Резултати от 1 до 13 от общо 13

Windows XP & 3 GB RAM

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Windows XP & 3 GB RAM

Доскоро се водеха сериозни спорове които доведоха до следните тестове
    WIndows XP дори не оперира правилно с 3GB ram
    ТЕстове направиха водещи дизайнери с сериозни програми - Adobe premiere , 3D Studio max , Corel Photoshop
    След като пусаха програмите си и направиха един "лек " мониторинг на системите си се оказа че WIN XP оперира само с 2GB От поставените му 3
    затова се наложи да се добави един ред в boot.ini фаила

[boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINXP
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINXP="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional 3GB" /3GB

Така вече всичко работи както трябва
    От менюто се избира кой да си пуснете.
    Това премахва голяма част от някой игри които не искат да мапват при над 3 гб системен фаил . Много хора минаваха на Vista за да могат да играят , но сега това е ненужно.

Дано да съм Ви помогнал.
    Пишете при Вас как е - при мен определено има ефект.

2.  

3. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Re: Windows XP & 3 GB RAM

Не съм съгласен с теб. Докато бях с 2 гигабайта, при излизане от Crysis въртеше диска доста сериозно докато изчисти swap-а. От както съм с 4 (ХРто вижда само 3 гигабайта) , този проблем не съществува.

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Мислиш ли че след като съм го написал , не съм го проверил
    XP Познава според дъната 3 / 3,5 , но без този ред оперира само с 2 !
    нищо не ти пречи да провериш.

5. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Прав е Mr. Techno, има обяснение от Микрософт по темата за тоя аргумент /3GB
    http://www.microsoft.com/whdc/system...AE/PAEmem.mspx

6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

съвсем отговорно заявявам и си признавам, че минаването на виста ми причини дискомфорт (поради несвикването, не заради друго) в рамките на 1 седмица

всякакви истерии около спаднала производителност с 5 или 6% са си чисто теоретични спорове. радвам си се пълноценно на 4-те гига, игрите ми вървят, а единствените неща, които са се нацупили на 64-битовата виста са diablo2 (което ама хич не ме учудва), както и няколко древни 16-битови приложения

мисля, че всички забравят 2 неща:

1. живеем в 2008, когато селерон на 2 гига НЕ Е еталон за бърз компютър, както и geforce mx440!

2. с излизането си windows хр породи абсолютно същата вълна на недоволство, след което всички си го сложиха, независимо дали преди или след излизането на SP1.

ХР може да е вече предостатъчно стабилна и да хвърчи на компютри за 300 лева, но няма как и другояче да бъде - все пак е отпреди 7 години . обаче искаме ли 4+ гига рам (разбирай 64-битова ОС), искаме ли DX10, искаме ли пълноценно и несъмнено използване на повече от 1 ядро - жертваме поредната пачка. ако не - стискаме зъби и правим компромиси :Р

7. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

ами така
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINXP="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /PAE

8.  

9. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    Мислиш ли че след като съм го написал , не съм го проверил
    XP Познава според дъната 3 / 3,5 , но без този ред оперира само с 2 !
    нищо не ти пречи да провериш.
    Аз не споря с теб, просто изказвам факти. Не съм слагал този ред в boot.ini и не знам дали го има, факт е ,че Кризата не суопи по диска при излизането си както беше с 2 гига памет.

10. Member Аватара на XIIID
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    Burgas, Bulgaria

Я да внеса малко яснота.

32-битовото адресиране може да докопа 2^32 байта, или 4Gb - това ясно. Windows NT 32-bit обаче (поне от версия 4) дели глобалното адресно пространство на долни 2Gb и горни 2Gb адреси, горните са запазени за системните области (в тях се съпоставят и входните точки към системните услуги за всеки процес). За приложенията остават долните 2Gb адреси - вярно, локалното виртуално пространство на всеки от тях може да се простира до 2Gb, но така или иначе всички те си делят онези долни 2Gb глобални адреси (няма да се разпростирам в подробности относно прехода локални страници -> глобални страници -> физически страници / swap, това се върши от всеки съвременен процесор, затова половината от кеша му е зает за адреси, на това и дължим многозадачните си системи с гъвкаво разпределение на паметта)

Сега, /3Gb опцията преразпределя съотношението потребителско/системно пространство в 3:1, но, поне доколкото знам, за да се възползва от тази възможност конкретното приложение още при създаването си трябва да е било компилирано със съответната опция за да се разпростре в допълнителното място, а остава и проблемът с редуцираното пространство за системни области, вкл. ядро, драйвери и данните им, системен кеш, agp/pci устройства, bios и какво ли още не.

PAE разширяването пък позволява побиране в глобалната памет на повечко процеси благодарение увеличаването на броя на страници - до 128Gb, айде де?! Нооо... всяка ламя от тях пак ще се блъсне в локалното си ограничение... ако някой от вас си зарежда по няколко таквиз програмчета - е, браво!

