Клониране Виста на друг хард-диск
Здравейте
Имам нов хард-диск. Проблема ми, е че не мога да клонирам стария върху новия.
Пробвах с Нортон Гоуст - копира всичко, но после когато бутва от новия диск, профила ми все едно се стартира за първи път - никакви настройки нищо.
Вторият опит беше Акронис, той копира всичко, но не успя да бутне след това.
Някаква идея как мога да си клонирам малкия към големия диск и вистата да тръгне ?
Re: Клониране Виста на друг хард-диск
Правил съм подобно нещо. Ползвах Acronis.
Оригиналния диск беше полусчупен и така или иначе вече не можеше да бутва. Но Acronis успя да завърши имиджа. След което пуснах една repeair на Вистата вече върху новия диск. Резултата беше чудесен, в смисъл, че цялата съществуваща информация, заедно с инсталирания приложен софтуер се запазиха. И профилите се запазиха заедно с всичките им настройки.
//
Вече три-четири пъти подред служебно ми се случва да правя някаква такава процедура на различни компютри:
1. Създаване на някакъв частичен имидж от счупен диск към здрав диск
2. "Лекуване" на тоя имидж върху здравия диск
Най-фрапиращия ми случай, беше с някакъв диск, който сериозно потропваше и както се оказа накрая допълнително беше влязъл в нещо като Read-Only режим. Самия диск беше пълен със счетоводни информация. Компютъра (с Windows) зависваше за по няколко минути и Windows въобще не можеше да се стартира. , Същото продължително зависване (още при включване) се случваше и когато този диск беше закачен като втори на друг компютър - изглежда Windows се опитваше да пише нещо по него при първоначалното разпознаване.
А пък MHDD не рапортуваше никакви грешки при четене. Опитах с Acronis и клонирането мина без никакъв проблем.
repair в смисъл да поправиш цялата инсталацията или там където детектва разни проблеми в стартъпа и ги поправя ?
А послед юзъри, дравйери... всичко наред така ли беше ?
в смисъл преинсталация ВЪРХУ старата (това се води "repair")
В конкретния случай repair-а беше така:
Сложих инсталационното CD с мисълта, че ще се прави някаква преинсталация, но той сам предложи "да направи repair на каквото сам си детектне и реши че може сам да го оправи".
Никакви драйвъри и профили не се е налагало да оправям след този repair.
//
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
в смисъл преинсталация ВЪРХУ старата (това се води "repair")
При Виста не е точно така процедурата
Супер, довечера ще го пробвам.
Само че в Акронис не можах да намеря диск то диск
а само партишън към партишън
има ли диск към диск ?
Не си спомням наизуст как точно изглежда интерфейса в Acronis. Аз ползвах този, който е в HBCD 9.4 (може и 9.5 да беше ... или пък 9.3)
Доколкото си спомням, самия Acronis правеше доста интелигентен анализ в началото и прави доста правилно предложение коя точно процедура да се пусне и с какви параметри. Нямам спомен да ми е липсвала функцията "клониране от диск към диск".
// Ако не се справиш, пиши - ще го пусна да го разгледам довечера коя точно е версията и какви са функциите там
Не можах да се справя.
При мене ситуацията беше следната.
диск C:, на който имаше Windows XP, диск D:, на който сложи Виста, съответно bcd се записа на диск C:, нищо че после диск D: във Вистата се виждаше като диск C:
Правих какви ли не копирания - Акронис, Нортън, CloneZilla че накрая dump&&restore от бдс-то
Всеки път копирания Уиндоус казваше, че не може да ми зареди профила и накрая когато поиска да го активирам наново и на всеки избор на действие /активирай, въведи друг ключ, телефон..../ ми вадеше unexpected error........
Отказах, инсталирах нов Уиндоус и чрез EasyTransfer-а върнах каквото можах.
Не знам ти как си успял
Сега се сетих защо не се получава :-)
Ползвам efs на вистата.
Тъй като Уиндоус криптира дяла явно с клонирането не е разчело стора или може би има някаква връзка а ИД на харда... знам ли
+ от цялата работа, е че имам нов Уиндоус и повече място
- е че отново голяма борба с тунера...
Благодаря все пак :-)