiters-kv/ct.jpg
Re: Кирилизиране при Vista на Command Prompt прозореца ?
Зщо се мъчиш с досовската програма за ДДС на данъчните, а не използваш някоя от безплатните Windows-ки?
Например ДДС-W Free или Microinvest Value.
Имах абсолютно същият проблем с Vista.
В сайта ма Microsoft прочетах, че е проблем на драйверите. Свалих и инсталирах последни драйвери от сайта на пройзводителя, но това не помогна.
Нямах възможност да сложа видеокарта на слот, защото наличната беше интегрирана на дъното. Ако можеш опитай
В случай с Windows XP Pro SP2 видеото на слот реши подобен проблем.
При мен cmd-то се разпъва на цял екран без проблеми- Vista Ultimate.
Цитат:
Първоначално публикувано от DoRa
Зщо се мъчиш с досовската програма за ДДС на данъчните, а не използваш някоя от безплатните Windows-ки?
Например
ДДС-W Free или
Microinvest Value.
След промяната на законодателството в началото на миналата година и премахване на "ДДС сметка" и "данъчна фактура" програмата на Микроинвест - Value не прави проверка на дискетата за коректност на подадената информация.
А от линка, който си дал за ДДС-W Free става ясно, че и тя си има доста ограничения (на практика става само за една фирма):
Цитат:
(Внимание: тази версия на продукта допуска на един компютър воденето само на една фирма, назависимо колко пъти е инсталиран ДДС-W).
А и не е ясно също дали прави проверка на дискетата за коректност на подадената информация.
То и Досовската програма на данъчните се използва точно за тази цел - за проверка на дискетата за коректност на подадената информация. Всички читави счетоводни програми генерират инфото за дискета, но не правят (може би) всички проверка.
@MitkoS: Мисля, че би трябвало да използваш последната версия на досовската програма на данъчните:
http://www.nap.bg/files/file_downloa...t?p_doc_id=612
Вътре в пакета има файл DNEVNICI.BAT:
Код:
nastro\tbds /b
dnev07
от който е видно, че се стартира първо кирилизатор tbds от папка nastro
и едва тогава програмата dnev07, което е и нормалното, разбира се.
Като си извадиш на десктопа шорткът за DNEVNICI.BAT цъкаш с десния бутон,
в Properties избираш в Option tab: Full screen, a в Layout tab избираш в Screen buffer size: Height da e 25.
Под ХР разпъва гарантирано на цял екран с абсолютно коректна кирилица, докато кирилизаторите от старата версия - 2006 г. не помагаха.
Пробвай и за Виста, аз ще пробвам утре в офиса - там трябва да имаме една Виста Ултимейт. :)
Не работя с тези програми, но съм ги инсталирал многократно.
Относно Цитат:
Първоначално публикувано от stekyman
След промяната на законодателството в началото на миналата година и премахване на "ДДС сметка" и "данъчна фактура" програмата на Микроинвест - Value не прави проверка на дискетата за коректност на подадената информация.
На сайтът на Microinvest даващ характеристиките на продукта Микроинвест Value е записано:
* Проверка за най-често допусканите операторски грешки;
* Проверка на данъчен номер и Булстат за валидност;
* Вграден списък на фирмите-фантоми, които не се приемат от ГДД.
и т.н. Проверено е все още работят.
Относно ДДС-W Free, найстина има ограничения до една фирма, но и тя притежава модул за проверка на коректност на данните.