Така че, отново стигаме до практически масовия случай за маалко над 2Gb използвани RAM... Ако имах поне толкова и карах с 32-битов windows първата ми работа щеше да забраня изцяло page-файловете, и без това политиката на кеширане на системата е отврат, изхвърля щяло и нещяло на суоп при сума ти свободна RAM

Аз съм с XP x64, рендвам с 3DS MAX 9 x64, мачкам със 7zip 64-bit, имам и AutoCAD 2008 x64 качен, но с очите си съм виждал как 32-битовия Rhinoceros сдава багажа още на 1.5 Gb заети, а AutoCAD 2006 (32-bit) малко преди 2Gb....

Човекът по-горе, който е забелязал някакво разпъргавяване с Crysis и допълнителната памет, го дължи най-вероятно на увеличения системен дисков кеш в горните 2Gb адреси, докато игрицата продължава да си се свива в долните 2...

И, малко off-topic, хайде стига с тея митове и легенди около чудните новости във Vista, става ли? Че има ново, има, но не само че не е първата, която върши работа с 64-те бита, ами и това дето за сефте под нея видиш ли се ползвали ефективно многото процесорни ядра си е пълна глупост... Прочетете малко за историята на NT, че иначе току-виж излезе, че чак под Windows 7 щяло да има топла вода!

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    2. с излизането си windows хр породи абсолютно същата вълна на недоволство, след което всички си го сложиха, независимо дали преди или след излизането на SP1.

ХР може да е вече предостатъчно стабилна и да хвърчи на компютри за 300 лева, но няма как и другояче да бъде - все пак е отпреди 7 години . обаче искаме ли 4+ гига рам (разбирай 64-битова ОС), искаме ли DX10, искаме ли пълноценно и несъмнено използване на повече от 1 ядро - жертваме поредната пачка. ако не - стискаме зъби и правим компромиси :Р
    Сериозно ли мислиш това @FearMe
    Когато излезе XP хората се върнаха на 98 защото не им стигаха ресурси според мен . Излязоха после добрите системки и никой не си и помисли да се върне на 98. Тук с Вистата е друго. Каквото и да сложа -имам проблем с програмите, да не говоря за прехвалената 64 битова версия. Имам ресурси за нея , но не смятам да я ползвам , защото това ще ми отнеме доста време за инсталация , и много търсене и четене за оправяне и оптимизиране на програми.

12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

...не смятам да я ползвам , защото това ще ми отнеме доста време за инсталация
    ?!

и много търсене и четене за оправяне и оптимизиране на програми.
    кажи 1-2 да се ориентирам за какви проблеми може да става въпрос. както казах сам по-горе, единствените срещнати от мен проблеми са със стари 16-битови програми....

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

т.е 32 битовите работят без проблеми ?

Относно инсталацията - трябва да си търся 64 битов office, skype и тн , или греша ?
    Пробвах веднъж с firebird и естествено ми ***** цялата система.

14.  

15. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

т.е 32 битовите работят без проблеми ?

Относно инсталацията - трябва да си търся 64 битов office, skype и тн , или греша ?
    За 64 битовите приложения грешиш. На моята Vista64 bit ultimate, освен драйверите май друго 64 битово нямам , и 32 битовият офис си върви слънце и другите приложения.

16. Member Аватара на XIIID
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    Burgas, Bulgaria

От 2г съм под XP x64 - някой читав firewall за намиране беше най-голямата трудност, всичко останало си вървеше като у тях си, и 32-битовите барабар. Някоя игрица отказваше да се инсталира, та съм ползвал второ XP да я кача, оттам нататък си тръгваше.

Естествено, разбирачите през всичкото това време ревяха "НЯМА ДРАЙВЕРИ", а що периферия съм накачулил тука, зор така и не видях - уеб камера, 2-ри саунд, таблет, сини зъби и какво ли още не. Въобще същите "разбирачи" след време ще тръбят за виста като първата 64бит ОС както навремето пропуснаха windows2000, понеже си вдигнаха задника от 98-ците чак за XP (да се добавят навремето32Мб РАМ не мисля, че беше голяма спънка, а?)

Сега историята се повтаря и с Vista. И изобщо, чудя се, ако ще минава човек към нея, за какъв *** ще се лигави с 32-bit???
    А за 16-битовите, вкл.DOS си има виртуални машини разбира се...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. 3DMark за Android и Windows Mobile (Очаквайте скоро за iOS и Windows RT)
    От stenly във форум Мобилни устройства
    Отговори: 0
    Последно: 02-04-13, 22:22
  2. Отговори: 3
    Последно: 31-08-10, 17:21
  3. Отговори: 0
    Последно: 13-08-10, 17:35
  4. Отговори: 2
    Последно: 15-07-08, 07:57
  5. Windows Genuine Advantage разпозна Xubuntu като легален Windows
    От stekyman във форум Коментирай новина
    Отговори: 0
    Последно: 18-06-07, 23:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе