Изключително странен проблем - NDIS.SYS BSOD
Значи проблема е следния - при мрежова активност, и по точно когато се достигнат някакви скорости над 1 Мб/сек се появява син екран, причината е в NDIS.SYS... първо си мислих че е нещо нвидиа дисплей, но се оказа мрежово
Какво опитах:
Пълна диагностика на системата, проблема го има независимо от овърклок и волтажи, проверих паметта с мемтест, проверих процесора с прайм, смених мрежовата карта с друга (същата само че друга бройка) - нищо не помага. Пробвах да сменям и IRQ-та, да нема конфликти... и това не помогна.
Единственото временно и частично решение на проблема е да задам на картата да работи на 10 мбита - проблема се появява значително по рядко, но ми пада скороста на интернета, тегля само с 1 мб/сек , и проблема си остава, макар и да се показва по рядко.
Въпросната карта е от най евтините на реалтек, пробвах да и слагам други драйвери, незнайно защо обаче нито един драйвер за тази карта, свален от сайта на реалтек не работи. Проверил съм точно модела и чипа... и не работи. Също така не успях да подкарам въпросната карта под виста, на диска който се продава с нея няма драйвери за виста, а тези от сайта просто не работят.
В края на краищата реших че може самия уиндоус да е бъгав, защото беше някакъв от тия интегрираните релийзи.
Сложих чисто нов, проблема го има, със чисто ХП, със СП2 и СП3 също...
Конфигурацията е следната - gigabyte P35 DS3R r1.0, E2180, 2 Gb super t DDR800 cas 4, GF8600GT, 450W fortron PSU
Айде някой ако има предложения да сподели, защото моите идеи свършиха.
Re: Изключително странен проблем - NDIS.SYS BSOD
Пробвай на друг PCI слот. С вградената карта работи ли?
Пробвай да деинсталираш драйверът на тази мержова карта, който по подразбиране сигурно е на Microsoft .
После инсталирай драйвер от сайтът на производителя на мрежовата карта и пробваи отново!
Всъщност точно бях написал че съм сложил драйвера който е на диска към картата - за тая карта уиндоус не предлага драйвери, нито ХП нито виста
Във форума на hwbg ми намекнаха че може би става въпрос за някаква серия ментета, най вероятно и двете карти които съм пробвал са такива
интересното е че със старата ми машина нямаше проблеми...
Za6to prosto ne probva6 s razli4en model karta, vmesto da podmenq6 baltona smeni kop4eto :)
Въпросната мрежа към какво е свързана (рутер, хъб, модем).
ндис.сис си е микрософт драйвер и е стандартен. Няма нищо общо с производителя на мрежовата карта.
Възможно е при големи скорости (както казваш че се случва) пакетите от рутер/модем/сервер да са с грешки и да забиват картата/драйвера (случи ми се наскоро нещо подобно).
Също напиши четирите кода на BSOD които ти дава (направо снимай екрана ако имаш възможност).
Другата лан карта, която е за локалната ми мрежа не прави такива проблеми, а тази въпросната е за интернет, и си нямам идея към какво точно е свързана - най вероятно суич
А картата се оказа менте на реалтек, произведено от Hangzhou Silan Microelectronics Co, и доста хора имат подобни проблеми с такива карти
ndis.sys не е драйвер, а системен файл - който явно бива преебан от драйвера или от самата карта, както вече споменах другия ми лан няма подобни проблеми
както вече казах уиндоус не разпознава картата, и не слага никакви драйвери за нея, картата върви единствено с драйверите които са на диска към нея
довечера взимам интелски лан, надявам се проблемите да си отидат, а тия двете карти направо на боклука
Цитат:
Първоначално публикувано от LordOfEvil
Другата лан карта, която е за локалната ми мрежа не прави такива проблеми, а тази въпросната е за интернет...
...ndis.sys не е драйвер, а системен файл - който явно бива преебан от драйвера или от самата карта...
В момента инсталирам за N-ти път заради същия проблем - ndis.sys. Kak рeши твоя?
благодаря предварително
Сменил си е мрежовата карта! Цитат:
Първоначално публикувано от LordOfEvil
довечера взимам интелски лан, надявам се проблемите да си отидат, а тия двете карти направо на боклука